BARTIG 24.10.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Witam. Od kilku miesięcy przeglądam forum, ale wciąż nie mogę się zdecydować na wybór ogrzewania w moim domu. Rożne są opinie forumowiczy. Przejdę do sedna. Dom bliźniak 140m2, lata budowy 1988-1990. Wybudowany prawdopodobnie z cegły i pustaka. Sufit na 1 piętrze to jakieś 60cm wysokości Dom to zwyczajny kwadrat ok 6,5x12m i do tego z boku ma garaż (ok 4mx8) i pokój nad garażem (ten pokój ma nieocieplony dach i ścianę zewnętrzną -sąsiad nie ma dobudówki nad garażem). Dom dostał nowe okna i został w docieplony 10cm w 2011 roku. Kaloryfery żeliwne. Do tej pory miałem ogrzewanie centralne ale je wyłączyli. W grę teraz wchodzi GAZ oraz PRĄD +solary. Mam przyłącze gazu za domem (nigdy nieużywane ale jest), więc zainstalowanie pieca i podpięcie go do obecnego pionu kaloryferów to prosta sprawa (piec chyba Termet Gold), ale koszty instalacji wewnętrznej są dość wysokie i w dodatku ogrzewanie miesięcznie gazem może wynieść ok 500-700zł (tak wyczytałem w internecie -nigdy nie miałem gazu więc nie wiem dokładnie). Wiązałoby się to też z postawieniem kominów. Jest też opcja kotła elektrycznego który byłby takim większym bojlerem (skłaniałbym się ku Kospel EKCO.MN3) i podgrzewał tylko CW (do CWU mam osobny bojler i on zostanie), ale... wiadomo, energia. Do tego montażysta proponuje mi instalacje solarów 8,5 kw , które niby miałyby dać radę zasilić ogrzewanie. Ze względu na koszty inwestycji chciałbym razem z kotłem zainstalować 1/3 docelowej fotowoltaiki i tak co rok dodawać tej instalacji. Chciałbym też zastosować sterowniki Tech. Termostaty na wifi połączone z czujnikiem temperatury w pokoju. Do tego wyświetlacz podziałem na każdy pokój (Tech ST-16S). Z kalkulatora wyszło tak: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/68r0 Pytanie do specjalistów - co wybrać ? Wg. kalkulatorów w internecie roczne zużycie wychodzi podobnie. Trochę więcej za prąd, ale niby mi się to zwraca w przyszłości.... Edytowane 25 Października 2019 przez BARTIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.10.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 (edytowane) 1 kWh z gazu - to jakieś 18-21 gr. prąd II taryfa kosztuje ? 28- i więcej gr za kWh. Do tej pory miałem ogrzewanie centralne ale je wyłączyli. W grę teraz wchodzi GAZ oraz PRĄD +solary. ha, to zmienia postać rzeczy, z ciepłowni ? czy była wspólna kotłownia ? grzejniki żeliwne mogą być ciut za małe, aby gaz dobrze działał - potrzebujesz dobrać grzejniki na temp zasilania maks 55st i patrzeć ile mocy dają, najlepiej trzeba by było zrobić OZC. Przy tych danych z ciepłowaściwe - to wychodzi 24 MWh czyli jakieś 7000 zł za prąd II taryfa .. płaska to Cię z butów wyzuje od razu. Przy gazie ~4800 zł Zostaje kocioł dolnego spalania + bufor .. np MPM DS i uruchomienie kotłowni .. to jest najtańsza opcja - jak się ma swój las jeszcze. Gacić, jeszcze raz izolować dziadostwo - wtedy zapotrzebowanie spadnie. OZC więcej powie, CW jest na pierwszy rzut ok, ale trzeba chwilę pomyśleć co się wstawia. Edytowane 25 Października 2019 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.10.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 (edytowane) Nie podałeś czym paliłeś i ile tego wychodziło.Prąd jest problematyczny, bo musiz zrobić ogromny bufor..Wtedy taryfa ass byłaby najkorzystniejsza.Co do gazu.To że masz rurkę, o niczym nie świadczy.Jeśli masz rurę metalową doprowadzającą gaz, to 99% będzie trzeba robić nowe przyłącze.Chyba że korzystasz, wtedy nie robią problemów.Twój dom to trochę inna bajka w porównaniu do nowych. PV nawet 10kWp nie zaspokoi Twoich potrzeb na CO. Nie ma szans.W duecie z pompą ciepła, coś uzyskasz, ale to nadal zabraknie na cały dom.W przeliczeniu na gaz, to masz jakieś 800m3. Więc mało.Możesz zainteresować się jeszcze pompą ciepła.W zeszłych roku forumowy sprzedawca kotłów przeszedł na takie cudo.Płacił coś około 23tys (nie pamiętam). Ma tylko grzejniki i grzeje w taryfie całodobowej.Masz do wyboru taryfę ass, gaz, lub