Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zalany sufit z kartongipsu

Anna_Wawa

Recommended Posts

Witam,

jestem tu kompletnym nowicjuszem, ale wczoraj zdarzył się u mnie w domu kompletny armagedon, więc błagam o poradę. Otóż z naczynka wyrównawczego, które jest na strychu poleciała woda na sufit poddasza. Pojawiło się kilkanaście plam, szczególnie po szczelinach, miejscach przykręcania płyt oraz wokół otworu na żyrandol. Niektóre plamy są tylko wilgotne, ale niektóre błyszczą od wody, otworem przy żyrandolu kapie woda. Nie mam pojęcia co teraz mam robić. Zrywać deski na strychu?, wyciągać wełnę mineralną, która ociepla sufit ? Strasznie boję się, że płyty rozmiękną i trzeba będzie wszystko zrywać, albo i spadną na głowę. Błagam, poradźcie coś, bo jestem kompletnie ugotowana. Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam, Anna.

Przelew z naczynia powinien być odprowadzony do jakiegoś zlewu, kratki, dlaczego już wiesz.

Jeżeli na folii pod welną stoi woda (bo piszesz że kapie) to podniósł bym wełne i pozbierał wodę.Płyty tak szybko nie spadają, najpierw mogą napuchnąć.

• Like 1

Tak jak jajmar pisze jak najszybciej usuń jak największą ilość wody - ta zapewne nagromadziła się w materiale izolacyjnym - wełnie. cześć wody jest w niej ale znaczna powinna być na foli która oddziela wełnę od płyt.

Dodatkowo wietrz pomieszczenia, jeśli jest możliwość na noc gdy okna pozamykasz uruchom osuszacz, zwiększ intensywność wietrzenia poprzez wentylatory.

Najbardziej szkodliwy w Twoim przypadku jest czas, im płyty będą narażano na krótszy kontakt z wodą będzie mniej strat.

I zrób porządek z tym odprowadzeniem z naczynia - to co masz jest niedopuszczalne.

• Like 1

Pięknie dziękuję za udzielone rady. Woda z naczynka wychlupotała się z korka, który był - jak się okazało - krzywo zakręcony/niedokręcony. Wystarczyło, że pompka wymuszająca obieg zacięła się, woda w piecu na paliwa stałe zagotowała się i nieszczęście gotowe. Główne odprowadzenie wody z naczynka mam w kotłowni. Też beznadziejne rozwiązanie, bo spływa do podstawionego wiaderka. Już wiem, że fachowiec, który robił cała instalację 15 lat temu był do kitu. Na szczęście to już nasza ostatnia jesień i zima z tym sprzętem. Po sezonie grzewczym wymieniamy ogrzewanie na gazowe, więc sporo problemów - mam nadzieję - odpadnie. Zalecane rady od ręki wdrożyłam w życie. Plamy na suficie jaśnieją, więc wszystko idzie w dobrym kierunku ;). Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

Plamy na suficie jaśnieją, więc wszystko idzie w dobrym kierunku ;). Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

Cieszymy się razem z Tobą , pamiętaj, że nim pomalujesz obecne powstałe plamy przetrzyj je drobnym papierem i zagruntuj, a później dopiero farba - inaczej będzie trudno zamalować plamy.

Pozdrawiam.

Szanowna Pani,

Jeżeli na suficie pojawią się widoczne zacieki wodne, to do ich zamalowania rekomenduję zastosować farbę izolującą plamy i zabrudzenia – MAGNAT Zacieki Plamy . Farba charakteryzuje się bardzo dobrą przyczepnością do podłoża, dużą siłą krycia, skutecznie izoluje różnego rodzaju plamy..

• Like 1