michcioizi 31.10.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 witammam problem od paru dni zaatakowaly moj ogrod KRUKI pelno dziur i brak trawy wszystko mi zryly cio mam zrobic jak to naprawic kurcze szlak mnie trafil jak to widzialem POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 31.10.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 witam mam problem od paru dni zaatakowaly moj ogrod KRUKI pelno dziur i brak trawy wszystko mi zryly cio mam zrobic jak to naprawic kurcze szlak mnie trafil jak to widzialem POMOCY Masz pewnie w trawniku pędraki które bardzo smakują krukom ( prawde mówiąć nie bardzo wierzę w kruki - pewnie to są gawrony...) możesz rozstawić strachy na wróble - i pewnie tyle... a trawnik naprawisz sobie wiosną bo teraz za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobal1 31.10.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 [...]zaatakowaly moj ogrod KRUKI [...] To prawie na pewno gawrony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 02.11.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Ja zostawiłbym te gawrony w spokoju, lepiej jak zdziesiątkują te pędraki. Więcej z tych ptaków teraz korzyści, one wiedza co robią. Wiosną docenisz ich wizytę. I nie przepędzaj, trochę cierpliwości, niedługo same się wyniosą. A tak nawiasem mówiąc to bardzo sympatyczne ptaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 02.11.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Jak w filmie Polańskiego ! Już atakują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.11.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 To nie do końca tak jak pisali przedmówcy. Gawrony i inne ptaki są często amatorami młodych pędów i kiełków roślin. W Poznaniu na AR zniszczyły kiedyś kolekcję cennych tulipanów. Żeby kolekcję ochronić zrobiono atrapę ptaka (takiego zdechłego) z piór. Świetnie to zadziałało (Był jednak mały problem z nawiedzonymi ekologami bo myśleli, że to rzeczywiście zdechły ptak ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 02.11.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 To prawda co pisze wciornastek, wiosną te ptaki mogą wyrządzać szkody, ale w tym przypadku najprawdopodobniej gawronom chodzi o szkodniki glebowe. Sugeruję nie przepędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.11.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Bluszczyku akcja ptactwo była jesienią. Była wtedy podobna pogoda jak w tym roku i wiele roślin już "ruszyło". A ptaszką bardzo smakowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 03.11.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Słusznie, ale w przypadku trawnika nie robiłbym paniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 03.11.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 "Kruk krukowi oka nie wykole" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 17.11.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Też mam ten problem. Trawnik wygląda jakby przeszło stado dzików. To problem nie tylko trawników, ale także szkólek leśnych. Objawy zawsze takie same; na początku wygląda to na wysychanie jakby wypalane przaz słońce, ale to już pędraki atakują korzenie traw i młodych roślin. Cykl rozwoju tych pędraków trwa 4 lata i tylko oprysk. DIAZINON tak mi poradzili fachowcy. Jest dość drogi, bo 2 kg kosztuje 45 PLN , ale lepsze były chyba te gawrony (sroki też pomagały). W przyszłym roku zapowiadaja to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 18.11.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Ja robiłem w tym roku oprysk (pod lasek), podobnym preparatem do Diazinonu (Diazolem 500). W sumie to pochłonęło relatywnie kupę forsy, bo środek kosztował kilkakrotnie więcej niż wszystkie sadzonki drzewek razem wzięte (w tym sam oprysk 10-20%). Czy będzie skuteczny - zobaczymy po roku... Leśniczy doradzał posiać grykę i przyorać na wiosnę. Od rolników też to słyszałem, ale to pewnie dlatego, że jednak Diazol to cholernie mocna trucizna i jeśli rośliny mają być przeznaczone do konsumpcji to trzeba z tym uważać - środek ten działa również wgłębnie, tzn. roślina chłonie środek i staje się na pewien czas trująca dla szkodników. Gawrony są super przeciw takim szkodnikom, ale nie przeceniałbym ich, bo pędraki zimują i żerują również znacznie głębiej niż sięgają ptaki. Zresztą krety równie skutecznie eliminują pędraki (tyle że są z kolei "bronią obosieczną"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts