Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa dwupiętrowej loggi

Parabol

Recommended Posts

Chciałbym zbudować sufit pomiędzy piętrami dwupiętrowej loggi w bloku. Rysunek obrazuje sytuację. Deweloper przewidział coś takiego, bo wylali nawet tą poziomą belkę, która tworzy całość ze stropem między piętrami. Otwór ma powierzchnię ok. 2,5m x 2,5m,

loggia.jpg

Problem jest w tym, że budynek oczywiście jest ocieplony 20cm warstwą styropianu łącznie z poziomą belką. W otwór pomiędzy piętrami chciałbym wpasować konstrukcję drewnianą mniej więcej tak wyglądającą:

dach.jpg

Czy da się zbudować coś takiego jednocześnie nie niszcząc warstwy ocieplenia? Również w scenariuszu, że konstrukcja będzie podłogą i stworzy loggię dla górnego piętra? W otwory między deskami zainstalowałbym np. odpowiednie płyty szklane przystosowane do chodzenia po nich oczywiście.

Pomysł jest taki, żeby konstrukcję mocować na długich i solidnych kotwach do stropu. Najpierw kotwa, na nią idzie rurka stalowa o długości jaką ma grubość izolacji, potem odpowiednia podkładka i nakrętka. To miałoby zapewnić sztywność i brak przenoszenia obciążenia bezpośrednio na styropian. Do tego przykręcałbym już drewniane belki. Potem jakoś to uszczelnił na styku elewacja-belka.

Czy coś takiego ma rację bytu? Jeśli tak, to jakiej grubości powinny być kotwy i ile ich zastosować?

To co piszesz to zly pomysł. Konstrukcja nośna loggi nie może być kotwiona długimi prętami w rurkach. W takiej kotwie powstanie taki moment zginający że albo to sie ugnie, albo wyjdzie ze ściany.

W miejscu osadzenia belek nośnych należy wyciąć ocieplenie tak aby kotwienie właściwie pracowało.

Szkło na drewno, hmmm , ale szklo na zewnątrz gdzie opady, rosa itd, będzie raczej ślisko. Konstrukcja pod szkło musi być naprawdę wykonana solidna tak aby ugięcia były minimalne.

Jeśli chodzi o szkło, to może być pokryte warstwą antypoślizgową. Chcę żeby światło przechodziło z góry żeby wizualnie nie zamknąć aż tak tej przestrzeni i dół wciąż był doświetlony. Na drewno się nie upieram, ale pomyślałem, że dałoby to ciekawy efekt. Podobnie chcę zabudować pustkę, która jest w mieszkaniu, ale tam nie ma problemu ocieplenia.

Jeśli miałbym mocować bezpośrednio do ściany, to pytanie jak i czym to zrobić żeby np. wyciąć tylko takie prostokątne otwory pod belki np w 8 punktach? Jak potem mocować belki do "wieszaków", które byłyby tam umieszczone? W takim przypadku nie uniknę też wielu łączeń belek, bo inaczej nie będę w stanie wsunąć ich w całości z obu stron, bez dodatkowego niszczenia ocieplenia. Czy konstrukcja mogłaby być mniej więcej taka:

dach1.jpg

Co znaczy że belki będą łączone? -jeżeli wyobrażasz sobie że te "długie" zrobisz z 2 ,3 krótkich to błędne założenie. Nie wiemy jakie masz wymiary tego ustrojstwa, ale musisz wiedzieć że obciążenie użytkowe tego stropu to 5kN/m2. -to wartość charakterystyczna. czyli x1,5. + ciężary konstrukcji.

Przecież wymiary podałem 2,5m x 2,5m. Jeśli chodzi o łączenie, to napisałem że byłoby konieczne, bo inaczej belek nie wsunę w otwory, gdyby miały być tylko takie jak wymiar belki bez dodatkowego niszczenia styropianu.

Teraz wpadłem na pomysł, że elementy mocujące mogłyby być tego typu:

polaczenia-z-wykorzystaniem-ukrytych-zlaczy-do-drewna.jpg

Oczywiście odpowiednio solidne i w tym przypadku długie żeby wystawały poza styropian. Do nich mocowane byłyby belki już bez żadnych dodatkowych łączeń.

Z tym styropianem napisałem nieco na wyrost, bo budynek jest właśnie ocieplany, przy czym ta ściana jeszcze jest bez styropianu. Początkowo przyjąłem, że będę działał już po zakończeniu budowy. Jest jednak szansa, że może dogadam się z deweloperem, bo kiedyś sami rzucili, że może ktoś sobie to zabuduje. Wtedy mogliby zainstalować mocowania i na to położyć ocieplenie. Samą zabudowę odłożyłbym na później, ale mocowania chciałbym mieć przygotowane.

Z oczywistych powodów nie ma jeszcze wspólnoty itp.