stachu111 03.11.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Witam, takie pytanko odnośnie podłączenia kotła w układzie jak temat posta. Jednak producent pisze odradza, że niby tylko w ukl. otwartym. Oki, tak jest najbezpieczniej powiedzieć. Jest to producent produkujący kotły według norm. Chodzi o kocioł z podajnikiem. Oki więc tak czy siak powinni tak go zespawać że gdyby się woda zagotowala w ukl otwartym to przecież go nie rozerwie od razu. A w ukl zamkniętym będzie naczynie wzbiorcze które przyjmie cała wodę nawet przy tem 100 stopni plus zawór bezpieczeństwa. Co uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.11.2019 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Ile Ty masz lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 A w ukl zamkniętym będzie naczynie wzbiorcze które przyjmie cała wodę nawet przy tem 100 stopni plus zawór bezpieczeństwa. Co uważacie? że Ci się sufit z podłogą pomylił ! albo wpadłeś do sekty płaskiej ziemi i wyssało myślenie W układzie otwartym - wyprowadza się rurę bezpieczeństwa do naczynia wzbiorczego, są jeszcze dwie rury, rura nadmiarowa = do kanalizacji i rura wzbirocza do wyrównania braku wody, podłączona pod powrót, przed powrót. Aż się wierzyć nie chce, temu co się czyta ! układ zamknięty + kocioł na paliwo stałe, to dopuścił jakiś cymbalista ! to że jest dopuszczone, to nie znaczy, że trzeba iść za modą i szukać sobie przepisu na bombę w kotłowni. Kocioł w układzie otwartym, będzie mógł gotować wodę ciągle, 115 st to mój rekord nic zero problemów etc. Jakie naczynie przeponowe musiał bym mieć, żeby 1700L wody obsłużyć ? retoryczne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Mam kocioł w układzie zamkniętym.1.ze prodcent musi dopuść kocioł do pracy w układzie zamkniętym.2. Sterownik powinien sam odpalać pompy jak zostanie przekroczona jakaś ustalona przez producenta u mnie jest to 80*C3. Zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe4. Wężownica schładzająca podłączona do wodociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.11.2019 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Ja też miałem. Też miałem układ schładzający - musiałem gao zaślepić po miesiącu bo pękł. Świadomość że wystarczy żeby skleił się jeden chiński przekaźnik za 10 groszy aby doprowadzić do wyrzutu wrzątku... Bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 by doprowadzić do wyrzutu wrzątku... Bezcenna. pod względem montażu kotła na paliwo stałe, jestem ortodoksem pierwszej kategorii, u mnie w słowniku nie ma układu zamkniętego dla kotła na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.11.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Jeśli palnik jest ustawiony na 700gram/h węgla to dom to skonsumuje jeśli zaniknie zasilanie to zammało jest węgla w palniku aby cos się wydarzyło. Nie wiem w jaki sposób przekaźnik SSR miały by się skleić. Jedyne zabezpieczenie jaki zadziałało u mnie to po dogrzaniu domu przebicie po odstawieniu kotła. Przy 75*C startuje CWU przy 80 startuje cała podłoga. Ani zawór bezpieczeństwa nie zaczadził ani wężownica. Są 3 poziomy zabezpieczeń wątpliwę żeby coś nawaliło jeśli jest poprawnie zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.11.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Każde z tych zabezpeczeń może nawalić, co prawda mało prawdopodobne żeby wszystkie na raz, ale czy sprawdzasz działanie zaworu bezpieczeństwa? Reszta to tylko chińska elektronika zrobiona po kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotan88 04.11.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Obecnie szykuje sie do przerobiebia mojego ujlado CO i bedzie on zasilany kominkiem z plaszczem wodnym w ukladzie zamknietym. Kominrk jest do tego dostosowany ma wezownice schladzajaca i zawory bezpieczenstwa. Dla wszystkich ktorzy sa przeciwni ukladom zamknietym polecam sie zastanowic. W ukladzie zamknietym sa mininum 2 a czasem i 3 zabezpieczebia. Sugerujecie ze wszystko moze zawiesc i mamy bombe w domu. To teraz oytabie do was. Czy w waszym ukladzie zamknietym jest jakies zabezpoeczenie poza zbiornikiem przelewowym?? W 99% ukladow nie ma nic wiecej. A co jesli w ukladzie pojawi sie vos co zablokuje przeplyw wody do zbiorbika przelewowego i uklad stanie sie cisnieniowy?? Ja wiem ze jest to tzw. Gdybanie tak samo jak gdyvanie ze wszystkie zabezpieczenia w ukladzie zamknietym nawala. Prawda jest taka. Z zadnym ogbiem nie ma zabawy. Jesli cos jest zrobione poprawnie i z glowa wszystko powinno byc ok. A co do autora postu jesli producent nie zaznaczyl ze kociol moze pracowac w ukladzie zamknietym a Ty tak to zrobisz i vos zacznie sie dziac to tracisz gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.11.