s---r 29.10.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Potrzebuję jakieś porady/podpowiedzi odnośnie grubości styropianu jaki zastosować do ocieplenia elewacji. W projekcie jest przewidziane niby 20cm ale ja się zastanawiam nad grafitowym i wołałbym cieńszą warstwę.. z 15cm. Po wylaniu płyty okazało się, że jest problem z dostępnością cegieł jakie były w projekcie 30cm. Wzięliśmy standardowe 25cm i teraz ściana budynku jest "cofnięta" o 5cm (mniejszy obrys budynku). I teraz mnie zastanawia jak dam 15cm to się mi to zlicuje z ociepleniem fundamentu. Nie będzie takiego uskoku w miejscu gdzie będzie cokół. Fotka poglądowa o czym piszę: https://images92.fotosik.pl/273/e4ded92febf631cc.jpg Jak ten temat ugryźć? Ile byście tego styropiany dali i jakiego? A zostało mi z 10 paczek zwykłego białego dalmatyńczyka 20cm bo coś się majstrowi popieprzyło i tyle przywiózł do ocieplenia kawałka ściany rok temu Edytowane 29 Października 2019 przez s---r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.10.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Zastosuj Termo Organikę Termonium grafit - 18 cm i będzie wszystko jasne i okap i nie licujesz. Jeśli oczywiście wzbraniasz się od 20 cm chociaż nie wiem dlaczego?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 29.10.2019 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Hmmm...w sumie to sam nie wiem dlaczego. Chyba wydaje mi się, że optycznie jeszcze bardziej pomniejszą się okna, których otwory okienne wydawały się być ogromne... W międzyczasie tu przeczytałem, że z grafitowym jest jakiś problem przy klejeniu go w słoneczne dni. A tak z kasy się już wypstrykałem, że mi po głowie chodzi ocieplenie tego kiedyś samemu z jakimś "Marianem" A ten, o którym piszesz to ten: https://allegro.pl/oferta/styropian-grafit-termo-organika-termonium-fasada-8115173527 ? Edytowane 29 Października 2019 przez s---r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.10.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Tak to te płyty.Napiszę Ci szczerze , że nie wiem dlaczego oszczędzasz wydatki akurat w tym miejscu? Na ociepleniu? Nie wiem czy przeliczyłeś jakiego rzędu to oszczędności, czy zakupienie np mniejszej umywalki nie pokryje różnicy w całości ocieplenia? Przecież ewentualne dołożenie jest mało możliwe lub wręcz nieopłacalne.Pisanie, że nie można przykleić lub są jakieś trudności z klejeniem to herezje jakich mało, stare dzieje ze złej jakości klejem - przyklej na dobry klej i będzie ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 29.10.2019 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Ten mój dylemat co do grubości nie jest związany z oszczędnością. Ale potrzebowałem chyba dodatkowego potwierdzenia, że 20cm a nie kombinować. Mało tego gość, z którym miałem umowę na tynkowanie mówił:: bierz grafit 20cm, a jego podwykonawca, który tynkuje. ociepla mówi: bierz 15 białego bo styknie Czyli tak teraz teoretycznie na przyszłość... nic się nie stanie jeśli jedna ściana będzie oklejana np przez 2 tygodnie, bez żadnych siatek ochronnych na rusztowaniach itp? A i jeszcze jedno: czy ten biały styropian co mam mogę wykorzystać do ocieplenia teraz przy murłacie i do zamknięcia tam okapu czy jak to się tam zwie? Czy też to tym grafitem robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.10.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Jak masz szerokie okna to daj 20cm, jak masz wąskie, poniżej 1.2m to ja bym nie dawal tak grubej izolacji. Bywam w takich domach z 20cm ociepleniem i wysokimi wąskimi oknami i to niezła k...pa jest. 15cm grafitu to juz naprawde porządne ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 29.10.2019 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 O te górne okna mi chodzi. Z projektu otwór jest 1.5m. https://images89.fotosik.pl/272/52eefe7cc2aa203a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.10.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Pisanie, że nie można przykleić lub są jakieś trudności z klejeniem to herezje jakich mało, stare dzieje ze złej jakości klejem - przyklej na dobry klej i będzie ok. Rozszerzalność termiczna materiałów działa nadal. Jeśli grafit klei się w słońcu bez siatek zacieniających to grafit powygina szybciej i bardziej niż biały. Żaden klej tu nie pomoże. Ale fakt, poza tym szczegółem to każdy syropian klei się tak samo dobrze. Mało tego gość, z którym miałem umowę na tynkowanie mówił:: bierz grafit 20cm, a jego podwykonawca, który tynkuje. ociepla mówi: bierz 15 białego bo styknie Ty nie słuchaj wykonawcy tylko projektu. Architekt w minutę osiem jest w stanie wyliczyć całkiem dokładnie ile styro "styknie" dla TWOJEGO budynku w TWOJEJ lokalizacji. Wykonawca ma budować wg. wytycznych a nie dywagować ile "mi się wydaje". Grafit czy biały to niewielka różnica w REALNYCH warunkach. W realu zawsze masz większą wilgotność niż w laboratorium. Bierz to na co masz lepszą ofertę od sprawdzonego producenta. Listę sprawdzonych producentów pytaj kol. Fightera. W ciemno bez wyliczeń ja bym robił 20cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts