Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w trakcie budowy

galanu

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

Wykonałem indywidualny projekt budynku jednorodzinnego, który leży właśnie w starostwie powiatowym i czekam cierpliwie na pozwolenie na budowę. Tak sobie czekam i główkuję i doszedłem do wniosku, że jednak kilka rzeczy budując dom chętnie bym zmienił. Mianowicie:

1. Projekt budowlany złożony do urzędu w zakresie instalacji sanitarnych ma wykonany projekt przydomowej oczyszczalni ścieków. Projektant założył, że będzie to oczyszczalnia ekologiczna z drenażem rozsączającym i zbiornikiem jednokomorowym. O ile na oczyszczalnię z drenażem jestem zdecydowany to jednak zamiast zbiornika jednokomorowego wybrałbym trzykomorowy. Czy taka zmiana wymaga jakiejś zgody projektanta, projektu zamiennego czy zmiany w pozwoleniu?

2. Instalacje elektryczne i wod-kan - będę wykonywał projekt aranżacji wnętrz, a więc zmianie na pewno ulegną punkty świetlne, gniazdka, włączniki, być może położenie urządzeń wod-kan. Pytanie jak wyżej - czy są to zmiany które muszą być jakoś formalnie zgłoszone?

Kupując mieszanie w bloku od dewelopera na etapie budowy mogłem sobie dowolnie pozmieniac układ ścian dizałowych, instlacji i nikt nie robił problemów. Dałem po prostu murarzom, elektrykowi i hydraulikom po parę groszy i zrobili mi zmiany jakie chciałem. Czy przy budowie domu jest tak samo prosto? :)

• 2 weeks później...

Czy taka zmiana wymaga jakiejś zgody projektanta ...

- nie kto inny, tylko Projektant obiektu klasyfikuje daną zmianę na istotną lub nieistotna i w zależności od tego mamy albo wpis projektanta do dziennika budowy ( zmiana nieistotna ), albo projekt zamienny ( zmiana istotna ).

- rozmawiaj z projektantem !

Cześć!

Tak jak pisał Łukasz, decyzja o tym, czy zmiana jest istotna czy nie zależy od projektanta, który opiera się w niej na zapisach Prawa Budowlanego. Uspokoję Cię jednak, że te zmiany które wymieniłeś nie są zmianami istotnymi, projektanci powinni wprowadzić je do dokumentacji, ale mogą to zrobić w formie nadzoru autorskiego już w trakcie budowy. Autor projektu ma obowiązek taki nadzór sprawować, ale nie będzie robił tego za darmo, więc prawdopodobnie czeka Cię jakaś niewielka opłata.