ewon 23.10.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Chcę ocieplić strop (podłoga na strychu). Z racji tego, że zależy mi na jak najcieńszej warstwie pomyślałem o płytach PIR II gatunku.Porównując straty ciepła przez 10 cm strop żelbetowy + 8 cm płyty PIR o lambdzie 0,022 W/mK i 10 cm strop żelbetowy + 10 cm styropianu EPS 100 o lambdzie 0,03 W/mK wyszły mi zbliżone wartości co wydaje mi się chyba błędne. Czy mógłby ktoś przeliczyć i potwierdzić lub poprawić moje spostrzeżenia?Na strychu ma być składzik rzeczy różnych i pomyślałem, że lepszym rozwiązaniem będą płyty PIR, zamiast styropianu + płyty OSB.Problem w tym, że jeśli straty ciepła pomiędzy 8 cm PIR, a 10 cm styropianu są niemal takie same to wydaje mi się, że nie ma sensu dopłacać do płyt PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.10.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Wartości będą zbliżone. 0,261 dla PIR i 0,284 dla EPS. PIR jest twardy, ale nie zastąpi płyty OSB z wersji z EPS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 23.10.2019 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts