zygi72 21.11.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 dziekiza sugestie. Oczywiście miało być czujnik Madoka. Po mojemu to pompy obiegowe powinny sie wyłączać w momencie osiągnięcia zadanej temp pomieszczenia (madoki). po co mielić tą wodę. Po spadku temp o zadaną histeryzę powinny dopiero startować, a tak muszę wyłączać ogrzewanie i wtedy pompy stają. roboty nie wiele, bo mam to i w aplikacji na pulpicie madoki ale wolałbym aby było bezobsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.11.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 dziekiza sugestie. Oczywiście miało być czujnik Madoka. Po mojemu to pompy obiegowe powinny sie wyłączać w momencie osiągnięcia zadanej temp pomieszczenia (madoki). po co mielić tą wodę. Po spadku temp o zadaną histeryzę powinny dopiero startować, a tak muszę wyłączać ogrzewanie i wtedy pompy stają. roboty nie wiele, bo mam to i w aplikacji na pulpicie madoki ale wolałbym aby było bezobsługowe. W panasie tak samo na oryginalnym termostacie mimo ze w pomieszczeniu osiagnieta pompa staje to obiegówka mieli bez konca. Założyłem termostat zewnetrzny tzn innej firmy i rozlacza wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 21.11.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 podpytuję, bo moze tu jest jakas opcja jesli nie to będzie tez tak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.11.2020 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 To mieszanie wody ma na celu wykrycie kiedy zajdzie potrzeba grzania - dla każdej pętli. Sam sterownik pokojowy zamontowany w pomieszczeniu reprezentatywnym nie wie czy nie spadła temperatura gdzieś w innej części domu... Poza tym wpływa to korzystnie na rozkład temperatur w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.11.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) Witam, nietypowe pytanie... Jak sprawdzić czy PC PW (nie) taktuje? Edytowane 22 Listopada 2020 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 23.11.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 To mieszanie wody ma na celu wykrycie kiedy zajdzie potrzeba grzania - dla każdej pętli. Sam sterownik pokojowy zamontowany w pomieszczeniu reprezentatywnym nie wie czy nie spadła temperatura gdzieś w innej części domu... Poza tym wpływa to korzystnie na rozkład temperatur w domu. i tak i nie Założenie jest dobre, ale mielenie stałe "non-stop" wody nie jest dobre. Nie chcę aby ciepło mojej łazienki szło do garażu. Obiegówka powinna popracować ze 3minuty i wyłączyć się np na 60minut. Najlepiej aby te parametry były regulowane a użytkownik miał świadomość że są i jak wpływają. Choć domyślnie może być np 5/60. Podobnie może być z obiegówką od CWU -pracuje np. w założonych godzinach 3minuty wł/15min. wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 25.11.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 moja pompa zużywa 25-30kwh na dobę grzeje 150m2 tylko podłogowe. dom mocno ocieplony. Nowy dom pierwsza zima zamieszkały od czerwca. W domu 22-23 stopnie wydaje mi się że to trochę dużo? co o tym sadzicie ? Temperatura na dworze noc 0st dzień 5-8st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 25.11.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Uważam, że przy nowym domu wybudowanym zgodnie z obecnymi standardami zużycie jest bardzo wysokie. Być może jest to kwestia konieczności wygrzania betonu i pozbycia się wilgoci technologicznej. Od dawna grzejesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.11.2020 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 moja pompa zużywa 25-30kwh na dobę, grzeje 150m2 tylko podłogowe. dom mocno ocieplony. Jakie OZC budynku ? Jaka moc pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.11.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 moja pompa zużywa 25-30kwh na dobę grzeje 150m2 tylko podłogowe. dom mocno ocieplony. Nowy dom pierwsza zima zamieszkały od czerwca. W domu 22-23 stopnie wydaje mi się że to trochę dużo? co o tym sadzicie ? Temperatura na dworze noc 0st dzień 5-8st Coś spaprane z domem .U mnie na grzejnikach i przy tych temp. zewnętrznych idzie do 21kWh dom 220m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.11.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 moja pompa zużywa 25-30kwh na dobę grzeje 150m2 tylko podłogowe. dom mocno ocieplony. Nowy dom pierwsza zima zamieszkały od czerwca. W domu 22-23 stopnie wydaje mi się że to trochę dużo? co o tym sadzicie ? Temperatura na dworze noc 0st dzień 5-8st Pierwsze pytanie skad te zuzycie odczytujesz maszpodlicznik tylko na pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 25.11.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Pompe dobrał przedstawiciel Daikin 8kW rozwiązanie na nowym czynniku przekazał schemat instalacji (z buforem) hydraulik wykonał.. Pompa powietrze - woda. Dodatkow w domu jest rekuperator. Dane odczytuje z podlicznika który zlicza tylko samą pompę. Mieszkamy w domu od czerwca grzejemy tak na dobre jakieś 2 miesiące. Problem wstępnie juz widziałem w styczniu 2020 przy wygrzewaniu posadzki wówczas pompa zużywała do 80kwh dziennie ale to było wygrzewanie ble ble wszyscy się tłumaczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 25.11.2020 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Duże to zużycie energii. U mnie w domu z 2007 roku 180m2 na kaloryferach mam teraz zużycie 20-25kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 25.11.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Pierwsze pytanie skad te zuzycie odczytujesz maszpodlicznik tylko na pompę? odczytuje z licznika ORNO wmontowanego w instalację mierzy tylko pobór prądu przez samą pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 25.11.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Coś spaprane z domem .U mnie na grzejnikach i przy tych temp. zewnętrznych idzie do 21kWh dom 220m2 Tylko co ? izolacja jest bdb po drastycznym spadku temperatury po upałach w garażu było przez kilka dni gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 25.11.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jakie OZC budynku ? Jaka moc pompy? pompa daikin altherma p-w 8kw na czynnik RS32 zapotrzebowanie na ciepło wg. projektu 10449W. Licząc na stronie ciepłowłaściwe wychodzi 14 444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 25.11.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Uważam, że przy nowym domu wybudowanym zgodnie z obecnymi standardami zużycie jest bardzo wysokie. Być może jest to kwestia konieczności wygrzania betonu i pozbycia się wilgoci technologicznej. Od dawna grzejesz ? Dom jest grzany 2 miesiące ale mieszkamy tu od czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.11.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 pompa daikin altherma p-w 8kw na czynnik RS32 , zapotrzebowanie na ciepło wg. projektu 10449W. Licząc na stronie ciepłowłaściwe wychodzi 14 444 Zapotrzebowanie na ciepło przez budynek - podaje się w kWh/rok, Moc cieplna budynku - podaje się w kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 26.11.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Zapotrzebowanie na ciepło przez budynek - podaje się w kWh/rok, Moc cieplna budynku - podaje się w kW. Podała mi taka wartość Pani z biura która robiła projekt i wszystkie obliczenia przyjmijmy że to jest 14 444kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 26.11.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Tylko co ? izolacja jest bdb po drastycznym spadku temperatury po upałach w garażu było przez kilka dni gorąco Sprawdź czy nie masz rozszczelnionych okien oraz czy rekuperator nie chodzi na zbyt wysokim biegu. Nie ma cudów, to musi działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts