chomik-00 23.10.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 W projekcie mojego domu całe użytkowe poddasze ma ścianki z płyt gipsowo-kartonowych. Będzie tam również robione ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się kiedy w której warstwie najlepiej jest położyć profile pod ścianki, bo zdania fachowców trochę się rozmijają. Są dwie koncepcje i nie wiem która jest prawidłowa: 1. Zrobienie profili po wylaniu posadzkiProblemy:- elektryk chce mieć profile przed wylewkami, żeby przeciągnąć podłogą instalację- hydraulik twierdzi, że znając życie duża szansa uszkodzenia instalacji podłogówki przy kładzeniu profili (wszystko musiałoby się idealnie spasować) 2. Zrobienie profili przed wylaniem posadzki na stropie Problemy:- panowie od ścianek nie byli zachwyceni tym pomysłem, w sumie przyznali, że robiliby coś takiego pierwszy raz...- zwrócili również uwagę (nie wiem czy słusznie), że to by było słabe akustycznie Zastanawiam się jak prawidłowo powinny być umieszczone te profile do ścianek w moim przypadku (podłogówka). Czy zrobić to na gołym stropie plus jakoś zabezpieczyć w trakcie wylewek (taśmami?) i dać opcje elektrykowi wypuszczenia instalacji, czy może jednak po wylewkach? Pomóżcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 24.10.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Profile i zabudowa płytami na dole przed wylewkami. Każde pomieszczenie ma oddzielną posadzkę. Ściany stoją stabilnie na stropie. Dla elektryka najlepiej jak płyty będą na 50cm nad podłogę i 130cm przy włącznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik-00 24.10.2019 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 A czy zamontowanie płyt przed wylewkami nie będzie grozić tym, że mocno nawilgną? To znaczy gdzieś wyczytałem, żeby nie montować samych płyt przed wylewkami bo mogą napuchnąć? Czy nie powinienem tym się martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 26.10.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Możesz zamontować jedynie konstrukcję. Jak zamocujesz płyty to wejdzie w nie wilgoć z posadzki. Dookoła konstrukcji rozłóż dylatację i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts