effa80 28.10.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 (edytowane) Witajcie. Czy możecie mi pomóc i wskazać co jest źle w takim podłączeniu elektrycznej pompy pod abisynkę? Podpompowałam wodę abisynką i dodatkowo zalałam pompę elektryczną ale niestety po odpaleniu pompy wypłynęło trochę wody i na tym koniec. Jednocześnie spadła woda z abisynki tak jakby się powietrze tam dostawało. Co zrobiłam źle w tym połączeniu? Edytowane 28 Października 2019 przez effa80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.10.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Witajcie. Czy możecie mi pomóc i wskazać co jest źle w takim podłączeniu elektrycznej pompy pod abisynkę? Podpompowałam wodę abisynką i dodatkowo zalałam pompę elektryczną ale niestety po odpaleniu pompy wypłynęło trochę wody i na tym koniec. Jednocześnie spadła woda z abisynki tak jakby się powietrze tam dostawało. Co zrobiłam źle w tym połączeniu?[ATTACH=CONFIG]436427[/ATTACH] Ja bym tam dołożył zawór kulowy między trójnikiem a pompą ręczna (abisynką). Tak dla pewności, że pompujesz wodę ze studni a nie powietrze przez abisynke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
effa80 29.10.2019 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Ja bym tam dołożył zawór kulowy między trójnikiem a pompą ręczna (abisynką). Tak dla pewności, że pompujesz wodę ze studni a nie powietrze przez abisynke. Ok dzięki, spróbuję tak zrobić w takim razie. A ewentualnie trójnik przenieść poniżej zaworu zwrotnego tak żeby zawór oddzielał pompę elektryczną od abisynki? Czy zasada jest taka że zwrotny zawsze musi być na dole? Edytowane 29 Października 2019 przez effa80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.10.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Ok dzięki, spróbuję tak zrobić w takim razie. A ewentualnie trójnik przenieść poniżej zaworu zwrotnego tak żeby zawór oddzielał pompę elektryczną od abisynki? Czy zasada jest taka że zwrotny zawsze musi być na dole? Zasada jest taka, że zawór zwrotny ma ograniczać opadanie słupa wody w rurze studziennej. Jeśli zawór jest brudny lub nieszczelny to będzie przez niego dostawało się powietrze - słup wody opada. Teraz zastanów sie, co się stanie jak pod zaworem zwrtonym umieścisz trójnik podłączony do dwóch pomp, które niekoniecznie są szczelne dla powietrza. Zwłaszcza ta ręczna. Zawór zwrotny -> trójnik do dwóch pomp, dwa zawory kulowe. Otwierając jeden zawór kulowy decydujesz która pompa ma działać. Przy dłuższych przerwach pobru wody możesz wręcza zamykać oba zawory - pomożesz tym zaworowi zwrotnemu, bo one nigdy nie są idealne i zawsze coś tam puszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
effa80 08.11.2019 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) ...Zawór zwrotny -> trójnik do dwóch pomp, dwa zawory kulowe... Dzisiaj bylam na działce i zrobiłam wszystko wg wskazówek - pompa w końcu ciągnie wodę Dziękuję za pomoc Edytowane 8 Listopada 2019 przez effa80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts