Gość mtdeusz 29.10.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) To już napewno pobije gaz w cenie gr za kwh.:cool: A z gumy jest pelet? Eliksa napewno rozpoznaje bo wiesz to kocioł premium gramium i musi mieć pelet za 1000zł by wogule osiągnął te 90% sprawności. Edytowane 29 Października 2019 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.10.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 A to co? Byle by nie piach ważne było palne. Wyglądało na wióry kolorowej płyty meblowej , raczej oklejonej niż malowanej . Na szczęście jeśli biorę z nowego źródła , to zawsze z 3 , 4 worki najpierw biorę na testy , by zminimalizować opcję wtopy. Generalnie to od 5 lat biorę z tego samego miejsca , oddalonego o 20km . Wcześniej woziłem z 60km , ale szukałem bliżej i 5akie kwiaty właśnie widywałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 29.10.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Płyta meblowa czy tam okleina jest palna to w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.10.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Robiły się spieki i był 50 zł droższy na tonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.10.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 myślę że to daleko idące utrudnianie sprawy. → ale to przecież była by niezła komedia! ile ton peletu dało by się tak oszukać? bez zniszczenia za chwilę maszyny ? Przecież dobrze jest powiedzieć przed sobą, kupiłem pellet za 1000zł tona .. i jakoś się usprawiedliwić, każdy ma taki mechanizm. https://allegro.pl/oferta/pelet-pellet-pellets-pelets-drzewny-lava-stelmet-6825145159 i? 0,20 zł .. razy sprawność kotła i przebiliśmy ceną gaz lekko licząc. a co mnie interesuje wysoko kaloryczny.. z iglaków miał by 5,5 lub ciut więcej - to podstawowa charakterystyka drewna - masa jest wykresów - kaloryczności drewna od wilgotności. https://allegro.pl/oferta/pelet-pellet-pellets-pellet-drzewny-barlinek-6258910264?reco_id=e4b451df-fa6e-11e9-860c-6c3be5bbf0c8&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 prosta piłka.. 1075/5300 =0,202 zł .. 1075/5000= 0,21,5 gr za 1kWh. granica dramy. a przy sprawności 90% hipotetycznej.. oby taka była mamy 23,5 gr 1kWh i jakoś koszty frycowe trzeba usprawiedliwić. że a musi pisać na worku premium, gramium ect.. A czy to będzie pellet ze słomy, czy innego ustrojstwa, byle by był zbity i zwarty i suchy. Ciężko sobie wyobrazić, że kocioł rozpoznaje rodzaj peletu. Z piaskiem się nie spotkałem , ale ...niedowaga worków dość często . Jeśli już brakowało to po 200 /300 gram na 15kg. Rekord był 440g mniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Z piaskiem się nie spotkałem , ale ...niedowaga worków dość często . Jeśli już brakowało to po 200 /300 gram na 15kg. Rekord był 440g mniej . to wypada do 30kg na całym zapasie 65 worków 975 kg.. czyli dwa worki nawet w odwrotnym gratisie. Dziwie się dodawaniu różnych części z płyt meblowych, czy czegoś podobnego, raz że twardsze, to jeszcze trzeba to dłużej rozdrabniać i potem łączyć i tak bym patrzył na proces.. eliminacji januszowania przy peletowaniu, jak z piachem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 29.10.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Bo większa kaloryczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 29.10.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Pellet drzewny, do tego są nasze palniki. Niestety pelet z gówna z łusek słonecznika czy słomy to jest zupełnie inne spalanie. Słoma np. potrzebuje bardzo wysokiej temperatury, której w normalnym palniku nie uzyskasz chcąc spalać prawidłowo. Poza tym słaba kaloryczność, od groma popiołu i brak gwarancji producenta sprawiają że to gra nie warta świeczki. Co do pelletow po 1000zl, to płaci się za markę i certyfikat. Jesli ktoś ma gaz to palenie w takim przypadku wychodzi kosztowo tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.10.