Tomasz0830 26.10.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2019 Witam, rozpocząłem budowę domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym (piętrem). Ściany fundamentowe wysokie 6 bloczków czyli nie cały metr. Powierzchnia 100m. Przywieziono mi 200 ton piachu rzecznego/płukanego zamiast żółtego piachu typowego do zasypu. Oczywiście przez moją początkowa niewiedza już przyjęte i zapłacone. Co proponujecie w takim przypadku? Zasypac tym, który mam i jest jakaś możliwość zagęszczenia go, może mogę użyć chociaż połowę tego bądź mieszać z żółtym? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.10.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 ^^A co konkretnie jest napisane na fakturze , wz , czy jakimkolwiek dokumencie dostawy ? Albo jako jakie kruszywo to sprzedają? Bo oficjalnie jak sie sprzedaje musi byc okreslone jakie jest to kruszywo czyli np piasek 0-2 mm piasek 0-4 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 28.10.2019 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Wypróbować zagęszczenia na tym co jest, jeśli będzie szło gorzej zagęszczenie robić mniejszymi warstwami, dodatkowo warto zalewać wodą w celu zamulenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.10.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Wypróbować zagęszczenia na tym co jest, jeśli będzie szło gorzej zagęszczenie robić mniejszymi warstwami, dodatkowo warto zalewać wodą w celu zamulenia. I co go zamuli, jak płukany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 29.10.2019 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Co to znaczy, że piach rzeczny ? Jaka wielkość ziaren ? Proszę o zdjęcie. Jeżeli występuje ciągłość uziarnienia, tzn. są ziarenka od małych do dużych to piasek jest ok. Nie powinno być w nim śmieci, organiki i innych nietypowych rzeczy. Ps. Dlaczego tak płytkie posadowienie - niecały metr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 29.10.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 I co go zamuli, jak płukany? pod wpływem wody przestrzeń pomiędzy ziarnami piasku zmniejsza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.10.2019 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 ^^Tylko, że musi być coś co zamula , sama woda nie zamuli , a w płukanym piasku nawet jeżeli jest to 0-4 mm czy 0-2mm jest bardzo mało frakcji ilastej i pylastej, która może zamulać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz0830 30.10.2019 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Według mnie jest nie sortowany, jest ciągłość grubości ziaren. Chętnie pokazałbym zdjęcia lecz nie wiem jak dodać. Jeśli ma to jakieś znaczenie to dziś bez trudu wbiłem stalowy metrowy pręt w kupę tego piachu, która leży nie ruszana od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz0830 30.10.2019 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Piasek jest różnorodny. Jest drobne ziarno jak cukier, a są też kamyczki jak paznokcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 31.10.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Frakcja 'cukrowa' jest zbyt gruboziarnista - powinno być trochę materiału zbliżonego do pyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz0830 31.10.2019 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 A może podczas wylewki siatka zbrojeniowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts