kurly 03.11.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Witam.Mam problem z zapowietrzajacymi się grzejnikami tylko na jednej kondygnacji.W zeszłym roku zmieniałem kocioł na nowy i przy okazji dodałem kilka grzejników celem adaptacji poddasza (oczywiście piec ma większą moc by dogrzać cały dom). Problem pojawił się w sezonie grzewczym, gdyż zachciało mi się na poddaszu założyć na grzejniki zawory z głowicami termostatycznymi. I wszytko jest dobrze tzn po odowietrzeniu układu te grzejniki grzeją ale problem zaczyna się np jak zmniejszę na głowicy termostatycznej zakres grzania np na 3. Po jednym dniu grzania jak temperatura w pomieszczeniu osiągnie np te 21 stopni głowica odcina grzejnik ale jak już pomieszczenie się wychłodzi i głowica się otworzy to słychać przelewanie się wody w grzejniku i po 30 minutach grzejnik jest zapowietrzony. Taka sama sytuacja jest jak zakręcę głowicę całkowicie i np po kilku dniach ją otworzę. Dołożyłem nawet na pionach odpowietrzniki automatyczne ale mimo to sytuacja się nie zmieniła i na poddaszu dalej zapowietrzają się grzejniki. Opiszę tylko instalację:Pięć 24kW ekogroszek, zawór 4drożny, piec dodatkowo ogrzewa wodę użytkową 120l, zbiornik wyrównawczy na strychu wyżej niż grzejniki zasilony osobnym króćcem z pieca. Może ktoś miał podobny problem i mógłby podpowiedzieć jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts