Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł co w układzie zamkniętym na złość producentowi.

stachu111

Recommended Posts

Witam, takie pytanko odnośnie podłączenia kotła w układzie jak temat posta. Jednak producent pisze odradza, że niby tylko w ukl. otwartym. Oki, tak jest najbezpieczniej powiedzieć. Jest to producent produkujący kotły według norm. Chodzi o kocioł z podajnikiem. Oki więc tak czy siak powinni tak go zespawać że gdyby się woda zagotowala w ukl otwartym to przecież go nie rozerwie od razu. A w ukl zamkniętym będzie naczynie wzbiorcze które przyjmie cała wodę nawet przy tem 100 stopni plus zawór bezpieczeństwa. Co uważacie?

A w ukl zamkniętym będzie naczynie wzbiorcze które przyjmie cała wodę nawet przy tem 100 stopni plus zawór bezpieczeństwa. Co uważacie?
że Ci się sufit z podłogą pomylił ! albo wpadłeś do sekty płaskiej ziemi i wyssało myślenie :(

W układzie otwartym - wyprowadza się rurę bezpieczeństwa do naczynia wzbiorczego, są jeszcze dwie rury, rura nadmiarowa = do kanalizacji i rura wzbirocza do wyrównania braku wody, podłączona pod powrót, przed powrót.

Aż się wierzyć nie chce, temu co się czyta ! układ zamknięty + kocioł na paliwo stałe, to dopuścił jakiś cymbalista ! to że jest dopuszczone, to nie znaczy, że trzeba iść za modą i szukać sobie przepisu na bombę w kotłowni.

Kocioł w układzie otwartym, będzie mógł gotować wodę ciągle, 115 st to mój rekord :) nic zero problemów etc.

Jakie naczynie przeponowe musiał bym mieć, żeby 1700L wody obsłużyć ? retoryczne pytanie.

Mam kocioł w układzie zamkniętym.

1.ze prodcent musi dopuść kocioł do pracy w układzie zamkniętym.

2. Sterownik powinien sam odpalać pompy jak zostanie przekroczona jakaś ustalona przez producenta u mnie jest to 80*C

3. Zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe

4. Wężownica schładzająca podłączona do wodociągu

Jeśli palnik jest ustawiony na 700gram/h węgla to dom to skonsumuje jeśli zaniknie zasilanie to zammało jest węgla w palniku aby cos się wydarzyło. Nie wiem w jaki sposób przekaźnik SSR miały by się skleić. Jedyne zabezpieczenie jaki zadziałało u mnie to po dogrzaniu domu przebicie po odstawieniu kotła. Przy 75*C startuje CWU przy 80 startuje cała podłoga. Ani zawór bezpieczeństwa nie zaczadził ani wężownica. Są 3 poziomy zabezpieczeń wątpliwę żeby coś nawaliło jeśli jest poprawnie zrobione

Obecnie szykuje sie do przerobiebia mojego ujlado CO i bedzie on zasilany kominkiem z plaszczem wodnym w ukladzie zamknietym. Kominrk jest do tego dostosowany ma wezownice schladzajaca i zawory bezpieczenstwa. Dla wszystkich ktorzy sa przeciwni ukladom zamknietym polecam sie zastanowic. W ukladzie zamknietym sa mininum 2 a czasem i 3 zabezpieczebia. Sugerujecie ze wszystko moze zawiesc i mamy bombe w domu. To teraz oytabie do was. Czy w waszym ukladzie zamknietym jest jakies zabezpoeczenie poza zbiornikiem przelewowym?? W 99% ukladow nie ma nic wiecej. A co jesli w ukladzie pojawi sie vos co zablokuje przeplyw wody do zbiorbika przelewowego i uklad stanie sie cisnieniowy?? Ja wiem ze jest to tzw. Gdybanie tak samo jak gdyvanie ze wszystkie zabezpieczenia w ukladzie zamknietym nawala. Prawda jest taka. Z zadnym ogbiem nie ma zabawy. Jesli cos jest zrobione poprawnie i z glowa wszystko powinno byc ok. A co do autora postu jesli producent nie zaznaczyl ze kociol moze pracowac w ukladzie zamknietym a Ty tak to zrobisz i vos zacznie sie dziac to tracisz gwarancje.

