areczekk83 05.11.2019 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Pisałem dzisiaj ze jak znajdę chwile to zakręce zasilanie wody na rozdzielaczu parteru .. zasilane było samo piętro ..efekt był taki ze agregat w ciągu godziny załączyl się 2razy po 3-4minuty a około 30min miał postój. ..gdy odkrecilem zasilanie na parterze znowu nastapila rutyna..taktowanie...około 5min pracuje około 5min postoju ..i tak w koło. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 05.11.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 No to teraz to jest mega dziwne.Nie powinna taktować.Tylko jakim cudem nie taktuje jak jest zimniej?Ustaw na sztywno np. 31C (nie z krzywej) i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 05.11.2019 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 No to teraz to jest mega dziwne. Nie powinna taktować. Tylko jakim cudem nie taktuje jak jest zimniej? Ustaw na sztywno np. 31C (nie z krzywej) i zobaczymy. Narazie testuje harmonogram za dwa dni napisze jak to wygląda na harmonogramie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.11.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Gdy następuje wyłączenie pompy tem. powrotu ma około 23.2c zasilanie spada z 29 do 23c i znowu agregat startuje Grzejesz powietrze, a nie wodę, masz zapowietrzone ( w najlepszym wypadku ) układy podłogowe, nie masz przepływu. Ale jeszcze raz ci mówię, sam se z tym nie poradzisz bo się na tym nie znasz i będziesz się z tym mordował, zamiast dochodzić swoich praw u montażysty pompy, albo daj zarobić innemu fachowcowi, który ci to naprawi, co ktoś ci spierdzielił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpal 05.11.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Witam Prosze o pomoc Posiadam Pompe ciepła Daikin Altherma 3 -8kw , brak bufora(sprzegiełka) , 100% podłogowka co 10cm ,wylewka 7cm grubosci Dom 150m2 po podłodze 180m2 , Parter z poddaszem uzytkowym 2rozdzielacze ,Dom nowy ma 1.5roku ,pompa od 6tyg chodzi na krzywej... Prosze Podpowiedziec jak ustawic altherme 3 aby w plusowych tem. tyle razy w ciagu godz sie niezałanczała... Tarfa G11 na wiosne 9kw fotowoltaiki W domu mam ciepło ale martwi mnie to ze pompa załancza sie w plusowych tem. tak czesto ...to znaczy w plusowych tem. pompa załancza sie co 5min woda zasilajaca dochodzi do tem. około 29,6c 5min ma przerwy jak spadnie do tem 23.5c i znowu sie załancza na 5min i osiaga tem około 29.6c wyłancza sie i tak w koło.... Zbyt duza ilosc startu agregatu w ciagu godziny... Przy minusowych temperaturach chyba jest dobrze w ciagu godziny sprezarka odpoczywa około 10min a przez reszte czasu pracuje ..Agregat załaczy sie 1-2razy na godzine Krzywa ustawiona jest tak: na osi pionowej mam gorny parametr mam 36 a dolny 25 bo nizej sie juz nie da przy daikinie ..na poziomej osi mam -16 i 13 Czy Pompa jest przewymiarowana ? Jak tak co w takim przypadku mozna zrobic aby w plusowych tem nie było tyle startow ? Bardzo prosze o odpowiedz.. Projekt Domu KAMINERO zaprojektowany jako energooszczedny 150m2 po podłodze 180m2 Dom został zbudowany : -Bloczek fundamentowy 2komorowy z keramzytu- Czamaninek -Ocieplenie Fundamentu 12cm Lambda 0,31 -Pustak o przenikalnosci kl.550 -Strop z Keramzytu 10komorowy -okna na profilu Veka 7komorowe ,3szyby ,ciepły montaz tasmy od wew i zew oraz w warstwie styropianu -Rolety zew -Rekuperacja thessla green air pack 4 -ocieplenie scian 20cm grafit /frez Lambda 0.31 -ocieplenie posadzki parteru 16cm styropianu -ocieplenie posadzki pietra 8cm styropianu -ocieplenie strychu wełna 28cm lambda 0.31 - Brak kominów Witam także od 3 tygodni posiadam daikin alherma 3 - 8 kw dom 120m2 50/50 podłoga i grzejniki (duże przewymiarowane) problem jest taki sam tzn taktuje w temp pow 8 C (włącza się na 2-5 min po czym kilka min przerwy i tak ok 6 razy na godzinę ) wówczas temp zasilania dochodzi do 29C jak się wyłączy to pompa obiegowa przemieli wodę 2 razy ok 10 min to temp zasilania spada na ok 25,5 i się włącza sprężarka. w tym czasie temp powrotu jest także 25,5. w temp mniejszych pompa praktycznie się nie wyłącza chodzi non stop (oczywiście moduluje ) grzanie wg krzywej -15/40 15/28, próbkowanie, jak w temp pow 8 C zwiększę np z 28 na 30 krzywa to pompa nie taktuje ale wtedy w domu 24-25C za ciepło czy taka praca jest prawidłowa i co zmienić aby było ok? tak na marginesie jakie mace pobór energii dobowy w takich temp. u mnie z CWU wychodzi ok 12 kWh na dobę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.11.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 BpalU Cieboe dobrze chodzi poprostu za slaby odbiór masz w tych dodatnich temperaturach no i jeszcze grzejniki masz Musisz zwiekszyc temp.zasilania i przestanie taktowac Taktowanie jest szkodliwe.Albo na te cieple dni porób harmonogram zeby kilka razy dziennie aie odpalila na jakis czas ale to jest upierdliwe bo raz sa cieple dni a raz zimne.Ja sobie z tym poradzilem termostatem zewnetrznym jak mi przegrzeje dom to termostat ja rozlaczy i tyle.Sprawdz jeszcze grzejniki ja tak mialem ze dwa byly blisko pompy i glównie na nie szlo i zaraz powrót sie cieply robil ,troche je przykrecilem i problem taktowania zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.11.2019 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Witam także od 3 tygodni posiadam daikin alherma 3 - 8 kw dom 120m2 50/50 podłoga i grzejniki (duże przewymiarowane) problem jest taki sam tzn taktuje w temp pow 8 C (włącza się na 2-5 min po czym kilka min przerwy i tak ok 6 razy na godzinę ) wówczas temp zasilania dochodzi do 29C jak się wyłączy to pompa obiegowa przemieli wodę 2 razy ok 10 min to temp zasilania spada na ok 25,5 i się włącza sprężarka. w tym czasie temp powrotu jest także 25,5. w temp mniejszych pompa praktycznie się nie wyłącza chodzi non stop (oczywiście moduluje ) grzanie wg krzywej -15/40 15/28, próbkowanie, jak w temp pow 8 C zwiększę np z 28 na 30 krzywa to pompa nie taktuje ale wtedy w domu 24-25C za ciepło czy taka praca jest prawidłowa i co zmienić aby było ok? tak na marginesie jakie mace pobór energii dobowy w takich temp. u mnie z CWU wychodzi ok 12 kWh na dobę ? Tak jak kolega ,,codix" pisze, w układach grzejniki podłoga ciężko to ustawìć za małe odbiory ciepła, w ciepłe dni. Sprawdź, czy wszystkie odpływy na grzejnikach masz równe może Ci tylko grzejniki grzeją a podłoga nie.jeśli wszystko grzeję równo pozostaje podnieść temperaturę na zasilaniu i grzać wg termostatu pokojowego zewnętrznego z dietą rzędu 04st/C. A swoją drogą to ja wcześnie, myślałem, że moja chodzi za krótko, bo w najcieplejsze dni 30-40 min. I to przy przwymiarowanej pompie. Zaczynam się zastanawiać, czy w waszym przypadku, to nie wina samych Daikin, że nie potrafią zejść z mocą, jak nie ma odbioru ciepła. Jaką minimalną moc pod koniec grzania ( stabilna praca ) zaobserwowałeś pobór i produkcja. Jeśli chodzi o zużycie dobowe średnie w te dni 7 noc/12 dzień, to u mnie jakieś średnie 8KW z CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 06.11.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 tak na marginesie jakie mace pobór energii dobowy w takich temp. u mnie z CWU wychodzi ok 12 kWh na dobę ? Moje zużycie za wczorajszą dobę to 9,3 kWh (CO oraz CWU), w domu stała temperatura 23. W tym poprzednim, zimnym tygodniu (4 noce z przymrozkami od -4 do -6) zużyłem 113 kWh zazem z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 06.11.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Witam także od 3 tygodni posiadam daikin alherma 3 - 8 kw dom 120m2 50/50 podłoga i grzejniki (duże przewymiarowane) problem jest taki sam tzn taktuje w temp pow 8 C (włącza się na 2-5 min po czym kilka min przerwy i tak ok 6 razy na godzinę ) wówczas temp zasilania dochodzi do 29C jak się wyłączy to pompa obiegowa przemieli wodę 2 razy ok 10 min to temp zasilania spada na ok 25,5 i się włącza sprężarka. w tym czasie temp powrotu jest także 25,5. w temp mniejszych pompa praktycznie się nie wyłącza chodzi non stop (oczywiście moduluje ) grzanie wg krzywej -15/40 15/28, próbkowanie, jak w temp pow 8 C zwiększę np z 28 na 30 krzywa to pompa nie taktuje ale wtedy w domu 24-25C za ciepło czy taka praca jest prawidłowa i co zmienić aby było ok? tak na marginesie jakie mace pobór energii dobowy w takich temp. u mnie z CWU wychodzi ok 12 kWh na dobę ? https://drive.google.com/open?id=1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S Tutaj zaktualizowany wykres jakby ktoś sobie chciał zobaczyć rozkład mocy z jakimi pracują w określonych temperaturach popularne pompy P/W Daikina i Panasonica:) Grube linie, to zapotrzebowania na moc dla 3 różnych budynków z obciążeniem cieplnym ~4,5kW, 7,5kW i 9,5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpal 06.11.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Bpal U Cieboe dobrze chodzi poprostu za slaby odbiór masz w tych dodatnich temperaturach no i jeszcze grzejniki masz Musisz zwiekszyc temp.zasilania i przestanie taktowac Taktowanie jest szkodliwe. Albo na te cieple dni porób harmonogram zeby kilka razy dziennie aie odpalila na jakis czas ale to jest upierdliwe bo raz sa cieple dni a raz zimne. Ja sobie z tym poradzilem termostatem zewnetrznym jak mi przegrzeje dom to termostat ja rozlaczy i tyle. Sprawdz jeszcze grzejniki ja tak mialem ze dwa byly blisko pompy i glównie na nie szlo i zaraz powrót sie cieply robil ,troche je przykrecilem i problem taktowania zniknął Dzięki za odp. jak zwiększę temp zasilania to pracuje ok tylko w domu temp. mocno rośnie i jest za wysoka. mam termostat Madoka - jeszcze nie próbowałem ustawień - nie wiem jak ona pracuje (w trakcie czytania instrukcji ) mam dwa grzejniki blisko pompy - w garażu ale tak jest chłodniej wiec odbiór ciepła powinien być większy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpal 06.11.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Tak jak kolega ,,codix" pisze, w układach grzejniki podłoga ciężko to ustawìć za małe odbiory ciepła, w ciepłe dni. Sprawdź, czy wszystkie odpływy na grzejnikach masz równe może Ci tylko grzejniki grzeją a podłoga nie.jeśli wszystko grzeję równo pozostaje podnieść temperaturę na zasilaniu i grzać wg termostatu pokojowego zewnętrznego z dietą rzędu 04st/C. A swoją drogą to ja wcześnie, myślałem, że moja chodzi za krótko, bo w najcieplejsze dni 30-40 min. I to przy przwymiarowanej pompie. Zaczynam się zastanawiać, czy w waszym przypadku, to nie wina samych Daikin, że nie potrafią zejść z mocą, jak nie ma odbioru ciepła. Jaką minimalną moc pod koniec grzania ( stabilna praca ) zaobserwowałeś pobór i produkcja. Jeśli chodzi o zużycie dobowe średnie w te dni 7 noc/12 dzień, to u mnie jakieś średnie 8KW z CWU Dzięki dzisiaj sprawdzę temperatury cyt"Jaką minimalną moc pod koniec grzania ( stabilna praca ) zaobserwowałeś pobór i produkcja." - co dokładnie rozumiesz pod moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpal 06.11.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Moje zużycie za wczorajszą dobę to 9,3 kWh (CO oraz CWU), w domu stała temperatura 23. W tym poprzednim, zimnym tygodniu (4 noce z przymrozkami od -4 do -6) zużyłem 113 kWh zazem z CWU. u mnie w ten mróz - 6C w dzien ok 2-3C na dobę wzięła 23 kWh w domu tez ok 23 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 06.11.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Czesc. Ja mam to samo z moim mieszanym ukladem i PC Daikin. W watku o PC i grzejnikach zuzycie pradu pisalem na ten temat. Podniesienie zasilania i ograniczenie sterownikiem sugerowalo kilku forumowiczow. Zrobilem harmonogram i pompa jak ruszy o 22 to dwie godz pracuje bez przerwy i podobnie od 13 do 15 z przerwa na CWU. Ja mam dwa osobne Salusy ktore steruja on/off pompami obiegowymi za buforem. W ten sposob steruje ogrzewaniem i wygrzewam max do 23.5 w taryfie nocnej. Na pietrze od 6 do 13godz temperatura spada okolo 1 stopien i jak bedzie chlodniej to wydluze grzanie w T1. Parter bez problemow a jesli jest slonce to w tej chwili nie potrzebuje nawet dogrzewania w ciagu dnia. Polecam wprowadzenie harmonogramu a jak Masz Madoke to bedzie lepiej sterowac jak zwykly Salus. Ps prosze zobaczyc w stopce jaki mam dom. Pompa dobrana do mojej strefy zamieszkanie i zapotrzebowanie do -15°C a i tak taktowala przy plus 10.. Nowe domy 130 -150 m chyba powinny byc z mniejszymi PC? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.11.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Witam,ja u siebie rozwiązałem problem taktowania poprzez kontrolę dT specjalnym sterowniczkiem (uruchamianym przy temp zewnętrznej powyżej 10st-bo wtedy się to zdarza tj taktowanie).Jeśli jest zapotrzebowanie domu niższe od mocy min PC oraz są nieoptymalne przepływy w systemie - to wg mnie jest to bardzo skuteczne rozwiązanieUstawiłem sobie czasówkę na 30min wyłączam PC kiedy będzie dT np 2K.W takim cyklu PC pracuje np 30min przerwy i 60 min pracy lub więcej.PC moim zdaniem powinny mieć taką funkcję -najlepiej z ustawianym czasem pauzy , wtedy tylko pracowała by obiegówka.Nikt by nie tracił na komforcie-a sprzęt by pracował optymalniej (zamiast piłować na najniższej modulacji z częstymi wyłączeniami sprężarki, pracowałby w pewnym stopniu jak on/off z wyższą modulacją i to zazwyczaj z o wiele lepszą sprawnością)Tyle ode mnie Edytowane 6 Listopada 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.11.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Dzięki dzisiaj sprawdzę temperatury cyt"Jaką minimalną moc pod koniec grzania ( stabilna praca ) zaobserwowałeś pobór i produkcja." - co dokładnie rozumiesz pod moc? Nie znam wyświetlacza Daikan, ale raczej w każdej można wejść w odczyty parametrów pracy. W tym wypadku mówimy o chwilowym poborze energii ( w KW ), produkcji energii ( KW ), oraz współczynnik sprawności ( tz COP ) i te trzy parametry podaj w czasie stabilnej pracy ( zaraz przed wyłączeniem pompy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 06.11.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Altherma nie pokazuje mocy ani produkcji chwilowej. Tylko za dzień. miesiąc, rok i od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpal 06.11.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Czesc. Ja mam to samo z moim mieszanym ukladem i PC Daikin. W watku o PC i grzejnikach zuzycie pradu pisalem na ten temat. Podniesienie zasilania i ograniczenie sterownikiem sugerowalo kilku forumowiczow. Zrobilem harmonogram i pompa jak ruszy o 22 to dwie godz pracuje bez przerwy i podobnie od 13 do 15 z przerwa na CWU. Ja mam dwa osobne Salusy ktore steruja on/off pompami obiegowymi za buforem. W ten sposob steruje ogrzewaniem i wygrzewam max do 23.5 w taryfie nocnej. Na pietrze od 6 do 13godz temperatura spada okolo 1 stopien i jak bedzie chlodniej to wydluze grzanie w T1. Parter bez problemow a jesli jest slonce to w tej chwili nie potrzebuje nawet dogrzewania w ciagu dnia. Polecam wprowadzenie harmonogramu a jak Masz Madoke to bedzie lepiej sterowac jak zwykly Salus. Ps prosze zobaczyc w stopce jaki mam dom. Pompa dobrana do mojej strefy zamieszkanie i zapotrzebowanie do -15°C a i tak taktowala przy plus 10.. Nowe domy 130 -150 m chyba powinny byc z mniejszymi PC? Pozdr Daj link do tego zużycia ja nie mam bufora wszystko chodzi na 1 parametrze dlatego grzejniki duże v33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.11.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 dom 120 m2 50/50 podłoga i grzejniki (duże przewymiarowane) - w temp mniejszych pompa praktycznie się nie wyłącza chodzi non stop (oczywiście moduluje ) - grzanie wg krzywej -15/40 15/28, próbkowanie, - jak w temp pow 8 C zwiększę np z 28 na 30 krzywa to pompa nie taktuje ale wtedy w domu 24-25 C za ciepło Ustaw ; -15/37 ; 15/30 , Metodą prób, znajdziesz ustawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.11.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Witam także od 3 tygodni posiadam daikin alherma 3 - 8 kw dom 120m2 50/50 podłoga i grzejniki (duże przewymiarowane) problem jest taki sam tzn taktuje w temp pow 8 C (włącza się na 2-5 min po czym kilka min przerwy i tak ok 6 razy na godzinę ) wówczas temp zasilania dochodzi do 29C jak się wyłączy to pompa obiegowa przemieli wodę 2 razy ok 10 min to temp zasilania spada na ok 25,5 i się włącza sprężarka. w tym czasie temp powrotu jest także 25,5. w temp mniejszych pompa praktycznie się nie wyłącza chodzi non stop (oczywiście moduluje ) grzanie wg krzywej -15/40 15/28, próbkowanie, jak w temp pow 8 C zwiększę np z 28 na 30 krzywa to pompa nie taktuje ale wtedy w domu 24-25C za ciepło czy taka praca jest prawidłowa i co zmienić aby było ok? tak na marginesie jakie mace pobór energii dobowy w takich temp. u mnie z CWU wychodzi ok 12 kWh na dobę ? Panowie, wyegzekwujcie u swoich montażystów Pomp, za wszelka cenę, żeby te pompy pracowały poprawnie, bo to jest w ich obowiązku. Fachowiec, który tę pompę montował, powinien się znać i umieć wyliczyć jaki jest zład wody i przepływ układzie grzewczym, przewidywany odbiór ciepła i pod tym kontem dobrać pompę i zamontować ją zgodnie ze sztuką, powinien wiedzieć czy jest potrzebny bufor i inne elementy instalacji, to nie kocioł, że to jakoś będzie pracowało. W tym wypadku jak dojdzie do uszkodzenia pompy, to żaden producent nie uzna gwarancji, po odczytaniu ilości załączeń do czasu pracy. A przy okazji najbliższego okresu serwisowego, żeby utrzymać gwarancję, żaden kumaty serwisant się pod tym nie podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.11.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 https://drive.google.com/open?id=1qiQ_dTLfgp6iOv0KHElIPQTl-k7Uzj9S Zaktualizowany wykres rozkładu mocy z jakimi pracują w określonych temperaturach popularne pompy P/W Daikina i Panasonica, Bardzo dobre zestawienie Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts