Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wytrzymałość "podłogówki"

grzechu2605

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem. Ale będzie dobrze, jest dobrze. Kto ma wątpliwości zapraszam! Niech dotknie i uwierzy ;)

I dodatkowo Adamie M., pamiętaj, że pokazuję Ci bardzo dobrze zrobioną instalację CO, oraz bardzo dobrą instalację elektryczną. I mam w związku z tym prośbę.

Bardzo często udzielasz się na tym forum, jako specjalista w wielu dziedzinach. Czy zrobiłbyś zdjęcia swoich instalacji i zamieścił w niniejszym wątku? Proszę :) Wtedy moglibyśmy polemizować, pogadać, porównywać...

Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do instalacji.

Wielokrotnie, i nie tylko ja, zaobserwowałem, że odpowietrzniki słabo lub wcale nie działają, gdy w obwodzie płynie istna 'mąka". Woda nsycona bardzo drobniutkimi banieczkami powietrza. Zwykle w okolicy odpowietrznika płynie tak szybko, że nie jest w stanie poprawnie zadziałać.

Od rozwiązywania takich problemów jest separator powietrza Z ODPOWIETRZNIKIEM. Separator wychwytuje to powietrze, scala banieczki, a odpowietrznik je usuwa.

Popełniłem już bardzo wiele różnych instalacji. W tym grzewczych. Trudno by było tu wstawiać wszystkie zdjęcia, zresztą, nie wszystkie fotografowałem. Zdarzyło się i tak, że popełniłem bardzo podobną instalację podłogówki z rozdzielaczem piętro niżej (w piwnicy) bo inaczej zrobić się jej nie dało w tym obiekcie. Też tam były odpowietrzniki w różnych punktach, ale mało lub wcale nieskuteczne. Separator sprawę rozwiązał.

Jest coś, co Cię interesuje? Jaki aspekt instalacji?

Napisz to poszukam zdjęć z moich realizacji.

Ponad 30 lat popełniam takie instalacje to coś napewno znajdę.

Adam M.

Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do instalacji.

Wielokrotnie, i nie tylko ja, zaobserwowałem, że odpowietrzniki słabo lub wcale nie działają, gdy w obwodzie płynie istna 'mąka". Woda nsycona bardzo drobniutkimi banieczkami powietrza. Zwykle w okolicy odpowietrznika płynie tak szybko, że nie jest w stanie poprawnie zadziałać.

Od rozwiązywania takich problemów jest separator powietrza Z ODPOWIETRZNIKIEM. Separator wychwytuje to powietrze, scala banieczki, a odpowietrznik je usuwa.

Popełniłem już bardzo wiele różnych instalacji. W tym grzewczych. Trudno by było tu wstawiać wszystkie zdjęcia, zresztą, nie wszystkie fotografowałem. Zdarzyło się i tak, że popełniłem bardzo podobną instalację podłogówki z rozdzielaczem piętro niżej (w piwnicy) bo inaczej zrobić się jej nie dało w tym obiekcie. Też tam były odpowietrzniki w różnych punktach, ale mało lub wcale nieskuteczne. Separator sprawę rozwiązał.

Jest coś, co Cię interesuje? Jaki aspekt instalacji?

Napisz to poszukam zdjęć z moich realizacji.

Ponad 30 lat popełniam takie instalacje to coś napewno znajdę.

Adam M.

Miło słyszeć, że rozmawiam z fachowcem!

Dokładnie się z tobą zgadzam, że odpowietrzniki działają często słabo i to bez względu, na jakiej wysokości jest rozdzielcz w stosunku do podłogówki.

Dlatego też zamontowałem zaraz za kotłem separator firmy Flamco. Za nim wiadomo mam resztę odpowietrzników- 8 na 4 rozdzielaczach, w kotle i dodatkowo możliwość odpowietrzenia grzejników.

Nie wiem jakie jest Twoje zdanie w tej kwestii, ale uważam, że mam mniejszą szansę na zapowietrzenie od osób, które mają rozdzielacze nad podłogówką, a nie posiadają wspomnianego separatora. Gdyby jednak moje instalacją się zapowietrzyła, to jej odpowietrzenie też nie będzie większym problemem.

Jeżeli jednak bym się mylił to mogę wykręcić odpowietrznik z tego rozdzielacza, który zasila piętro i wkręcić w jego miejsce rurę, którą przez komputer n wentylacyjny wyprowadzę poza poziom górnej podłogi i zakończę odpowietrznikiem automatycznym. Tym niemniej jestem przekonany, że nie będzie takiej potrzeby.

Problemów nie przewiduję, sądząc z opisu.

Odpowietrzanie pętla po pętli byle tylko ruszył obieg. Potem separator w jedną dobę załatwi resztę.

Układ nieco odmienny od powszechnie robionych, to ludzie się nieco gubią.

Ale jest w pełni prawidłowy. No, może nie optymalny ale raz uruchomiony problemów nie sprawi.

Adam M.