Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura kotła na ekogroszek

tomasznowak29

Recommended Posts

Ok, to jest dla mnie zrozumiałe. Brzmi logicznie, że byłoby dobrze, gdyby ten piec chodził jak najwięcej na wysokich obrotach i jak najmniej na podtrzymaniu. Ale czy jednak (biorąc pod uwagę, że kocioł jest przewymiarowany i chwilowo nic na to nie poradzę), jeśli podniosę zadaną temperaturę na kotle, to cieplejsze grzejniki nie spowodują jeszcze dłuższych okresów pracy na podtrzymaniu, bo będą w stanie szybciej nagrzać pomieszczenia? Czy nie jest tak, że gdybym zadał właśnie dość niską temperaturę wody w kotle, dajmy na to 40 stopni, to tak chłodna woda miałaby problem ogrzać pomieszczenia, co poskutkowałoby długimi okresami pompowania tej wody przez grzejniki, odbierania ciepła przez pomieszczenia i ciągłym dogrzewaniem wody? Wydaje mi się, że ustawienie wysokiej temperatury wiąże się z rzadszym dostarczeniem do grzejników dużej porcji energii, a ustawienie niskiej temperatury częstszym lub nawet ciągłym dostarczaniem do grzejników mniejszej porcji energii, a więc częstym lub ciągłym dogrzewaniem tej wody i przez to krótkimi okresami podtrzymania. Edytowane przez pralat

Jak zapodasz temperaturę wody w kotle na poziomie 40'C to jakim cudem kocioł będzie spalał paliwo w optymalnych warunkach ? on potrzebuje 80'C

jako posiadacz kotła na pellet nie jestem zagłębiony w temacie kopciuchów

ale na logikę niska temperatura wody + wysoka temperatura kotła jakoś nie pasują do siebie.

Dokładnie tak - przeliczyłem sobie dom na http://cieplowlasciwie.pl i wyszło mi zapotrzebowanie 15kW, a mam 25kW, także w zasadzie może wyjść na to, że ustawienie niższej temperatury na kotle spowoduje lepsze spalanie. Wciąż będzie to spalanie suboptymalne, ale może więcej czasu kocioł spędzi pracując na wysokich obrotach niż na podtrzymaniu. Póki co ustawiłem 60 stopni i wydaje mi się, że pracuje na podtrzymaniu mniej, bo opalam niskokalorycznym ekogroszkiem, który mam na sezon przejściowy i więcej pracy potrzebuje kocioł w łożyć w podniesienie do tej temperatury. Edytowane przez pralat