pv + pompa ciepła.Go kotła gazowego nie jest potrzebny komin. Rura przez ścianę załatwia sprawę. Może inni coś podpowiedzą. Edytowane 25 Października 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTIG 27.10.2019 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 ha, to zmienia postać rzeczy, z ciepłowni ? czy była wspólna kotłownia ? Jakąś przepompownie mieli w rejonie. U mnie na całej ulicy jest kanał ciepłowniczy i nim biegły rury. Nie podałeś czym paliłeś i ile tego wychodziło. Ciepło z sieci było. W styczniu i lutym zużycie 7 GJ /miesiąc, a w całym poprzednim sezonie grzewczym ok 35 GJ. Kwestia doprowadzenia gazu jest już rozwiązana. Projekt, pozwolenie itp... Nic tylko wchodzić i zakładać. Koszt ok 15 tys.zł. Obecne zużycie energii za okres 17.04 do 03.10.2019 to 1359 kWh. Problem w tym, że nie potrafię przewidzieć ile wyjdzie z piecykiem elektrycznym (Kospel). Kaloryferów żeliwnych jest 12szt. W tym są dwa takie po 2 metry. Reszta ok 1m. Trochę wody w tym układzie jest... Kilku sąsiadów będących w tej samej sytuacji zainstalowało właśnie PV. Jeden z grzejnikami konwektorowymi, a drugi z pompą. Tyle że oni nie mieli możliwości podpięcia gazu (rurka kończy się na wysokości mojego domku). Ja się wstrzymywałem do ostatniej chwili, ale już po woli zaczyna być coraz zimniej a ja wciąż nie wiem co wybrać. Jeżeli wybiorę pv to w przyszłości z pompą ciepłą (na raz pv+pompa nie wydolę), ale w tym sezonie byłby piecyk Kospel lub też znalazłem niedawno coś takiego jak piec JONOWY Galan. Może to byłoby alternatywą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.10.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 35GJ to 9722kWh.W przeliczeniu na gaz to 845 m3 według gazowni.Jaki miałeś koszt grzania z sieci?Opłaca się taka inwestycja w gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 29.10.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Gdzie Ty w tym scu mieszkasz:?) ja w sierpniu skończyłem remont takiej starej kostki w Będzinie tylko że ja mocno zmodyfikowałem ogrzewanie. W kotłowni miałem kocioł gazowy więc nie szukałem innych rozwiązań tylko wziąłem kondensat z zasobnikiem na CWU. Na parterze (nad nieogrzewaną piwnicą) poszedłem w podłogówkę a na piętrze zostawiłem grzejniki ale zrobiłem nowe piony z rozdzielaczami żeby ta woda nie latała po całym domu. Ociepliłem jeszcze strop nad piwnicą 10cm styropianem. Na tę chwile ustawiłem 22.5 stopnia w ciągu dnia i 21.5 w nocy i np. w tym miesiącu zejdzie mi jakieś 70m3 gazu (ok 150zł) na CO(zimnych dni było tylko kilka) CWU i gotowanie. Później też się zastanawiałem nad pompą ciepła ale było już za późno , Ty jesteś jeszcze przed wyborem więc proponuje dokładnie zgłębić ten temat , zobacz jeszcze jak z programem Czyste powietrze u Ciebie , wydaje mi się że możesz dostać dofinansowanie począwszy od samego przyłącza gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTIG 19.11.2019 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Rzeczywiście, tak nie przeliczałem - GJ na kWh na m3. Gaz za 200zł miesięcznie to byłaby rewelacja Jednak mam już umowę na PV o mocy 6 KW. Zobaczymy co z tego będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.11.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 @BARTIG Odłączyli, to chyba coś cienko z tym PECem w Sosnowcu, chyba że to jakaś mniejsza firma i plajtuje. Raczej chętnie przyłączali, a odłączali, jeśli ktoś nie płacił. Dom powinien być cały i starannie docieplony, więc wszystko przed Tobą. Zapotrzebowanie na energię powinno spaść. Przy 6 kWp paneli skierowanych na południe PV powinna dać około 6 000 kWh w ciągu 12 miesięcy, wiec przy PC trochę będziesz musiał prądu dokupić. Jak Ci się to spodoba, to jeszcze w przyszłości może trochę paneli dołożysz. Do 10 000 W "płacimy" za magazynowanie" 20 % tego co wrzucimy do "magazynu".PC nie jest tak prądożerna, jak druty - ma 2 do 3 razy mniejszy apetyt. Ja mam te 3 "zabawki" i jak na razie płacę opłaty stałe za prąd i gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts