mfrackts2 28.10.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 (edytowane) Zaczynam projekt domu 350 m2 + 60 m2 garażu dla 4 osób. Duże przeszklenia. Nie znam jeszcze zapotrzebowania na energię, ale chciałbym przymierzyć się do odpowiedniej pompy ciepła z PV. Mam gaz, ale wolę dom bez komina. Póki co skontaktowałem się z XXXX i doradzili XXXXXXXX. Czy znacie dobre alternatywy na tak dużą powierzchnię? Zależy mi też na cichej pracy i opcji chłodzenia. Edytowane 29 Października 2019 przez mfrackts2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 29.10.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Pokaż projekt i działkę. Od razu możesz też wskazać miejsca na obie jednostki zewnętrzne. Osobiście wówczas Ci uwierzę, że to nie reklama. Nie wiedzieć zupełnie dlaczego strzeliłeś nazwę pompy drukowanymi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Pokaż projekt i działkę. Od razu możesz też wskazać miejsca na obie jednostki zewnętrzne. Osobiście wówczas Ci uwierzę, że to nie reklama. Nie wiedzieć zupełnie dlaczego strzeliłeś nazwę pompy drukowanymi.... Bo to jest reklama, poniewaz dom ne jest typowy firma powinna przed przygotowaniem oferty albo zlecic wykonanie lub sama wykonac dokladne obliczenia ozc aby prawidlowo dobrac popmpe i jej moc. w tym przypadku tych obliczen prawdopodobnie nie było bo "dobrano" pompe o mocy 26 kW oraz pytajacy tez nie wspomina o tych obliczeniach. Dla porównania kiedys wykonywalismy kompleksowo wszystkie instalacje w domu o pow. 550 m2 (po podłogach) i projektowe obciazenie cieplne wyniosło ok 16,2 kW (lokalizacja opolskie) co potwierdziło sie z odczytów na ciepłomierzach (3 obwody 3 ciepłomierze) Nie wiem jaka jest lokalizacja ani jakie jest ocieplenie domu o ktorym mowa w watku, przypuszczam ze jest to nowy budynek a wiec obciazenie cieplne nie powinno przekroczyc ok 15 kW (lokalizacja tez nie jest znana). Jezeli by moje przypuszczenia sie potwierdziły to po co pompa 26 kW? Byc moze w celu reklamy, moze tez w celu wiekszego zysku sprzedajacego. Bez konkretów to tylko gdybanie, ale moze niech sie wypowie pytajacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfrackts2 29.10.2019 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Przepraszam to mój pierwszy post i nawet nie skojarzyłem, że może być odebrany jako reklama. Nazwę wkleiłem z emaila od sprzedawcy, dlatego te duże litery. Projekt zagospodarowania działki nie jest gotowy. Sam sobie stworzyłem i załączam + projektowany dom. Obliczenia wykonano po rozmowie z laikiem. Chodziło mi tylko aby zorientować się w temacie. Wykonać 1 krok. Projektów branżowych też nie mam. Dopiero kreślimy elewacje. Lokalizacja to Warszawa, Ornecka. Parmetry, materiały, technologie będą zbliżone do https://www.mgprojekt.com.pl/willa-floryda => to też projekt tej samej pracowni. Edytowane 29 Października 2019 przez mfrackts2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Przepraszam to mój pierwszy post i nawet nie skojarzyłem, że może być odebrany jako reklama. Nazwę wkleiłem z emaila od sprzedawcy, dlatego te duże litery. Projekt zagospodarowania działki nie jest gotowy. Sam sobie stworzyłem i załączam + projektowany dom. [ATTACH=CONFIG]436473[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]436474[/ATTACH] Obliczenia wykonano po rozmowie z laikiem. Chodziło mi tylko aby zorientować się w temacie. Wykonać 1 krok. Projektów branżowych też nie mam. Dopiero kreślimy elewacje. Czyli dobrze przypuszczałem ze dom nowy, 15 kW a nawet i 13 kW nie powinno byc przekroczone, chociaz lokalizacja jest dalej tajemnicą. Pytasz o 1 krok, po uzgodneniu rzutów i przekrojów nalezałoby by wykonac obliczenia ozc celem optymalizacji termoizolacji i doboru okien i drzwi. Po tych obliczeniach i uzgodnieniach mozna przystąpic do wykonania ostatecznej wersji projektu i oraz projektw instalacji. Z uzgodnionych obliczen ozc dowiemy sie sie jakie jest projektwe obciązenie cieplne budynku (podstawa do doboru mocy urzadzenia grzewczego) oraz jakie zapotrzebowanie na ciepło ( na jego podstawie dowiemy sie jakie będą koszty ogrzewania przy wyborze konkretnego systemy grzewczego) Tylko tyle i az tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfrackts2 29.10.2019 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Dziękuję. Czyli dobrze przypuszczałem ze dom nowy, 15 kW a nawet i 13 kW nie powinno byc przekroczone, chociaz lokalizacja jest dalej tajemnicą. Przepraszam, edytowałem i dopisałem później: Lokalizacja to Warszawa, Ornecka. Parametry, materiały, technologie będą zbliżone do https://www.mgprojekt.com.pl/willa-floryda => to też projekt tej samej pracowni. Czyli Ep 76,31 kWh/(m2) EUco 34,24 kWh/(m2rok) A jak przeliczyć koszty 15 kW na gaz i pompę? 15 kW x 410 m2 x cena gazu lub prądu? Edytowane 29 Października 2019 przez mfrackts2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Przepraszam, edytowałem i dopisałem później: Lokalizacja to Warszawa, Ornecka. Parametry, materiały, technologie będą zbliżone do https://www.mgprojekt.com.pl/willa-floryda => to też projekt tej samej pracowni. Dziękuję. A jak przeliczyć koszty 15 kW na gaz i pompę? 15 kW x 410 m2 x cena gazu lub prądu? Strefa 3 Z mocy nie przelicza sie zapotrzebowania na ciepło (nie wprost). Do obliczenia kosztów ogrzewania konieczne jest zapotrzebowanie na ciepło, ktore wynika z obliczen ozc. ktorych jeszcze nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Parametry, materiały, technologie będą zbliżone do https://www.mgprojekt.com.pl/willa-floryda => to też projekt tej samej pracowni. Opis dosc enigmatyczny, Euco mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfrackts2 29.10.2019 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Strefa 3 Z mocy nie przelicza sie zapotrzebowania na ciepło (nie wprost). Do obliczenia kosztów ogrzewania konieczne jest zapotrzebowanie na ciepło, ktore wynika z obliczen ozc. ktorych jeszcze nie masz. Czyli: Ep 76,31 kWh/(m2) EUco 34,24 kWh/(m2rok) to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Czyli: Ep 76,31 kWh/(m2) EUco 34,24 kWh/(m2rok) to za mało. Tak Euco dla tego domu wydaje mi sie za małę, pasywny ani energooszczedny on nie jest, Ostatnio zaobserwowałem modę na zawyzanie zysków bytowych co powoduje zanizanie zapotrzebowania na ciepło. Nie wiem z czego to wynika, sprzety agd i inn e są coraz bardziej oszczedne, czas gotowania nie wzrósł a jezeli juz to niewiele, a zyski bytowe duzo, cos tu nie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2019 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Ostatnio zaobserwowałem modę na zawyzanie zysków bytowych co powoduje zanizanie zapotrzebowania na ciepło przyjęcie 7 blisko wat na m2 zysków to pokaźna liczba gdzie wcześniej było 3-4 Waty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2019 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 przyjęcie 7 blisko wat na m2 zysków to pokaźna liczba gdzie wcześniej było 3-4 Waty. Dlatego pozostaje przy 3 W/m2. Papier wszystko przyjmie 6 W/m2 to stanowczo za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts