Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garazowa - co wybrac?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat rozinal sie az milo.

Ale wracam do swojego ostatniego pytania, gdyz nie otrzymalem odpowiedzi. A wiec brama drewniana, klasyczna, dwuskrzydlowa, zamykana na skobel i klodke. Nie chodzi mi o brame uchylna czy tez segmentowa. Jakie macie zdanie o takiej bramie?

pozdrawiam

Ja mam fatalne zdanie o takiej bramie z powodu uzytkowania. Jestem wygodna wiec zdecydowalam sie na segmentowa z napedem. Jesli rezygnowalabym z napedu, to i tak wybralabym segmentowa, bo moim zdaniem jest wygodniejsza. Po pierwsze otwiera sie tylko jedna rzecz a nie dwie, a po drugie jak jest wiatr, to nie zamyka sie na samochodzie :D

pozdrawiam

A ja mam brame roletową. Z tego co się orientuje, to niewiele osób taką ma. 2900 z napędem i pilotem, Wisniowski.

Też się nad taka zastanawiam ale jak wygląda sprawa otwierania z zewnątrz jak nie ma pradu w jaki sposób działa naped i czy masz na pilota?

Napisz coś na jej temat .

Jak nie ma prądu..... hmmm, można wyprowadzić taką korbę na zewnątrz, ale nie zwieksza to bezpieczeństwa, łatwo otworzyć. nie polecam tej bramy jeżeli nie można wejść innym wejściem do garażu ( przez dom). W razie braku prądu wewnątrz jest wyżej wspomniana korba , która można otworzyć. Usunąłem ostatnio kluczyk , którym można otworzyć z zewnątrz, pozostał pilot. Dla niepowołanej osoby zbyt łatwe do pokonania. Prosty kluczyk lub po uszkodzeniu wierzchniej osłony wystarczy zewrzeć kable. Mam pilota, ale jezeli się ktoś zdecyduje, to można dopasować, tak jak ja mam, za 150 ,czy 200 zł. Oryginalnie kosztuje 2,3 razy więcej. Zaletą jest to, że zajmuje mało miejsca , nie ma prowadnic , wadą słaba izolacja.

• 4 months później...
Czy taka brama segmentowa nie stwarza problemów w przypadku gdy napada śniegu. Chyba trzeba wyjątkowo dbać o podjazd??

Dlaczego? Naciskasz pilota i brama się podnosi, śnieg na zcinanie ma kipeską wytrzymałośc a poza tym masz pewnie okap i brama jest cofnięta w stosunku do dachu więc nie będziesz miał 1m śniegu na bramie. Ja niedawno otwierałem bramę ręcznie (zasilanie nie podłączone), zawaloną śniegiem i żadnych problemów nie było. A jeszcze od pewnego momentu wspomagają sprężyny, które same podciągają bramę do góry.

Hoorman segmentowy - szer. 5 m.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
A my mamy przesuwną, drewnianą - Rundum Meir:

http://www.domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/605_348.ts1108399570906.jpg

http://www.domeksoniki.photosite.com/~photos/tn/539_348.ts1106041176000.jpg

Sonika, piękna jest ta brama!!!! Pewnie cena kosmiczna...? Gdzie ją kupowaliście? Mam uchylną Wiśniowskiego, ale chyba zdecyduję się na zmianę..