Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daikin Altherma 3 -8kw TAKTOWANIE

areczekk83

Recommended Posts

pompa daikin altherma p-w 8 kw na czynnik RS32,

10449 W - zapotrzebowanie na ciepło wg. projektu

14 444 W - Licząc na stronie ciepłowłaściwe wychodzi

Napisałeś ;

- moja pompa zużywa 25-30 kWh na dobę, grzeje 150 m2 tylko podłogowe.

- dom mocno ocieplony.

Te dane nie wskazują na budynek dobrze /mocno ocieplony

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napisałeś ;

- dom mocno ocieplony.

Andrzej masz rację u mnie jest 220m2 . 150m2 grzeję do 23--24*C reszta 70m2 pomieszczenia socjalne do 19*C PC pobiera ok.23kWh i nie uważam abym dom miał super ciepły.

Sprawdź czy nie masz rozszczelnionych okien oraz czy rekuperator nie chodzi na zbyt wysokim biegu. Nie ma cudów, to musi działać :)

rekuperator działa prawidłowo wziąłem nawet termometr do jednego z nawiewów i działa wszystko prawidłowo. W domu jest ciepło niema mostków. Jedynie ale nie posądzam żeby to aż takie straty powodowało to podłoga w łazience jest nieocieplona od spodu ona ma niecałe 3m2 powierzchni podłoga w łazience niedogrzana żeby nie powiedzieć zimna. Dziś po nocy od 7 do 7 pompa pobrała 25kwh w nocy było jakieś -3st. Zauważyłem tez jedną regularność jak chodnik zalany wokół pompy jest wodą czyli często się odszrania to zużycie zaraz jest sporo wyższe. Wczoraj od 7 do 16 zużyła 6kwh a reszta przez noc. Widze tez z ona się bardzo zaszrania robi się cała biała gruba warstwa szronu. dla przykładu w nocy z soboty na niedzielę było w okolicach 4st zużyła 13kwH przez 24H.

Napisałeś ;

- dom mocno ocieplony.

dom jest zbudowany z prothermu 25, ściany ocieplone styropianem 15cm, podłoga 15cm styropianu, poddasze - strych nieużytkowe strop ocieplony 20cm sttyropianu, okna 3 szybowe VEKA. czy to jest mało ?

Edytowane przez dmdaikin

Zauważyłem tez jedną regularność ;

- jak chodnik zalany wokół pompy jest wodą czyli często się odszrania to zużycie zaraz jest sporo wyższe.

- Wczoraj od 7 do 16 zużyła 6 kwh a reszta przez noc.

- Widze tez z ona się bardzo zaszrania, robi się cała biała gruba warstwa szronu.

dla przykładu w nocy z soboty na niedzielę było w okolicach 4st zużyła 13 kwH przez 24H.

Warto odprowadzić wodę z pod pompy do rynny,

Defrosty wystepuja w temperaturach od + 3 C do - 3 C

poczytaj ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)

Czas trwania defrostu 3minuty. Temperatura zasilania wówczas 33st i spadła

do 26 ale szybko urosła . Zużycie od 7 do 17 to 6 kWh a przez noc do 7 17 kwh

Czy jest poprawa ?

Warto zmniejszyć temperaturę wewnątrz budynku w sypialni

do ok;20 C w czasie snu,

Można, podnieść temperaturę o 1 C;

-13C/36 C ; +15 C/ 31C

Edytowane przez Andrzej5101

Czy jest poprawa ?

Warto zmniejszyć temperaturę wewnątrz budynku w sypialni

do ok;20 C w czasie snu,

Można, podnieść temperaturę o 1 C;

-13C/36 C ; +15 C/ 31C

Raczej poprawy nie widzę. Obserwuję natomiast że przegrzewa się salon 70m2 i w łazience jest dośc ciepło. Mam w każdym pomieszczeniu termostat i siłowniki salus lecz wyłączyłem to wszystko i ustawiłem temperatury przepływami.

Przy sterowaniu termostatami podłogi wyziebiały się bardzo i mam wrażenie że jak ta woda z tej wyziębionej pętli wraca nagle do pompy to zaczynają się cuda.

Hej. Pytanko mam, w okolicach -2 a 2 stopnie macie ustawione podniesienie krzywej na szybszy defrost? Ja mam 2 rozciagnij na 4, mam bufor i nie wiem czy jest to potrzebne. W tym okresie gdzie duzo defrostow bo cala noc ok -2 i mgla to w domu po takiej nocy mam za cieplo, oczywiscie zuzycie wyskakuje bo wieksza temp zadana. Pozdr

Raczej poprawy nie widzę. Obserwuję natomiast że przegrzewa się salon 70m2 i w łazience jest dośc ciepło. Mam w każdym pomieszczeniu termostat i siłowniki salus lecz wyłączyłem to wszystko i ustawiłem temperatury przepływami.

Przy sterowaniu termostatami podłogi wyziebiały się bardzo i mam wrażenie że jak ta woda z tej wyziębionej pętli wraca nagle do pompy to zaczynają się cuda.

Jak pompa ma pracować ciągłe i włączać się / wyłaczać zależnie od osiągniętej temp powrotu to raczej krzywą się obniża.

U mnei gdybym ustawił taką krzywą to bym się w domu ugotował , mimo że lubię mieć ciepło (około 23 stopnie) ...

Obecnie testuje u siebie (ponownie) grzanie ciągłe (bez termostatu , bez stref) i dopieszczam krzywą , ale raczej przy grzaniu ciiągłym krzywa jest dużo niższa niż przy grzaniu czasowym .

Mam inną pompę , ale zasady ustawienia podobne ;)

Edytowane przez kaszpir007

Raczej poprawy nie widzę. Obserwuję natomiast że przegrzewa się salon 70m2 i w łazience jest dośc ciepło.

Mam w każdym pomieszczeniu termostat i siłowniki salus lecz wyłączyłem to wszystko i ustawiłem temperatury przepływami.

Należy wyregulować salon,

Jak z warstwą szronu i z odmrażaniem??