Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daikin Altherma 3 -8kw TAKTOWANIE

areczekk83

Recommended Posts

Witam

dzisiaj dzwoniłem do serwisu Daikina i mówią że w tej pompie nie ma czegoś takiego jak liczba i długość startów. i nie ważne czy w godzinie załączy się np 5-6 razy. To jak to naprawdę jest. Nie ma to wpływu na gwarancje itp.

a i zużycie dzisiaj dobowe 14kWh jak taktowała to brała ok 7-8 kWh :)

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to ciekawe. Skoro COP nie wynosi nieskończoność, to jaki element pompy ciepła zamienia energię elektryczną w cieplną?

Żaden ;)

To jest układ.

Ale jakbyś miał się czepiać- to napiszę, że mniej więcej 30% to wynik sprężania adiabatycznego - to wynik pracy wykonanej przez samą sprężarkę.

O cyklu Carnota poczytasz, to zrozumiesz.

Dokładnie odwrotnie. To przerwy w pracy są niebezpieczne i przed tym trzeba zabezpieczać sprężarkę.

W związku z tym podczas pracy sprężarki w oleju znajduje się mało czynnika, natomiast ilość jego bardzo wzrasta w czasie postoju. To zjawisko powoduje, że podczas rozruchu sprężarki, kiedy ciśnienie w skrzyni korbowej gwałtownie spada, w oleju powstaje znaczna nadważka czynnika ponad stan równowagi. W tej sytuacji czynnik gwałtownie paruje, przy czym parowanie to jest tak intensywne, że następuje silne pienienie się oleju, który w nadmiarze przetłaczany jest wówczas przez sprężarkę, mogąc spowodować zassanie oleju do cylindra i jej uszkodzenie.

źródło

Być może 8 lat temu był to problem.

Wszystkie dzisiejsze urządzenia lub same sprężarki mają zawory zwrotne uniemożliwiające cofanie się czynnika.

Mają też grzałki karteru, by w czasie postoju czynnik nie skraplał się na dnie sprężarki.

Może masz rację-tylko to naprawdę dziwnie wygląda u niektórych cykl start/stop co 5 min (nawet jak na algorytm)...

Takie prawa fizyki - cecha aktualnego okresu pogodowego.

Moce pomp spore, a zapotrzebowanie marginalne.

Edytowane przez _John

Witam

dzisiaj dzwoniłem do serwisu Daikina i mówią że w tej pompie nie ma czegoś takiego jak liczba i długość startów. i nie ważne czy w godzinie załączy się np 5-6 razy. To jak to naprawdę jest. Nie ma to wpływu na gwarancje itp.

Musimy poczekać, aż komuś rozsypie się się pompa na gwarancji i podzieli się z nami na forum informacją.

Do tej pory, były to mało popularne urządzenia, zakładane przeważnie przez osoby, które się na tym znały i z tego względu brak jak do tej pory informacji, żeby komuś padła sprężarka, jak już to w większości elektronika, lub rozszczelnienie.

Ale w ostatnim czasie są to tak popularne urządzenia, a do tego montowane przez coraz ,,lepszych fachowców", że to tylko kwestia czasu...

a i zużycie dzisiaj dobowe 14kWh jak taktowała to brała ok 7-8 kWh :)

Bo teraz grzeje i jest odbiór ciepła, z tego powodu zużycie energii większe, a pewnie stabilnej pracuje, a jak obniżasz temperaturę na zasilaniu, to Ci nie grzeje, mniej energii zużywa, ale za to taktuje. Kompromis, coś za coś.

Kolega ma włączony harmonogram i krzywą... Nie wiem czy dołożenie termostatu da lepszy efekt niż "kaganiec" harmonogramu. Ja niejako jestem zmuszony do pracy według harmonogramu, z dużymi różnicami temperatur, może dlatego nie taktuje.

Kolego, a tobie przy instalacji podłogowej i jak piszesz, słabo ocieplonym domu, też pracowała źle, co masz na myśli mówiąc taktowanie, pracę 30-40min, czy 3-5 min

Bo jeśli tak jak w twoim przypadku, ta Daikin nie pracuje tak jak powinna, czyli przynajmniej parę godzin bez przerwy, to ja już nie wiem co o tych pompach sądzić.

Żaden ;)

To jest układ.

Ale jakbyś miał się czepiać- to napiszę, że mniej więcej 30% to wynik sprężania adiabatycznego - to wynik pracy wykonanej przez samą sprężarkę.

O cyklu Carnota poczytasz, to zrozumiesz.

Być może 8 lat temu był to problem.

Wszystkie dzisiejsze urządzenia lub same sprężarki mają zawory zwrotne uniemożliwiające cofanie się czynnika.

Mają też grzałki karteru, by w czasie postoju czynnik nie skraplał się na dnie sprężarki.

Takie prawa fizyki - cecha aktualnego okresu pogodowego.

Moce pomp spore, a zapotrzebowanie marginalne.

Podobno w pompach Altherma 3 - 4/6/8kW nie ma czegoś takiego jak przewymiarowana pompa.

Cześć, a Tobie jak dzisiaj ta pompa chodzi tzn w jakiej częstotliwości włączenia i wyłączenia / zużycie i jaka krzywą Masz ustawioną? i jak temp w domu?

A bardzo fajnie chodzi sobie na na krzywej 27/+15 : 39/-15 i w harmonogramie dla G12w z obniżeniem -5 i podbiciem +5 w okienkach taniego prądu.

dobre-grzanie-07-11.jpg

Temperatura w domu stała, czyli 23 w salonie - na wykresie jest 22 bo mierzy ją czujnik w korytarzu.

tydzie-listopad.jpg

Wykres trochę zamazany przez piki mocy chwilowej. Co ciekawe widać na wykresach trzy piki zasilania/powrotu około 20ej. Ona musi wtedy sondować parametry. Pracuje wtedy z mocą 480-600 W.

Ona taktowała gdy było ciepło, czyli powyżej 10 stopni, ale pokombinowałem z harmonogramem. Natomiast zauważyłem skomplikowaną zależność z włączaniem się PC w nocnym okienku. Nie tylko bierze pod uwagę T zasilania, powrotu, zewnętrzną ale również długość trawania okienka.... Parę razy włączyła się z dużym opóźnieniem pomimo niskich tempeatur zasilania i powrotu, podczas gdy w dziennym okienku włącza się od razu pomimo relatywnie wyższych temperatur.

Edytowane przez plamiak

Kolego, a tobie przy instalacji podłogowej i jak piszesz, słabo ocieplonym domu, też pracowała źle, co masz na myśli mówiąc taktowanie, pracę 30-40min, czy 3-5 min

Bo jeśli tak jak w twoim przypadku, ta Daikin nie pracuje tak jak powinna, czyli przynajmniej parę godzin bez przerwy, to ja już nie wiem co o tych pompach sądzić.

Mój osąd jest jak najbardziej pozytywny. Tak czy inaczej jestem zmuszony do harmonogramu, ale mogę pokombinować w sobotę i zdjąć harmonogram na weekend.

Tutaj mamy taktowanie

taktowanie-i-praca.jpg

Tak to wyglądało bez harmonogramu przy T zew. 13-15 stopni.

Mój osąd jest jak najbardziej pozytywny. Tak czy inaczej jestem zmuszony do harmonogramu, ale mogę pokombinować w sobotę i zdjąć harmonogram na weekend.

Tutaj mamy taktowanie

taktowanie-i-praca.jpg

Tak to wyglądało bez harmonogramu przy T zew. 13-15 stopni.

Co masz na myśli cyt.mój osąd, pracuje to dobrze czy nie, bo nie zrozumiałem.

Na tym wykresie, nic nie widzę wszystko mi się zlewa, tam gdzie zaznaczyłeś taktowanie, to tam widzę, jedno czy dwa wyłączenia, nie mogę tego poprawnie odczytać.

Inaczej powiem, jak byś grzał, bez żadnego harmonogramu, na zewnętrznym czujniku pokojowym, a najlepiej na czujniku temperatury podłogi,, to w twoim przypadku ona powinna pracować od chwili załączenia bez przerwy, przynajmniej parę godzin. Czy tak u ciebie jest, czy jednak następują wyłączenia cykliczne w czasie tej pracy

Jak chcesz bez metafor to napiszę: jestem zadowolony z tej pompy.

Nie sądzę aby dołożenie czujnika coś zmieniło/poprawiło. Jak pisałem, algorytm załączania się jest bardzo skomplikowany - ale z punktu widzenia zwykłego użytkownika - jakie to ma znaczenie? Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tych niuansów. Jest ciepło i tanio, więc?

Wykresy się nie wyświetlają? Mogę rozciągnąć wybrany okres czasu.

Jak chcesz bez metafor to napiszę: jestem zadowolony z tej pompy.

Nie sądzę aby dołożenie czujnika coś zmieniło/poprawiło. Jak pisałem, algorytm załączania się jest bardzo skomplikowany - ale z punktu widzenia zwykłego użytkownika - jakie to ma znaczenie? Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tych niuansów. Jest ciepło i tanio, więc?

Wykresy się nie wyświetlają? Mogę rozciągnąć wybrany okres czasu.

To chciałem zrozumieć, jak ci ta pompa pracuje, bez żadnych aluzji w twoim kierunku, jeśli tak to zrozumiałeś, to sorry.

Tak jak mówię, przy instalacji podłogowej najlepszym rozwiązaniem, jest zastosowanie czujnika podłogi, ale jak rozwiązałeś to w inny sposób, to nie ma tematu.

A bardzo fajnie chodzi sobie na na krzywej 27/+15 : 39/-15 i w harmonogramie dla G12w z obniżeniem -5 i podbiciem +5 w okienkach taniego prądu.

dobre-grzanie-07-11.jpg

Temperatura w domu stała, czyli 23 w salonie - na wykresie jest 22 bo mierzy ją czujnik w korytarzu.

tydzie-listopad.jpg

Wykres trochę zamazany przez piki mocy chwilowej. Co ciekawe widać na wykresach trzy piki zasilania/powrotu około 20ej. Ona musi wtedy sondować parametry. Pracuje wtedy z mocą 480-600 W.

Ona taktowała gdy było ciepło, czyli powyżej 10 stopni, ale pokombinowałem z harmonogramem. Natomiast zauważyłem skomplikowaną zależność z włączaniem się PC w nocnym okienku. Nie tylko bierze pod uwagę T zasilania, powrotu, zewnętrzną ale również długość trawania okienka.... Parę razy włączyła się z dużym opóźnieniem pomimo niskich tempeatur zasilania i powrotu, podczas gdy w dziennym okienku włącza się od razu pomimo relatywnie wyższych temperatur.

a jakie masz zużycie dobowe na tej krzywej u mnie zmieniłem na 15/28 i 37/-15 pompa nie taktuje za zużycie dobowe 12 kWh 23C w domu

najlepszym rozwiązaniem, jest zastosowanie czujnika podłogi

Możesz wyjaśnić?

Nie spotkałem się jeszcze z takim zaleceniem.

Co ma dać pomiar temperatury podłogi kiedy po drodze jest jeszcze masę elementów/rozwiązań, które mogą być nieprawidłowe.

Pomijam już fakt, że komfort określa się na podstawie temperatury powietrza i pionowego gradientu temperatury.

Trudno porównywać dni ze sobą - wczoraj było plus 14, dziś plus 3 i leje non stop. Od zeszłej soboty rano do dzisiaj rano poszło 82 kWh razem z cwu. Z kolei za czwartek 12 kWh, a za wtorek 8 kWh...Też utrzymuję 23 stopnie.

U mnie jeżeli chodzi non stop to 11-12 kWk na dobę jak taktuje to ok 8 kwh na dobę i nie wiem o co chodzi czy lepiej jak nono stop chodzi czy jak taktuje :)

Możesz wyjaśnić?

Nie spotkałem się jeszcze z takim zaleceniem.

Co ma dać pomiar temperatury podłogi kiedy po drodze jest jeszcze masę elementów/rozwiązań, które mogą być nieprawidłowe.

Pomijam już fakt, że komfort określa się na podstawie temperatury powietrza i pionowego gradientu temperatury.

Nowoczesne regulatory temperatury sterują pracą kotła na podstawie dwóch czujników, czujnika podłogi i pomieszczenia i na tej podstawie dbają o utrzymanie komfortowej temperatury w pomieszczeniu, nie dopuszczając jednocześnie do możliwości przegrzania podłogi ( 29st/c i łazienka 35st/c ). Przegrzanie podłogi wpływa niekorzystnie na odczucie komfortu i zdrowia.