Kocioł w układzie otwartym, będzie mógł gotować wodę ciągle, 115 st to mój rekord :) nic zero problemów etc.

.

115 stopni to mało.

Miałem układ otwarty grawitacyjny, pion 2'', pozostałe rury z naczynia chyba 1'', piec stalowy producent "Rumia..." z roku ~~1969, chyba 18000kcal na tabliczce znamionowej.

Koniec lat 70' mroźna zima, rozpalone koksem i zostawione na noc, przyjechałem chyba o 04:30 już prawie wygasło.

Pod rurą przelewową zobaczyłem wodę w wiadrze czyli był czajnik.

Termometr szklany ze skalą 120, rurka kończyła się na 135 stopniach, pęknięty - innych szkód nie stwierdziłem.

Piec pracował jeszcze ponad 20 lat.

Po tym przypadku dorobiłem elektroniczny miarkownik ciagu.

Termistor, elektronika i przekaznik włączał stycznik MS1 umocowany kotwicą do dołu, który uchylał/podnosił klapkę powietrza w dolnych drzwiczkach.

Jesli nie było zasilania, to w najwyżej w piecu wygasło.

Działało to końca życia tego pieca.

Pomysł paliwo stałe + układ zamkniety, to nie ma przyzwoitych słów komentarza

Ile Ty masz lat?

34

że Ci się sufit z podłogą pomylił ! albo wpadłeś do sekty płaskiej ziemi i wyssało myślenie :(

W układzie otwartym - wyprowadza się rurę bezpieczeństwa do naczynia wzbiorczego, są jeszcze dwie rury, rura nadmiarowa = do kanalizacji i rura wzbirocza do wyrównania braku wody, podłączona pod powrót, przed powrót.

Aż się wierzyć nie chce, temu co się czyta ! układ zamknięty + kocioł na paliwo stałe, to dopuścił jakiś cymbalista ! to że jest dopuszczone, to nie znaczy, że trzeba iść za modą i szukać sobie przepisu na bombę w kotłowni.

Jakie naczynie przeponowe musiał bym mieć, żeby 1700L wody obsłużyć ? retoryczne pytanie.

Doskonale wiem jak działa taki układ, nie o to pytałem. W tym momencie mam na otwartym ale będę musiał przerabiać albo się go pozbyć bo nie chcę go dawać pod dach gdzie będzie pomieszczenie mieszkalne. Więc pytanie było czysto teoretyczne o wytrzymałości pieca. A co do wzbiorczego naczynia to mam w układzie około 1 m3 więc dla 100 stopni objętość wody wzrasta o około 5 %więc potrzebuje 50l pojemności uzytkowej naczynia.

Jeśli palnik jest ustawiony na 700gram/h węgla to dom to skonsumuje jeśli zaniknie zasilanie to zammało jest węgla w palniku aby cos się wydarzyło. Nie wiem w jaki sposób przekaźnik SSR miały by się skleić. Jedyne zabezpieczenie jaki zadziałało u mnie to po dogrzaniu domu przebicie po odstawieniu kotła. Przy 75*C startuje CWU przy 80 startuje cała podłoga. Ani zawór bezpieczeństwa nie zaczadził ani wężownica. Są 3 poziomy zabezpieczeń wątpliwę żeby coś nawaliło jeśli jest poprawnie zrobione

I tutaj fajnie przedstawiona sytuacja, naczynie wzbiorczcze plus zawór plus wężownica pilnują ciśnienia. Podajnik jeżeli zabraknie prądu i tak nie zagotuje wody(zawór grawitacyjny) bo węgiel przygaśnie (oczywiście przy szczelnym kotle).

A co do autora postu jesli producent nie zaznaczyl ze kociol moze pracowac w ukladzie zamknietym a Ty tak to zrobisz i vos zacznie sie dziac to tracisz gwarancje.

Tak mam tego świadomość.

Edytowane przez stachu111