Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki GK - kiedy montować profile

Recommended Posts

W projekcie mojego domu całe użytkowe poddasze ma ścianki z płyt gipsowo-kartonowych. Będzie tam również robione ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się kiedy w której warstwie najlepiej jest położyć profile pod ścianki, bo zdania fachowców trochę się rozmijają. Są dwie koncepcje i nie wiem która jest prawidłowa:

1. Zrobienie profili po wylaniu posadzki

Problemy:

- elektryk chce mieć profile przed wylewkami, żeby przeciągnąć podłogą instalację

- hydraulik twierdzi, że znając życie duża szansa uszkodzenia instalacji podłogówki przy kładzeniu profili (wszystko musiałoby się idealnie spasować)

2. Zrobienie profili przed wylaniem posadzki na stropie

Problemy:

- panowie od ścianek nie byli zachwyceni tym pomysłem, w sumie przyznali, że robiliby coś takiego pierwszy raz...

- zwrócili również uwagę (nie wiem czy słusznie), że to by było słabe akustycznie

Zastanawiam się jak prawidłowo powinny być umieszczone te profile do ścianek w moim przypadku (podłogówka). Czy zrobić to na gołym stropie plus jakoś zabezpieczyć w trakcie wylewek (taśmami?) i dać opcje elektrykowi wypuszczenia instalacji, czy może jednak po wylewkach? Pomóżcie proszę.