donvitobandito 06.11.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Prawie nic nie widać. Pokaż to całościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 06.11.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Ale za to ja chętnie się nauczę od Ciebie jak się odpowietrza obwody na piętrze z rozdzielacza na dole. I jeszcze kilka rzeczy będzie ciekawych, ale dawkujmy napięcie. Przepraszam, jest tu gdzieś przycisk "obserwuj ten temat" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Wiem. Ale będzie dobrze, jest dobrze. Kto ma wątpliwości zapraszam! Niech dotknie i uwierzy I dodatkowo Adamie M., pamiętaj, że pokazuję Ci bardzo dobrze zrobioną instalację CO, oraz bardzo dobrą instalację elektryczną. I mam w związku z tym prośbę. Bardzo często udzielasz się na tym forum, jako specjalista w wielu dziedzinach. Czy zrobiłbyś zdjęcia swoich instalacji i zamieścił w niniejszym wątku? Proszę Wtedy moglibyśmy polemizować, pogadać, porównywać... Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do instalacji. Wielokrotnie, i nie tylko ja, zaobserwowałem, że odpowietrzniki słabo lub wcale nie działają, gdy w obwodzie płynie istna 'mąka". Woda nsycona bardzo drobniutkimi banieczkami powietrza. Zwykle w okolicy odpowietrznika płynie tak szybko, że nie jest w stanie poprawnie zadziałać. Od rozwiązywania takich problemów jest separator powietrza Z ODPOWIETRZNIKIEM. Separator wychwytuje to powietrze, scala banieczki, a odpowietrznik je usuwa. Popełniłem już bardzo wiele różnych instalacji. W tym grzewczych. Trudno by było tu wstawiać wszystkie zdjęcia, zresztą, nie wszystkie fotografowałem. Zdarzyło się i tak, że popełniłem bardzo podobną instalację podłogówki z rozdzielaczem piętro niżej (w piwnicy) bo inaczej zrobić się jej nie dało w tym obiekcie. Też tam były odpowietrzniki w różnych punktach, ale mało lub wcale nieskuteczne. Separator sprawę rozwiązał. Jest coś, co Cię interesuje? Jaki aspekt instalacji? Napisz to poszukam zdjęć z moich realizacji. Ponad 30 lat popełniam takie instalacje to coś napewno znajdę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 07.11.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do instalacji. Wielokrotnie, i nie tylko ja, zaobserwowałem, że odpowietrzniki słabo lub wcale nie działają, gdy w obwodzie płynie istna 'mąka". Woda nsycona bardzo drobniutkimi banieczkami powietrza. Zwykle w okolicy odpowietrznika płynie tak szybko, że nie jest w stanie poprawnie zadziałać. Od rozwiązywania takich problemów jest separator powietrza Z ODPOWIETRZNIKIEM. Separator wychwytuje to powietrze, scala banieczki, a odpowietrznik je usuwa. Popełniłem już bardzo wiele różnych instalacji. W tym grzewczych. Trudno by było tu wstawiać wszystkie zdjęcia, zresztą, nie wszystkie fotografowałem. Zdarzyło się i tak, że popełniłem bardzo podobną instalację podłogówki z rozdzielaczem piętro niżej (w piwnicy) bo inaczej zrobić się jej nie dało w tym obiekcie. Też tam były odpowietrzniki w różnych punktach, ale mało lub wcale nieskuteczne. Separator sprawę rozwiązał. Jest coś, co Cię interesuje? Jaki aspekt instalacji? Napisz to poszukam zdjęć z moich realizacji. Ponad 30 lat popełniam takie instalacje to coś napewno znajdę. Adam M. Miło słyszeć, że rozmawiam z fachowcem! Dokładnie się z tobą zgadzam, że odpowietrzniki działają często słabo i to bez względu, na jakiej wysokości jest rozdzielcz w stosunku do podłogówki. Dlatego też zamontowałem zaraz za kotłem separator firmy Flamco. Za nim wiadomo mam resztę odpowietrzników- 8 na 4 rozdzielaczach, w kotle i dodatkowo możliwość odpowietrzenia grzejników. Nie wiem jakie jest Twoje zdanie w tej kwestii, ale uważam, że mam mniejszą szansę na zapowietrzenie od osób, które mają rozdzielacze nad podłogówką, a nie posiadają wspomnianego separatora. Gdyby jednak moje instalacją się zapowietrzyła, to jej odpowietrzenie też nie będzie większym problemem. Jeżeli jednak bym się mylił to mogę wykręcić odpowietrznik z tego rozdzielacza, który zasila piętro i wkręcić w jego miejsce rurę, którą przez komputer n wentylacyjny wyprowadzę poza poziom górnej podłogi i zakończę odpowietrznikiem automatycznym. Tym niemniej jestem przekonany, że nie będzie takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Problemów nie przewiduję, sądząc z opisu.Odpowietrzanie pętla po pętli byle tylko ruszył obieg. Potem separator w jedną dobę załatwi resztę.Układ nieco odmienny od powszechnie robionych, to ludzie się nieco gubią.Ale jest w pełni prawidłowy. No, może nie optymalny ale raz uruchomiony problemów nie sprawi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.11.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Jeśli chodzi o mnie to też taką instalacjie popelnilem gdzie rozdzielacz jest poniżej całej instalacji i działa ale jesli chodzi o estetykę to wygląda tragicznie ale jeśli robiłeś to sam i u siebie to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts