fistach85 26.10.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 witam, mam pewien problem, a mianowicie z buforem Buderusa 200l. (2 wezownice)Z tego co widze to nie ma miejsca na grzalke.... Czy czeka mnie wymiana calego bufora czy jest jakis inny ratunek o ktorym nie wiem? Co bedzie najlepszym rozwiazaniem? Montaz grzalki w zwiazku z wykorzystaniem nadprodukcji pradu z fotowoltaiki. podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 26.10.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Można zrobić na zewnatrz z rury np.2cale i wpiac się w wezownice przez dwa trojniki tylko potrzebna jeszcze pompka zalaczana razem z grzalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 26.10.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 witam, mam pewien problem, a mianowicie z buforem Buderusa 200l. (2 wezownice) Z tego co widze to nie ma miejsca na grzalke.... Czy czeka mnie wymiana calego bufora czy jest jakis inny ratunek o ktorym nie wiem? Co bedzie najlepszym rozwiazaniem? Montaz grzalki w zwiazku z wykorzystaniem nadprodukcji pradu z fotowoltaiki. podrawiam my tego nie widzimy , podaj model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fistach85 28.10.2019 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 (edytowane) A wiec od poczatku: Mam piec gazowy dwufunkcyjny buderusa + kominek z plaszczem wodnym (z ktorego juz praktycznie nie korzystam), bufor 200l Buderus SM200/5 i do tego caly osprzet, lacznie z zaworem mieszajacym afriso. (zestaw kupiony wiele lat temu od Makroterm) Caly dom (140m2 parter z poddaszem uzytkowym) grzany wylacznie podlogowka, dobrze ocieplony + rekuperator. Najchetniej wspieralbym grzanie co i cwu pradem, choc moze byc ciezko majac do dyspozycji rocznie ok 10300 kwh (z tego zuzywam 4200 bez grzania), czyli zostaje + - 5000kwh (uwgzledniajac, ze nadwyzki odzyskam 80%) na grzanie grzalka. Wiec pozostaje CWU. Gazu zuzywam rocznie 1500m3. Chcialbym znalezc jakis sposob poza wymiana calego bufora na dogrzewanie. Edytowane 28 Października 2019 przez fistach85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.10.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Z rysunków wynika ze to nie jest żaden bufor tylko zwykły zasobnik cwu z dwoma wezownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fistach85 28.10.2019 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Z rysunków wynika ze to nie jest żaden bufor tylko zwykły zasobnik cwu z dwoma wezownica. tak zasobnik cwu, pardon, zle nazwalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fistach85 29.10.2019 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 czy zamiana anody na grzalke wchodzi w gre i czy w ogole zalecane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts