Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uzupełnić wniosek o warunki zabudowy bez kupionego projektu?

kopa60

Recommended Posts

Nie wiem do końca jak uzupełnić wniosek o wydanie warunków zabudowy, w szczególności chodzi mi o sekcję charakterystyka zabudowy.

Myślałem że problem rozwiąże się sam jak zdecyduje się na kupno projektu (po prostu z niego spiszę), ale na projekt żaden od miesięcy nie mogę się zdecydować a chciałbym mieć już jakiś oficjalny papier z pozwoleniem.

POWIERZCHNIA ZABUDOWY: wiem że celuję w dom o powierzchni zabudowy 120-150m2, moge wpisać zakres? a jakby mi się coś odmieniło i chciałbym postawić dom 110m2 to byłby problem?

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA - problem taki sam jak powyższy

KĄT NACHYLENIA: też mogę podać zakres np 30-45st?

WYKOŃCZENIE ELEWACJI I POKRYCIE DACHU: ??? dom chciałbym drewniany (czyli elewacja drewniana), pokrycie dachu niepalne-betonowo-ceramiczne? ewentualnie znacie jakieś mało szczegółowe szerokie określenie?

Z góry dziękuję za pomoc.

... a chciałbym mieć już jakiś oficjalny papier z pozwoleniem

- z jakim " pozwoleniem " ? występujesz przecież o wydanie Decyzji o Warunkach Zabudowy ( WZ ), nie o Pozwolenie na Budowę.

POWIERZCHNIA ZABUDOWY, POWIERZCHNIA UŻYTKOWA, KĄT NACHYLENIA, WYKOŃCZENIE ELEWACJI I POKRYCIE DACHU ...

- tu podajesz parametry ORIENTACYJNE ! nikt nie będzie kwestionował jeśli podany Parametr w WZ będzie wynosił np. powierzchni zabudowy 200m2, a składany do Urzędu Projekt Budowlany będzie miał powierzchnię zabudowy np. 150m2. Inaczej gdyby było np. w WZ 200m2, a w Projekcie Budowlanym 400m2.

- poza tym nawet jeśli kupisz tzw. " projekt gotowy " to " projekt gotowy " nie jest Projektem Budowlanym który składa się w Urzędzie !

Wymaga tzw. " adaptacji " ( wykonania Projektu Budowlanego przez uprawnionych projektantów w danej specjalności na podstawie " projektu gotowego " ), tym samym najlepiej na tym etapie zwróć się do architekta o pomoc w wypełnieniu wniosku o wydanie WZ, ( architekta - najlepiej takiego, który będzie dla Ciebie opracowywał Projekt Budowlany budynku i zagospodarowania )