Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu skośnego / poddasza styropianem

Regius

Recommended Posts

Cześć,

Szukam literatury związanej z ociepleniem poddasza styropianem (jako alternatywy dla wełny, piany PUR/PIR czy celulozy) uwzględniającej wytyczne wykonawcze.

Czy ktoś z Was spotkał się już może z tym tematem i mógłby podrzucić jakieś pozycje literaturowe lub link albo może się podzielić swoimi doświadczeniami?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Ja też tak zrobiłem: 35cm grafitowego czyli 15cm pomiędzy krokwiami(wiązary) + 20cm na to. Dwa miesiące ciężkiej pracy popołudniami razem z żoną, cięcie drutem oporowym, chyba ze 100 pianek poszło na klejenie i wypełnianie szczelin, syf, posklejane włosy, ubrania itp- jednym słowem nie chciałbym już w życiu tego robić i mam nadzieje że nie będę musiał.

Na zdjęciu klejenie drugiej warstwy przez małżonkę

IMG_20171028_151907.jpg

• Like 1

Dzięki!

Ze zdjęć wygląda na kawał dobrej roboty (no i środki ochrony indywidualnej dla włosów wdrożone).

Używałeś dedykowanego styropianu z nacięciami, które powodują, że styropian jest "rozprężny"?

Wiem o jaki ci chodzi ale nie - użyliśmy tradycyjnego. Metodą prób i błędów doszliśmy do odpowiedniego rozmiaru który dało się wcisnąć za każdym razem- jakkolwiek to zabrzmiało :)

Też mam ocieplone poddasze styropianem.

15 cm. białego między krokwie, na wcisk plus piana oraz 15 cm. szarego pod krokwie na piankę plus kołki do krokwi.

Na to klej, siatka, klej i czeka na gładź plus malowanie.

Dzięki za informacje. Z tego co kojarzę ze "Staśdziennika", to masz pełne deskowanie. Ile jaką szerokość szczeliny wentylacyjnej zostawiłeś pomiędzy deskowaniem a styro?

Trochę boję się, że przy siatce i kleju może mi wyjść krzywo i zastanawiam się jednak nad suchą zabudową.

5 cm. Krokwie 20 cm., styro 15,

Pierwsza warstwa to biały elewacyjny styro (coby wykluczyć ewentualne kłopoty z przegrzewaniem), druga to szary.

Owszem, może wyjść trochę krzywo. Punktem zapalnym jest tarowanie styro, ważne są płaszczyzny.

Ja nie znoszę KG,, a do tego koszty. Za robociznę styro (2 warstwy) + klej - siatka - klej zapłaciłem 35 zł. Jak dojdzie do tego nawet gładź za 20 zł. to i tak zdecydowanie taniej aniżeli robocizna suchej zabudowy (wiem, że Ty robisz sam, ale dla mnie było to ważne).

Jak chcesz "pogadać" z kimś kto tak ma od wielu lat i jest zadowolony, to służę uprzejmie adresem...

https://forum.muratordom.pl/member.php?89172-Tomi78__

Teraz buduje dom nr 2, ale w pierwszym ma poddasze w styro.

powodzonka :)

ProStaś, Wielkie Dzięki!

Przejrzałem sobie dziennik Tomiego i bardzo spodobało mi się jego rozwiązanie z otynkowaniem styropianu. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wygląda na to, że na warstwę zbrojoną poszedł po prostu tynk z agregatu - dla mnie bajka (myślałem, że tylko cienkowarstwowy można położyć z uwagi na ciężar, a tam poszedł gipsowy).