Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, rozpocząłem budowę domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym (piętrem). Ściany fundamentowe wysokie 6 bloczków czyli nie cały metr. Powierzchnia 100m. Przywieziono mi 200 ton piachu rzecznego/płukanego zamiast żółtego piachu typowego do zasypu. Oczywiście przez moją początkowa niewiedza już przyjęte i zapłacone. Co proponujecie w takim przypadku? Zasypac tym, który mam i jest jakaś możliwość zagęszczenia go, może mogę użyć chociaż połowę tego bądź mieszać z żółtym? Dziękuję za pomoc.

^^

A co konkretnie jest napisane na fakturze , wz , czy jakimkolwiek dokumencie dostawy ? Albo jako jakie kruszywo to sprzedają? Bo oficjalnie jak sie sprzedaje musi byc okreslone jakie jest to kruszywo czyli np piasek 0-2 mm piasek 0-4 mm?

Wypróbować zagęszczenia na tym co jest, jeśli będzie szło gorzej zagęszczenie robić mniejszymi warstwami, dodatkowo warto zalewać wodą w celu zamulenia.
Wypróbować zagęszczenia na tym co jest, jeśli będzie szło gorzej zagęszczenie robić mniejszymi warstwami, dodatkowo warto zalewać wodą w celu zamulenia.

I co go zamuli, jak płukany?

Co to znaczy, że piach rzeczny ? Jaka wielkość ziaren ? Proszę o zdjęcie.

Jeżeli występuje ciągłość uziarnienia, tzn. są ziarenka od małych do dużych to piasek jest ok. Nie powinno być w nim śmieci, organiki i innych nietypowych rzeczy.

Ps. Dlaczego tak płytkie posadowienie - niecały metr ?

^^

Tylko, że musi być coś co zamula , sama woda nie zamuli , a w płukanym piasku nawet jeżeli jest to 0-4 mm czy 0-2mm jest bardzo mało frakcji ilastej i pylastej, która może zamulać

Według mnie jest nie sortowany, jest ciągłość grubości ziaren. Chętnie pokazałbym zdjęcia lecz nie wiem jak dodać. Jeśli ma to jakieś znaczenie to dziś bez trudu wbiłem stalowy metrowy pręt w kupę tego piachu, która leży nie ruszana od roku.