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Kocioł w układzie otwartym, będzie mógł gotować wodę ciągle, 115 st to mój rekord nic zero problemów etc. . 115 stopni to mało. Miałem układ otwarty grawitacyjny, pion 2'', pozostałe rury z naczynia chyba 1'', piec stalowy producent "Rumia..." z roku ~~1969, chyba 18000kcal na tabliczce znamionowej. Koniec lat 70' mroźna zima, rozpalone koksem i zostawione na noc, przyjechałem chyba o 04:30 już prawie wygasło. Pod rurą przelewową zobaczyłem wodę w wiadrze czyli był czajnik. Termometr szklany ze skalą 120, rurka kończyła się na 135 stopniach, pęknięty - innych szkód nie stwierdziłem. Piec pracował jeszcze ponad 20 lat. Po tym przypadku dorobiłem elektroniczny miarkownik ciagu. Termistor, elektronika i przekaznik włączał stycznik MS1 umocowany kotwicą do dołu, który uchylał/podnosił klapkę powietrza w dolnych drzwiczkach. Jesli nie było zasilania, to w najwyżej w piecu wygasło. Działało to końca życia tego pieca. Pomysł paliwo stałe + układ zamkniety, to nie ma przyzwoitych słów komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stachu111 04.11.2019 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Ile Ty masz lat? 34 że Ci się sufit z podłogą pomylił ! albo wpadłeś do sekty płaskiej ziemi i wyssało myślenie W układzie otwartym - wyprowadza się rurę bezpieczeństwa do naczynia wzbiorczego, są jeszcze dwie rury, rura nadmiarowa = do kanalizacji i rura wzbirocza do wyrównania braku wody, podłączona pod powrót, przed powrót. Aż się wierzyć nie chce, temu co się czyta ! układ zamknięty + kocioł na paliwo stałe, to dopuścił jakiś cymbalista ! to że jest dopuszczone, to nie znaczy, że trzeba iść za modą i szukać sobie przepisu na bombę w kotłowni. Kocioł w układzie otwartym, będzie mógł gotować wodę ciągle, 115 st to mój rekord nic zero problemów etc. Jakie naczynie przeponowe musiał bym mieć, żeby 1700L wody obsłużyć ? retoryczne pytanie. Doskonale wiem jak działa taki układ, nie o to pytałem. W tym momencie mam na otwartym ale będę musiał przerabiać albo się go pozbyć bo nie chcę go dawać pod dach gdzie będzie pomieszczenie mieszkalne. Więc pytanie było czysto teoretyczne o wytrzymałości pieca. A co do wzbiorczego naczynia to mam w układzie około 1 m3 więc dla 100 stopni objętość wody wzrasta o około 5 %więc potrzebuje 50l pojemności uzytkowej naczynia. Jeśli palnik jest ustawiony na 700gram/h węgla to dom to skonsumuje jeśli zaniknie zasilanie to zammało jest węgla w palniku aby cos się wydarzyło. Nie wiem w jaki sposób przekaźnik SSR miały by się skleić. Jedyne zabezpieczenie jaki zadziałało u mnie to po dogrzaniu domu przebicie po odstawieniu kotła. Przy 75*C startuje CWU przy 80 startuje cała podłoga. Ani zawór bezpieczeństwa nie zaczadził ani wężownica. Są 3 poziomy zabezpieczeń wątpliwę żeby coś nawaliło jeśli jest poprawnie zrobione I tutaj fajnie przedstawiona sytuacja, naczynie wzbiorczcze plus zawór plus wężownica pilnują ciśnienia. Podajnik jeżeli zabraknie prądu i tak nie zagotuje wody(zawór grawitacyjny) bo węgiel przygaśnie (oczywiście przy szczelnym kotle). A co do autora postu jesli producent nie zaznaczyl ze kociol moze pracowac w ukladzie zamknietym a Ty tak to zrobisz i vos zacznie sie dziac to tracisz gwarancje. Tak mam tego świadomość. Edytowane 4 Listopada 2019 przez stachu111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stachu111 05.11.2019 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Ogólnie napisałem tego posta Bo słyszę coraz częściej o instalowaniu pieca w ten sposób, zachowując oczywiście jak najwiecej progów bezpieczeństwa. Czy jeszcze ktoś się może wypowiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts