kotan88 03.11.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 witam. szukam porady. czytalem troche forum i zbieralem informacje ale nie wiem czy dobrze mysle. Chcial bym zmienic na zupelnie nowy system ogrezewania z moim domu. wiecej o domu. ma on obecnie okolo 134m2 ale niebawem bedzie powiekszony do ponad 180m2. glownym zródlem ogrezewania w okresie zimo0wym ma byc kominem z plaszczem wodnym, ( nie chcuial bym slyszec opni ze taki kominek to kotlownia w salonie bo mam obecnie kominek otwarty bez zadnej szyby jest palony codziennie i mi to nie przeszkadza) . dostep do drewna mam spory wiec dla tego stawiuam na kominek. co do samego kominka. ma to byc romotop kv 25 w02. do ukladu ma byc dodany bufor 1000 lub 1500l. bufor ma byc grzany kominkiem do tego piec gazowy jednofunkcyjny i grzalka elektryczna zasilana z paneli fotowoltaqicznych, z t6ego ogrzewanie ma iosc na podlogowke na parterze i na grzejniki na pietrach, do tego z buforu ma byc grzane cwu przez wezownice. bufor ma to byc firma lamet spiro lub alpha termkotec. co do samego domu jest to 100 letni dom z juz wymienionymi oknami na cieple a niebawem bedzie zrobione cale docieplenie domu. chcial bym sie zapytac po pierwsze jaki powinno byc naczynie przeponowe do takiego zbiornika ( caly uklad bedzie zamkniety gdyz kominek posiada wbudowana wezownice schladzajaca, a z moich obliczen wynika ze naczynie przeponowe powinno miec 250l. ) przesylam rowniez zarys instalacji jak byc chcial qby wygladal system, wszelkie rady mile widziane. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.11.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) OK ale u mnie od 2021 roku kominki musza mieć atesty inaczej jest zakaz palenia, natomiast już w tej chwili sa kontrole wilgotności drewna opałowego . Jak zam ierzasz ogrzewać dom za kilka lat jak nie bedzie można palic paliwami stałymi? Edytowane 3 Listopada 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 nie bedzie można palic paliwami stałymi? tym bardziej, trzeba piętnować januszy którzy nadmiernie kopcą ! to jest obraz bezradności ? czy systemowe zwalczanie patologi, gdzie z komina idą czarne dymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotan88 04.11.2019 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Dom jest w Anglii i tutaj malo kto pali a nawet jesli pqli to w kominkach otwartych gdzie spalanie jest kiepskie ale fakt smieci tu sie nie pali. Ja tez nie zamierzam pali byle czego bo mam dostep do ladnego drzewa a dodatkowo juz mam zbudowane pomieszczenie do sezonowania i suszenia drewna. Ale nie o to w tym temacie chodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 04.11.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Nie wrzucajmy do jednego worka palących drewnem i śpalających śmieci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts