Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wysokością komina


Recommended Posts

Witam mam prośbę o informację odnośnie wysokości komina.

Komin z lewej strony podwórka srebrny z czarnym obrotowym zakończeniem na wylocie spalin.

A z prawej strony podwórka jest przeszkoda w postaci ściany budynku niestety wyższej od komina co owocuje

inhalacją spalinami od sześciu lat.

Była kontrola Nadzoru Budowlanego ale nie dopatrzyli się problemu.SDC14275.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spaliny wchodzą drzwiami i dwoma oknami na pierwszy piętrze bo parter jest 80% zabudowany.

Do mojego mieszkania wchodzi się z balkonu (galerii).

Producentem spalin jest Pizzernia działająca od 2013 roku.

Ostatnio mają dużo klientów to rozpalają trzy razy dziennie i tak od sześciu lat nas trują.

Obecny zakaz palenia węglem i drewnem w Krakowie ich jakby nie dotyczy.

Na samym początku komin pizzerni kończył się jakieś trzydzieści do piędziesięciu centymetrów ponad rynną poziomą przy dolnej krawędzi dachu.

Mnie to dręczy kto to budował.

Podworzec tworzą trzy budynki dwie wspólnoty i trzeci to ściana bez okien Hostel.

Pisałem do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska oraz do Wydziału ds. Jakości Powietrza ale oni skierowali nas do Nadzoru Budowlanego.

Nadzór Budowlany stwierdził że wszysto jest OK , tej prawej ściany jakby nie zobaczyli.

Wszyscy chronią truciciela

Ryszard W

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam i odpowiadam na pytanie.

Zdjęcie robiłem z dachu mojej kamienicy która ma dwa piętra.

A moje mieszkanie znajdowało się jakby pod moimi stopami tylko że na pierwszym piętrze.

Moje mieszkanie kończy się przy ścianie bez okien czyli po prawej stronie.

Jeszcze pytanie czy wysokość prawej ściany powinna jako przeszkoda wymuszać konieczność podniesienia komina pizzerii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Obecny zakaz palenia węglem i drewnem w Krakowie ich jakby nie dotyczy".

 

Niestety przepisy są tak idiotycznie skonstruowane, że pizzeriom wolno palić drewnem przy pewnych założeniach.

To jest ewidentny bubel prawny, który powinien zostać natychmiast zmieniony.

Sam jadam pizzę i rozumiem, że z pieca opalanego drewnem jest najlepsza ale w tym wypadku zdrowie mieszkańców powinno być wartością nadrzędną chronioną bezwzględnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem jest z specyficzną zabudową tej lokalizacji - komin, ściany, tzw. studnia.

Może przepisy tego bezpośrednio nie ogarniają.

Może trzeba szukać wśród innych wymagań.

Pizzernia sama z siebie nie chce podwyższyć komina?

Pizzernia ma stosowne zezwolenia na działalność w tej lokalizacji?

 

Czy te uciążliwości występują zawsze czy w określonych warunkach pogodowych?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przepisy, ale dbałość o dobre stosunki z sąsiadami mogą doprowadzić do zmiany podejścia pizzerii do tematu. Jeśli nie, to trzeba przycisnąć Prezydenta Majchrowskiego, który zamiast konsultować uchwałę antysmogową z profesjonalistami i fachowcami, zadawał się przy jej kleceniu z pasjonatami z KAS i PAS. Buble zaczynają wyłazić to tu to tam, aż cały system prawdopodobnie będzie do remontu w połowie drogi....

 

Z możliwych dróg na rozwiązanie problemu, proponuję dwie:

 

1. Podniesienie komina o 3 - 4 mb. Trzeba zainstalować dodatkowo maszt lub rozwiązanie tańsze i łatwiejsze do wykonania: 3 odciągi. Komin musi być dobrej jakości, z obejmami usztywniającymi (ok 50 zł /m)...Jeremias lub Prodmax dysponują takimi technologiami. Pierwszy drogi, drugi tańszy.

 

2. Zamiana pieca, lub przebudowa obecnego. Trzeba dobudować wymiennik antysmogowy i zastosować wyciąg dymu mechaniczny. Być może obejdzie się bez podnoszenia wysokości wylotu dymu na dachu.

 

 

Dodatkowo potrzebny będzie instruktarz w sposobie użytkowania pieca takim, by ograniczyć dymienie nawet bez stosowania wymiennika. Wymiennik i wyciąg mogą być okresowo odłączane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Dzień dobry Panie Piotrze bardzo dziękuje za cenne informacje w sprawie tego trującego komina. Jak na razie kolejne pismo skierowane do tym razem do UMK Referat Ochrony Powietrza pozostaje bez odpowiedzi a rozwiązanie tego problemu jest w ich zakresie działania.

Wpadłem na taki pomysł żeby na końcu naszej części podworca czyli na murku pokrytym blachą, zainstalować folię o grubości 1,5 mm a szerokości 2 metrów.

Folia ta była by rozpięta pomiędzy ścianami od lewej do prawej strony podworca może by to zatrzymało te spaliny. Mam na myśli folię stosowaną w ogródkach kawiarni

i restauracji. Ale moja Małżonka obawia się że ta folia pozbawi ją powietrza i sprzeciwia się temu pomysłowi.

Załączam fotkę podwórka widać tam zakończenie dachu naszej przybudówki z blachą na szczycie tylnej ściany. zdjęcie zrobione z naszego balkonu.

Proszę o poradę w sprawie tego pomysłu z folią. Panie Piotrze z Okazji Nowego Roku Życze Zdrowia i Pomyślności dla Całej Pana RodzinyIMG_20200101_083323.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...