krzysiek236 01.11.2019 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Witam,posiadam pompę Mitsubishi Zubadan 8 kW, zauważyłem że pompa obiegowa C.O. nie wyłącza się kiedy pompa przechodzi w tryb czuwania (na wyświetlaczu przy ikonach CWU i CO symbol "pauzy"). Włączałem/wyłączałem w dodatkowych ustawieniach trym ekonomiczny pompy, zmieniałem jej czas, jednak nie zauważyłem by pompka obiegowa wyłączyła się. Obecnie za oknem temperatury od -2 do +4.Czy taka praca jest normalna?Z góry bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 01.11.2019 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Freeze stat function Normalnie jest Default = 5C Co oznacza, ze gdy spadnie temp. zewnętrzna <5C to włącza się pompka obiegowa, żeby ci woda nie zamarzła w obwodzie. To jest zabawne (albo nie rozumiem) bo nie wiem jak może zamarznąć woda w jednostce wewnętrznej kiedy nie opuszcza ona kotłowni. Ja mam to wyłączone (ustaw **). Ta funkcja ma chyba tylko sens dla układów gdzie woda krąży też na zewnątrz domu, albo nie ocieplony dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.11.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Freeze stat function Normalnie jest Default = 5C Co oznacza, ze gdy spadnie temp. zewnętrzna <5C to włącza się pompka obiegowa, żeby ci woda nie zamarzła w obwodzie. To jest zabawne (albo nie rozumiem) bo nie wiem jak może zamarznąć woda w jednostce wewnętrznej kiedy nie opuszcza ona kotłowni. Ja mam to wyłączone (ustaw **). Ta funkcja ma chyba tylko sens dla układów gdzie woda krąży też na zewnątrz domu, albo nie ocieplony dom. Różnie ludzie maja ,sasiad ma male mieszkanie i nie mial gdzie wcisnac baniaka i pompy to mu zamontowali na nieogrzewanym strychu wszystko, do mieszkania schodzi tylko sterownik na kabelku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.11.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Freeze stat function Normalnie jest Default = 5C Co oznacza, ze gdy spadnie temp. zewnętrzna <5C to włącza się pompka obiegowa, żeby ci woda nie zamarzła w obwodzie. To jest zabawne (albo nie rozumiem) bo nie wiem jak może zamarznąć woda w jednostce wewnętrznej kiedy nie opuszcza ona kotłowni. Ja mam to wyłączone (ustaw **). Ta funkcja ma chyba tylko sens dla układów gdzie woda krąży też na zewnątrz domu, albo nie ocieplony dom. Może sie zdażyć ,ze ktoś ogrzewa garaż i ma kiepskie drzwi . A jak woda zamaznie w garzu i rura pęknie to cały układ nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 02.11.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Ok.Sa przypadki gdzie jest to uzasadnione.U mnie nie ma szans, zeby zamarazlo.Mam to wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędrek58 08.12.2019 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Nie piszesz nic na temat sterowania temperaturą w budynku bo to jest też istotne dla logiki pracy pompy obiegowej co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts