astridg2energo 30.11.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Spróbuję podnieść krzywą z dwóch stron. Sprawdzę jak to się spisuje. Jak na razie to przy obecnych temperaturach jestem niemile zaskoczony. Prądu bierze dużo a COP wychodzi w okolicy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.11.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Zmiana nachylenia krzywej nie spowoduje ze dla ok 0 oC uzyskamy 28 oC wazny jest punkt początkowy tej krzywej, byc moze trzeba te krzywa podniesc. Z pustego - to i Salomon nie potrafił nalać, Gdy temperatury powietrza na zewnątrz są ; 1/ dodatnie: - korygujemy ustawienie k;g poprzez przesunięcie równoległe, 2/ ujemne - korygujemy przez nachylenie krzywej grzewczej, - bo ten parametr ma decydujące znaczenie dla temperatury w pomieszczeniach i naszego komfortu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.11.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Spróbuję podnieść krzywą z dwóch stron. Sprawdzę jak to się spisuje. Jak na razie to przy obecnych temperaturach jestem niemile zaskoczony. Prądu bierze dużo a COP wychodzi w okolicy 2 Moze by tak sie wstrzymac z ocenami do przyszłego roku, a najlepiej do koljnego a nawet i kolejnego. Praktyka pokazuje ze I sezon jest najbardziej energochłonny bo potrzebuje ok 20-30% wiecej energii na ogrzewania, w nastepnym roku jest to juz mniej, a po 3 sezonach grzewczych dom jest bez wilgoci technologicznej, wtedy a nawet wczesniej po instalacji WM bedzie mozna obnizyc krzywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astridg2energo 01.12.2021 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Wczoraj przestawiłem na 39 przy -20 i 30 przy +10 - zużycie prądu wraz niewspółmierne do wytwarzanej energii tj. nadal co godzinę wychodzi między 2,5kW do 3kW.Szczytem był dzisiejszy wynik z przeciągu 2h: 6kW pobrane a wytworzone 8kW. Tak na marginesie: wczoraj ustawiłem temperaturę na Madoce 21,5. Dzisiaj rano ok 6:00 na aplikacji było dokładnie 21,5C. Na urządzeniu jak już nie pracowało ok 7:30 temp. wody na powrocie 21C. Zmieniłem nastawy na mniej więcej takie jak miałem wcześniej: 37 przy -20 i 28 przy +15. Urządzenie się zsynchronizowało i już się nie włączało. Sprawdziłem ok godziny 8:30 aplikację - a tam nie wiadomo skąd temperatura pomieszczenia 23C.Nie ogarniam i nie rozumiem tego urządzenia.Mam pytanie - może wina leży w zadanej delcie (zapewne jest to różnica 5C między zasilaniem i powrotem) - gdzie to mogę zmienić? Chciałbym spróbować zwiększyć (temp zasilania nie osiąga zadanej temperatury). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 11.12.2021 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Witam.daikin altherma 3 , grzejniki góra, podłogówka dół. całość ok 180m2Mam prośbę do użytkowników tej PC i mieszaną instalacją (grzejniki, podłogówka) o podanie ustawień. Jakoś nie mogę dojść do ładu z moją pompą . będę bardzo wdzięczny za pomoc.mam taryfe 12w Edytowane 12 Grudnia 2021 przez zygi72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 11.12.2021 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) mam jeszcze pytanie. czy jest możliwość uzyskania pełnej instrukcji, takiej instalatora?jesli ustawię grzanie wg krzywej, a chciałbym aby w okienku 13-15 grzało wyżej, to jak to zrobić? pompa nie podniesie wyżej temperatury zasilania niż ustawione na krzywej. Zresztą dziś obserwowałem (temp ok 0) w czasie tych 2 godzin pompa nie była w stanie podnieść temp wody powyżej 35 stopni. Na grzejnikach na górze to nie wiele daje.Natomiast gdy grzeje CWU (zbiornik 400l) temperatura na pompie bardzo szybko rośnie. Zastanawiam się czy jeszcze ktoś czyta ten wątek. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez zygi72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts