makthom 24.10.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Hej, chcę wymienić okno tarasowe, które mam w tym momencie przesuwne. Jest ono dosyć stare- jakieś 10 lat, producenta już niestety nie ma. Jest też bardzo nieszczelne.Problem jest taki, że szerokość okna to jakieś 15-16cm, trochę wąsko jak na HS. Nie chcę niszczyć podłogi.Czy są jakieś opcje, które pozwolą mi na montaż HS? PSK sporo osób tu na forum odradza.Wymiar okna to 320x250. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 24.10.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Nie montuję okien, ale wychodzę z założenia, że nie ma rzeczy niemożliwych. Są jedynie nieuzasadnione ekonomicznie. Chyba nie musisz tej podłogi niszczyć całkowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makthom 24.10.2019 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Oczywiście, że nie. Tylko, że podłoga jest drewniana, ma już trochę lat. Nie wiem, czy deski można zdemontować ot tak. Można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 24.10.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.10.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 W dalszym ciągu są HS o głębokości zabudowy tak małej co prawda wątpię żebyś dostał w PCV ale w aluminium 14 cm spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.10.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Dodam jeszcze bo jest takie przeświadczenie że hajs w aluminium to jest jakiś kosmos cenowy że cena może cię zaskoczyć Nie dość że równa PVC to może okazać się nawet jeszcze niższa gdyż wykonanie hsa z aluminium zajmuje mniej roboczogodzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.10.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Zamiast klasycznego HST można skorzystać z konstrukcji pośredniej, np. Smart Slide Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.10.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Hej, chcę wymienić okno tarasowe, które mam w tym momencie przesuwne. Jest ono dosyć stare- jakieś 10 lat, producenta już niestety nie ma. Jest też bardzo nieszczelne. Problem jest taki, że szerokość okna to jakieś 15-16cm, trochę wąsko jak na HS. Nie chcę niszczyć podłogi. Czy są jakieś opcje, które pozwolą mi na montaż HS? PSK sporo osób tu na forum odradza. Wymiar okna to 320x250. Z góry dzięki za pomoc. Spróbuję wyciągnąć fakty z tego lekkiego chaosu: - masz w tej chwili zwykłe okno przesuwne .Nic dziwnego że przy takim przegabarytowaniu (320x250) jest do wyrzucenia. - chcesz w to miejsce Hs, ale martwisz się, jak wstawić ramę o głębokości 15+cm w miejsce starej, pewnie 7cm ? Ok, faktycznie jest to jakieś wyzwanie. Trzeba skuć tynk we wnękach i wyciąć ten fragment podłogi bez gwarancji, że nie będą konieczne prace speców od podłogi. Jedyne kompromisowe co mi przychodzi to głowy, to może HS z niskim progiem ok 2cm? Widziałem gdzieś takie przekroje, raczej odradzane do zwykłego stosowania ze względu na słabą sztywność progu, ale może jest to rozwiązanie na taki przypadek, czyli postawienie HS na istniejącej podłodze... Może koledzy mają z tym doświadczenia, bo mi poza jakimś wyzwaniem montażowych (część to wypoziomowania na podłodze, a część do postawienia na poszerzeniu) to do głowy przychodzi jeszcze jedno: mostek. W miejscu jeżdżącego skrzydła podłoga wewnętrzna od warunków atmosferycznych będzie odizolowana tylko progiem aluminiowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 25.10.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Wolałbym to wyciąć w cholerę będzie jak Bóg przekazał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makthom 25.10.2019 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Spróbuję wyciągnąć fakty z tego lekkiego chaosu: - masz w tej chwili zwykłe okno przesuwne .Nic dziwnego że przy takim przegabarytowaniu (320x250) jest do wyrzucenia. - chcesz w to miejsce Hs, ale martwisz się, jak wstawić ramę o głębokości 15+cm w miejsce starej, pewnie 7cm ? . Nie wiem, jaki to system, nie widzę rolek, ale ciężko stwierdzić co to jest. Przesuwa się lekko, teraz jest sporo luzów... Niestety poprzedni właściciel nie ma dokumentów drzwi tarasowych, a producent zwinął działalność- montaż był jakieś 12 lat temu. Wolałbym by wszystko zrobiła jedna ekipa, żeby nie było potem bojów, a to montaż źle tego, a to montaż źle tamtego, itp... Jedna firma, jeden serwis i już. Próg 2cm jest do przełknięcia, nie musi być wcale płasko. W PSK pociąga mnie izolacja cieplna i tłumienie hałasu- w przyszłości okno będzie wychodzić na ekspresówkę w odległości 300m. Plus lotnisko. Czytam jednak trochę i widzę, że większość mimo wszystko poleca HS... Smartslide? Dzięki za cynk, zobaczę, kto robi w mazowieckim. Generalnie mnogość systemów to jakaś masakra. Wcześniej myślałem, że ważne są typy HS, PSK, itp... Teraz widzę, że w obrębie jednego rodzaju jest mnóstwo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.10.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Smartslide? Dzięki za cynk, zobaczę, kto robi w mazowieckim. Aprel Warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.10.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Ależ to co masz przypomina właśnie HS a może nawet wspomnianego Slida. Na pewno nie jest to klasyczna przesuwka typu PSK. Obecną ramę masz o głębokości 14cm? W tej sytuacji: chciałem polecić zwykłe okno 4 dzielne, bez słupka po środku, ale to dopiero będzie problem z wykończeniem brakującej podłogi. makhtom,Nie przeceniaj też ekipy od okien. Montażyści to nie wykończeniowcy którzy położą gładzie na ścianie czy wycyklinują podłogę. Bezpieczniej będzie przyjąć konieczność interwencji dodatkowych ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.10.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Jak wspomniałem- spokojnie HS w głębokości zabudowy 14-15 cm znajdziesz w aluminium i wbrew pozorom powinien być tańszy niż wykonany w PVC. Przede wszystkim masz w kolorze i 250cm wysokosci dla HS w PVC jest juz przegieciem....moze dlatego tak szybko zamontowanego dotychczas szlag tafilTakie czasy że żeby dobrze mieć zrobione należy korzystać z ekip które się w danym zakresie robót specjalizuja. Nie licz na różne spec od podłóg dobrze dementuje Ci HSa tak samo dobrze podłogi nie wykończył spec od montażu okien. Czasy złotych raczek dawno minęłyCo do samego montażu A przede wszystkim wymiarowania dobrze byłoby odsłonić to co jest poniżej progu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts