Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu z muru pruskiego

Adam Kaczyński

Recommended Posts

Witam.

Szukam informacji na temat ocieplenia domu z muru pruskiego (konstrukcja drewniana z cegła i zaprawą w środku ). Grubosc muru okolo 15-18cm

Dom jest suchy bez grzyba , piwnicy brak.

Z tego co się dowiedziałem są 2 sposoby

1. Powłoka anty wodna, plyta osb, styropian, siatka, tynk

2 z zewnątrz welna mineralna, siatka, tynk i od środka gazobeton, szpachla.

Fundamenty masa bitumiczna,ocieplenie styropianem 10, folia kubełkowa + drenaż

Chce to zrobić dobrze i uniknąć problemu z grzybem.

Jakie grubości materiału dobrać?

Ogrzewanie będzie gazowe. Dach będzie ocieplony welna skalna 15-20cm

Proszę o wszelkie porady.

Pozdrawiam Adam

zakładam, że chcesz, zachować wygląd elewacji, bo jakżeby inaczej....

no to ocieplenie musi być od środka.

to jest ostateczna ostateczność.

Chce to zrobić dobrze i uniknąć problemu z grzybem.
bierze się z temp i braku wentylacji.

Teraz dopiero miał byś grzyba, tylko zahamuj wentylację.. lub weź kamerę termo, będzie widać jak na dłoni, jak szybko szoruje ciepło z domu.

To tak jak byś chciał zatrzymać wodę na gazie(opatrunek/siatka ect jak zwał tak zwał, nie mylić z gazem), lub na sitku.. to jakie sprawia wrażenie ? że pustka wchodzi.. nie to woda nie utrzymuje się na powierzchni, tak samo jest z ciepłem.

20cm wełny elewacyjnej + siata i klej i tynk silikatowy Sd maks 0,16 m współczynnik ni =~`35-40 (razy słabiej przepuszcza parę niż powietrze) Sd =ni razy grubość .. przy warstwie 2-3mm powinno wyjść.

Lub 25cm grafitu szczelnie klejonego. od środka farba tak czy siak lateksowa/ ceramiczna! żeby ograniczyć dopływ pary wodnej.

Jeden i drugi sposób podałem od zewnątrz. Nie chce zachować stylu pruskiego. Chce mieć komfortowe warunki w domu.

Przy ociepleniu welna 25cm słyszałem że trzeba dodatkowo ocieplać ściany gazbetonem od środka żeby nie powstawały mostki w domu. Stad moje pytanie.

Natomiast przy styropianowe grafitowym słyszałem że trzeba najpierw obić dom plyta osb. (Wcześniej izolacja od wody w plynie) i na to styropian grafitowy.

Mam 2 kominy, które mogę użyć do wentylacji. (Będzie ogrzewanie gazowe.)

Przy ociepleniu welna 25cm słyszałem że trzeba dodatkowo ocieplać ściany gazbetonem od środka żeby nie powstawały mostki w domu.
to nie słuchaj jakieś hipotetyków budowlanych, bo majtry przy pektowinie Jasło różne rzeczy mogą wydumać, o tacy wróżbici budowlani.

Jak dasz izolację od wewnątrz, to przesuwasz temperatury niekorzystne na styk wełna mur.. - a ma być w wełnie, bo tam tylko może dobrze odparować.

Natomiast przy styropianowe grafitowym słyszałem że trzeba najpierw obić dom plyta osb.
:bash: nie, trzeba tylko dać możliwie grubą warstwę.. totalny zakaz schodzenia poniżej 20cm ! znowu temperatura.

Idealnie jest przykleić na grzebień.

Od środka chce zamknąć gips kartonem. Mega krzywe wszystko. Stelaż, i do ściany parofolie? Czy na perlfix od razu?

W tym przypadku będzie lepsza welna Czy styropian? 25cm 30cm? Dach będę robił nowy także miejsce na to będzie...

Ogólnie większość opini co slysze (Od niemcow) żeby nie ocieplać... na dole jest kamień piaskowy. Styropian 10 będzie wystarczający?

To ja się zapytam: a w jakim stanie jest to drewno w ścianie?

Ja bym się nieodważył zamykać tego bez rzetelnej analizy stanu zastanego, czy nie trzeba dodatkowej impregnacji oraz bez projektu. To nie jest taka prosta konstrukcja (nie dziwię się zdaniu Niemców).

Moim zdaniem najbezpieczniejszym rozwiązaniem to ocieplić z zewnątrz wełną i zrobić elewację wentylowaną a od wewnątrz wymalować farbą o dużym oporze dyfuzyjnym (pod warunkiem, że fundamentami nie podciąga kapilarnie wilgoci). Grubość 25 cm jest wystarczająca, ale to projektant powinien potwierdzić.

Mega krzywe wszystko. Stelaż, i do ściany parofolie? Czy na perlfix od razu?
folia tak. musisz zatrzymać parę wodą która będzie atakować mur.

To ja się zapytam: a w jakim stanie jest to drewno w ścianie?

Ja bym się nieodważył zamykać tego bez rzetelnej analizy stanu zastanego

ale tu się nic nie zamyka, od zewnątrz będzie wełna np czy styropian, który nie ma płaskiej 8 (nieskończonego oporu dyfuzyjnego).
Moim zdaniem najbezpieczniejszym rozwiązaniem to ocieplić z zewnątrz wełną i zrobić elewację wentylowaną
To jest dobra opcja, tynk też może być właśnie, podałem Sd maks tynku .

że fundamentami nie podciąga kapilarnie wilgoci)
jo, bo wyjdzie wyżej, ale to trzeba robić odcięcie tej wilgoci niżej, izolować i naprawiać fundamenty.
Grubość 25 cm jest wystarczająca, ale to projektant powinien potwierdzić.
jak nie jest zabytkiem, to ocieplać może do 12m bez niczego.

Drewno jest w dobrym stanie. Będę całe jeszcze pryskal środkiem na owady i impregnowal.

Dom jest w Niemczech i nie ma problemu z ociepleniem.

Czyli wiemy, że

Najlepiej zrobić elewację wentylowana tylko kosztuje dużo.

Można też ocieplić wełna+ siatka+ klej +tynk sd do 0.16m

W domu będzie robiona nowa wylewka izolacja podłogi i ogrzewanie podłogowe.

Od środka parofolie i można zamykać ściany gips kartonem.

W domu wystarczy jeżeli zrobie wentylację ze starych kominów? Myślałem też o wywiewach membranowych z salonu kuchni łazienki. Dziękuję za wszystkie porady.