Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperatory spełniające wymagania programu Czyste powietrze

Recommended Posts

wanas 250 i 350

thessla green air/home wszystkie modele

jan-gaz 350

provent mistral smart 300

brink renovent exellent 300

kinetic advance s

alnor ministair 250 oraz premair 350

aeris 350 next

ja wybieram z tej listy i nie mogę się zdecydować, ale chyba wezmę wanas 350 lub kinetic advance s

Na stronie thessla do pobrania są dokumenty o godnosci z czystym powietrzem ale tylko dla kilku modeli dla home nie ma.

Podejrzewam że jak by mieli przebadane to tez by zamiescili.

Napisalem do ich przedstawiciela zobaczę co odpisze.

Samo stwierdzenie ze ma ponad 85 sprawnosci nie wystarczy musi byc kwit na to.

I chodzi o sprawnosc nie w odzysku ciepla a o jakąs temperaturowa,do tego jakis stosunek poboru energi i jeszcze jakas automatyka ma byc co dostosowuje prace do zapotrzebowania.

Producent izzi naprzyklad podaje ze ich reku z odzyskiem wilgoci jak i wiekszosc innych firm z odzyskiem nie spełniaja tych warunków.

Jeszcze podzwonie do nfosig i popytam czy wystarczy pismo wystawione przez oroducenta tak jak w przypadku Wanasa czy ma byc dokument z badan przeprowadzonych w jakims centrum badan (tak jak to bylo np.jak ludzie zakladali kotly z jakas tam klasa tez mialy byc badania z jakiegos akredytowanej jednostki badawczej)

Dopytalem nfosigw i wychodzi ze nie musi byc pisma z badan w jakims labolatorium bo te badania sa dla firmy i nie musza ich udostepniac ale ma byc kwit ze:

Producent danej centrali i podany model zaswiadcza ze centrala spelnia wymogi wg normy PN EN 308 minimum 85% i ma byc podane ile tych procent ma ,tak samo ma byc podane jaki ma SFP i ma byc mniejszy równy 0,5 i jest wyposażenie w układ automatyki sterującej umożliwiającej dostosowanie wydajności do aktualnych potrzeb.

Nie wystarczy napis ze spelnia warunki programu czyste powietrze!!!

Skoro producent ma dokument o spełnianiu wymogów programu to powinien udostępnić dokument o zbadanej sprawności, itp.

Rozmawiałem z handlowcem wanasa to powiedział, żeby przy zamówieniu poinformować o tym, ze kupuje na czyste powietrze. Wówczas dostarczą razem potrzebną dokumentację.

Masz już wybranego faworyta?

Ja potrzebuje jakis maly mam domek 90m2 narazie czytam o Thessla chyba dosyc popularne są wiec mozna zawsze jakiejs rady zasiegnac na forum.

Narazie obstawiam Home 200 h.

Ale fajnie ze podales mi jakies modele to sie zaznajomie.

Bo ja calkiem zielony jestem w tych reku.

Napewno bede szukal takiego co ma wentylatory DC ebm papst,

Jeszcze wybrac se reku to jedno ale znalezc ekipę z okolicy która akurat taki zamontuje w normalnej cenie to drugie.

Ale juz to z pompa ciepla przerabialem to i to przerobię ;)

Jak budynek nowo budowany to musi do końca roku 2019 spełniać warunki techniczne obowiązujące od 1 stycznia 2021 (izolacja, okna). Od 2020 roku chyba nie będzie dofinansowania dla nowych domów.

W budynku może nie być nikt zameldowany. Wniosek składa właściciel działki nawet jeśli w tym domu mieszka syn z rodziną, itp.

tak dla uspokojenia was. Ja złożyłem wniosek 8 lutego do dziś dnia dostałem łącznej dotacji 0,00 (słownie zero zł zero groszy). Dzwonie do nich co tydzień i ciągle ta sama śpiewka utknęło gdzieś na górze albo leży w analizach nie wiemy co dalej trzeba się uzbroić w cierpliwość. Szlak człowieka trafia

• 4 weeks później...
Na stronie thessla do pobrania są dokumenty o godnosci z czystym powietrzem ale tylko dla kilku modeli dla home nie ma.

Podejrzewam że jak by mieli przebadane to tez by zamiescili.

Napisalem do ich przedstawiciela zobaczę co odpisze.

Samo stwierdzenie ze ma ponad 85 sprawnosci nie wystarczy musi byc kwit na to.

I chodzi o sprawnosc nie w odzysku ciepla a o jakąs temperaturowa,do tego jakis stosunek poboru energi i jeszcze jakas automatyka ma byc co dostosowuje prace do zapotrzebowania.

Producent izzi naprzyklad podaje ze ich reku z odzyskiem wilgoci jak i wiekszosc innych firm z odzyskiem nie spełniaja tych warunków.

I co odpisał cos? Zwykle Airpacki faktycznie mają.

Czy dla nowo budowanych budynków rekuperator również może być objkęty dotacją ? Machnąłem się we wniosku i wpisałem 2 kotły gazowe, z myślą w tej drugiej pozycji o kosztach całej instalcji ogrzewania podłogowego, ale jak się okazuje to nie jest objęte dotacją. Mam zatem przyznan kwotę na 2x kocioł i przyłącze i teraz się zastanwaiam czy mogę ten jeden kocioł zamienić na rekuperację, ktoś się orientuje ?

Dodzwonić się do wfoś nie ma opcji.