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Nikt nie dosypuje z woreczka tych dodatków , to się dzieje przy cięciu płyt od razu , jeśli kupują trocinę od producenta mebli kuchennych , jeśli np z produkcji palet ( jak mój ) to jest jasny i czysty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.10.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Tylko że miarą jakości peletu nie jest jego kolor. Co do dodatków, wszystko jest opisane w warunkach certyfikacji. Dodatki są procentowo opisane. W Olimpie też się takowe znajdują poprawiające spalanie i kaloryczność paliwa. Jednak należy pamiętać że 18,5-19MJ to Maks co można z pelletu wycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Jednak należy pamiętać że 18,5-19MJ to Maks co można z pelletu wycisnąć. zgadza się. Pellet to taka PPSz wz 41. I widzę to samo zjawisko co w przypadku natrysku piany PUR i podawanie kłamliwej lambdy 0,022 W/mK żeby tylko pokazać przewagę.. prawda zawsze była taka, że ten parametr był ~0,04 W/mK i trzeba tylko było poszperać w deklaracjach. Powoli się ta wieść rozeszła. Podejrzewam, że z peletem jest to samo, celowe zaklinanie rzeczywistości, żeby tylko kupić pellet za ponad 1000zł tona. Wytworzenie domowym sposobem pellet to ~350 zł tona, praca silnika, robocizna ect. Mogłem się pomylić i to w interesie duże grupy osób powinno być "certyfikowanie" standardu peletowego, w dobrej cenie. A nie panie.. robię pellet z trocin bukowych, a moje buki zostały ścięte przy pełni księżyca, oraz zostało podane znieczulenie, a greenpace przytulił wcześniej ścinane drzewo, przez to nasz pellet jest wolny od stresów ect Kaloryczność peletu wynika wprost z tego jakie osiągi daje drzewo. Może być tak, że źle produkowany pellet, jest pozbywany części holzgazu i wtedy lipa.. traci kalorie. Tu nie ma jakiś cudów na kiju. Niech ma 4,5 kWh z 1kg, ale kosztując 500zł tona =0,11 zł kWh. jest różnica? swój by kosztował ? 0,07 gr.. czy 150zł na tonie to nie jest zarobek ? to gdzie blisko 500zł więcej ? coś jest nie tak. Ja się drapię po główie, czy na chwilę dobrze zrobiłem biorąc MPM DS'a 10';tkę i bufor... liczę na spalanie zrębków, oraz zapasów biomasy, paliwo mam tyle ? aż tyle co robocizna i ten proce muszę udoskonalić. Ale to nie jest za 0zł. dobrze jak po przeliczeniu tona wyniesie ~300zł licząc robociznę. Mając 4,2 kWh z kg daje to 0,071 zł kWh. nie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.10.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Tu jest jeszcze jeden problem. Robienie pelletu tylko i wyłącznie dla siebie jest nieopłacalne i to już temat sprawdzony i wałkowany wiele razy. Domowym sposobem na chińskiej peleciarce pelet rolujesz a nie prasujesz, możesz zapomnieć o peletownaniu samego drzewa liściastego (liściaste tak w ogóle to mniej MJ), musisz mieć suche trociny bez kory i piachu bo rozwalisz matryce, trociny powinny być zmielone i mieć odpowiednią wilgotność. Suma sumarum pelet musi wyjść w granicach 6-8% żeby przy gęstości nasypowej w granicach 660g na litr było te 18MJ. Można kupić cały system Gropel ale to juz kilkadziesiąt tysięcy złotych i nadal martwienie się o materiał bo taka trocina prosto z traka średnio się nadaje, no chyba że masz czym ją oczyścić i wysuszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Robienie pelletu tylko i wyłącznie dla siebie jest nieopłacalne i to już temat sprawdzony i wałkowany wiele razy. nawet nie będę chciał zaprzeczyć, opcja jest tylko "kusząca" właśnie uwolnienie się od tych sanacyjncych mentalności pokolenia przed i po wojennego, które miało wpływ na naszych rodziców .. Dobrze piszesz, matryca pójdzie szybko się paść, jak pellet będzie brudny. Stąd zostanę przy zrębkach, oraz trocinach bezpośrednio- muszę udoskonalić tylko system pracy tego, żeby nie była to utopia. na litr było te 18MJ ? to by było dużo pono tona peletu zajmuje 1,7m3 .. pewnie miałeś na myśli kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.10.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Kolego, gęstość nasypowa pelletu to ok. 660g na litr, czyli 660kg/M3. Na tonę pelletu idzie ok. 6-7m3 suchej trociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts