Jazz89 25.10.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Był ostatnio u mnie instalator w celu wyceny instalacji gazowej (podlogowka jest zrobiona)Kocioł chcę zamontować Victrix 12, mam dwa rozdzielacze góra i dół, dom 150m2. Gdy powiedziałem instalatorowi że chciałbym mieć możliwość sterowania osobnego przez internet góra-dół powiedział że będzie musiał zastosować mieszacz. Myślałem że mieszacz stosuje się jedynie w instalacjach mieszanych(podlogowka-grzejniki). Chyba że mieszacz jest potrzebny do sterowania osobnego rozdzielaczami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 25.10.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Jakie sterowanie masz na myśli? W większości wypadków wystarczy zwykła regulacja na rotametrach w pierwszym sezonie, a później o wszystkim zapominasz. W takim układzie wystarczy podłączyć podłogówkę bezpośrednio pod kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jazz89 25.10.2019 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Chcę móc sterować przez internet dlatego że pracuje za granicą i jak miałbym przyjezdzac to dzień wcześniej temperature w domu podnieść do odpowiedniego poziomu. Chodzi mi o sterownik car v.2 wireless Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.10.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Potrzebujesz dwa zawory mieszające trójdrogowe z siłownikami elektrycznymi, dwie pompy obiegowe, sterownik do zaworów mieszających i moduł internetowy. Bez reklamowania to taki zestaw dostaniesz do Tech'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jazz89 25.10.2019 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Czyli jednak potrzebne są te mieszacze. A jak to wygląda z energooszczędnością...czy nie będzie w takim razie kocioł grzał wodę przykładowo do 50° a później te mieszacze regulowały temperaturę? Bo jak tak to ma wyglądać to gra nie warta świeczki, jak mam tracić na kondensacji pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedet 26.10.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Po co mieszacze? Temperaturę na czas nieobecności zmienisz za pomocą CAR-a, A dostrojenie jej w obrębie poszczególnych pomieszczeń załatwią siłowniki na belce podłogówki i termostaty pokojowe podłączone do sieci. Ale i tu uważam, że to niepotrzebna inwestycja i temp w całym domu może obsługiwać z poziomu CAR, chyba że chcesz podnieść temp tylko na jednym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.10.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Jak chcesz osobno sterować ogrzewaniem (temp.)na górze i na dole to musisz zaopatrzyć się w sprzęgło rozdzielacz i grupy pompowe bez mieszaczy. Edytowane 27 Października 2019 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 27.10.2019 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Skoro instalacja wykonana jest w układzie 100% podłogówki wówczas nie ma konieczności stosowania dodatkowych układów mieszających dla regulacji temp. w budynku.Sterowanie temperaturą można wykonać na dwa sposoby, w zależności od wymagań dla sterowania temperaturą.Jeśli planowane jest utrzymanie jednakowej temp. w całym domu wystarczy wówczas zastosować jeden centralny sterownik który będzie współpracował bezpośrednio z kotłem, najlepiej dedykowany dla danego kotła oraz obsługujący opcję połaczenia/sterowania poprzez internet.Jeśli chcielibyśmy sterować temperaturą na poszczególnych piętrach, a nawet pomieszczeniach, zaleca się zastosowanie tzw. automatyki pokojowej. Jest to zazwyczaj układ kilku współpracujących ze sobą elementów, listwy sterującej oraz siłowników montowanych w szafce instalacyjnej na danym rozdzielaczu + termostaty naścienne pokojowe zastosowane w jednym referencyjnym lub kliku pokojach. Taki zestaw montowany jest wówczas na rozdzielaczu obsługującym piętro oraz parter. Jeśli listwa posiada opcję tzw. modułu kotłowego dodatkowo spinamy z automatyka kocioł - w przypadku zamknięcia się wszystkich siłowników (brak grzania - zadana temperatura osiągnięta we wszystkich pomieszczeniach/termostatach) automatyka daje sygnał do kotła w celu jego zatrzymania. Oczywiście takie zestawy także muszą posiadać możliwość połączenia i obsługi poprzez sieć internet.W naszej ofercie takie funkcje realizowane są przez bezprzewodową automatykę SMART, do kompletu jest dostępna aplikacja na telefon która ułatwia obsługę całego systemu zamontowanego w domu.Więcej informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej:http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/automatyka_sterujaca_kan_therm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.10.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Pytanie po co w ogole sterewać ogrzewaniem przez komórkę? Całkiem zbędne. Chyba zeby się tylko pochwalić znajomym. Bo normalnie to się ustawia temperaturę raz na sezon i nie ma potrzeby grzebania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 28.10.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Przeczytaj co autor tematu napisał- pracuje za granicą i chce wracać do ciepłego domu, stąd potrzeba grzebania przez komórkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts