Magenta6 28.10.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Dzień dobry!Całkiem niedawno wprowadziłam się o nowego domu. Już w trakcie budowy zauważyłam, że przeszkadza mi bardzo jedna ściana. Udało się jej trochę do -wyburzyć ( to były drwi do kuchni, powiększono otwór), niestety nie całość. Włożono inne nadproże, dziura ma 3 m, , a ja bym chciała mieć taką dziurę 4, 8 - 5m.Jest to ściana nośna z pustaka 24 cm, na niej opiera się ściana z pustaka 24 cm, na ścianie górnej jest wylany wieniec, a na wieńcu opiera się konstrukcja dachu.Czy faktycznie nie ma jakiejś możliwości przynajmniej teoretycznie wyburzenia jeszcze tych dodatkowych 2 m? Pytam teoretycznie:)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 28.10.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 obliczyłem wszystkie dane co podałeś wychodzi że śmiało możesz wyburzyć tą ścianę do rozpiętości 8,24. Wal nie przejmuj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.10.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Dzień dobry! Całkiem niedawno wprowadziłam się o nowego domu. Już w trakcie budowy zauważyłam, że przeszkadza mi bardzo jedna ściana. Udało się jej trochę do -wyburzyć ( to były drwi do kuchni, powiększono otwór), niestety nie całość. Włożono inne nadproże, dziura ma 3 m, , a ja bym chciała mieć taką dziurę 4, 8 - 5m. Jest to ściana nośna z pustaka 24 cm, na niej opiera się ściana z pustaka 24 cm, na ścianie górnej jest wylany wieniec, a na wieńcu opiera się konstrukcja dachu. Czy faktycznie nie ma jakiejś możliwości przynajmniej teoretycznie wyburzenia jeszcze tych dodatkowych 2 m? Pytam teoretycznie:) Pozdrawiam. Teoretycznie jest to możliwe. Najlepiej: najłatwiej i najtaniej było to wykonać na etapie budowy. Do zadania trzeba zatrudnić uprawnionego projektanta konstrukcji (może najlepiej autora projektu konstrukcji tego domu). Musi to przeanalizować, przeliczyć i dać odpowiedź czy "da się". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magenta6 28.10.2019 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 (edytowane) Tyle aż nie ma metrow 8,24..Ale dziękuję za odpowiedż. Wszystkim dziękuję Edytowane 28 Października 2019 przez Magenta6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 28.10.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Tyle aż nie ma.Ale dziękuję za odpowiedż. kurde to była ironia. Ruszanie ścian nośnych to proszenie się o kłopoty. Musisz iść do jakiegoś projektanta co przyjedzie obejrzy i przeliczy wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magenta6 28.10.2019 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 kurde to była ironia. Ruszanie ścian nośnych to proszenie się o kłopoty. Musisz iść do jakiegoś projektanta co przyjedzie obejrzy i przeliczy wszystko. Zrozumiałam od razu. Do projektanta oczywiście pójdę, jeśli tylko mąż mnie nie przywiąże do tej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts