Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Milcząca zgoda

marcin0812

Recommended Posts

Witam 15.10.2019 złozyłem zgłoszenie budowy przydomowej oczyszczalni ścieków 5.11.2019 zadzwoniłem dopytać czy jest jakaś decyzja w tej sprawie Pani ze Starostwa poinformowała mnie ,że będę musiał dostarczyć jeszcze pozwolenie wodnoprawne co znacznie wydłuży cały proces. Przeczytałem ,że organ ma 21 dni na wniesienie sprzeciwu ja tak owego w tym czasie nie dostałem czy w tej sytuacji ten sprzeciw Starostwa jest zasadny(milcząca zgoda) dodam ,że niczego na piśmie nie otrzymałem???

Witam 15.10.2019 złozyłem zgłoszenie budowy przydomowej oczyszczalni ścieków 5.11.2019 zadzwoniłem dopytać czy jest jakaś decyzja w tej sprawie Pani ze Starostwa poinformowała mnie ,że będę musiał dostarczyć jeszcze pozwolenie wodnoprawne co znacznie wydłuży cały proces. Przeczytałem ,że organ ma 21 dni na wniesienie sprzeciwu ja tak owego w tym czasie nie dostałem czy w tej sytuacji ten sprzeciw Starostwa jest zasadny(milcząca zgoda) dodam ,że niczego na piśmie nie otrzymałem???

Jeżeli chcesz oczyszczone ścieki odprowadzać do jakiegoś rowu lub cieku wodnego to musisz mieć pozwolenie wodno prawne i oczywiście zgodę właściciela tego rowu , załatwienie tych papierów trochę kosztuje i trochę trwa .

Z tego co się orientuję to do takiej oczyszczalni nie potrzeba pozwolenia wodno prawnego. Tu jest wykaz dokumentów potrzebnych do takiej instalacji nie wiem czy w 100 % aktualny. https://www.bioires.pl/montaz-oczyszczalni/zglaszanie-oczyszczalni-do-urzedu/?gclid=Cj0KCQiA2ITuBRDkARIsAMK9Q7MBYBl_jxyNyAoPiGhCl-Xodtr2d-RENKarHUXQON2rznI9IjrNitwaAhUBEALw_wcB

Trochę to nie aktualne tego pozwolenia raczej nie przeskocze chodzi o drenaż dla urzędu jest to urządzenie wodne swoją szansę upatruje w tym że minął termin 21 dni na wniesienie sprzeciwu a ja nic nie otrzymałem żadnego pisma Pani z urzędu poinformowała mnie że takie pismo otrzymam tylko pytanie czy jeżeli wyślą po terminie czy ten sprzeciw będzie zgodny z prawem?

Z tego co się orientuję to do takiej oczyszczalni nie potrzeba pozwolenia wodno prawnego. Tu jest wykaz dokumentów potrzebnych do takiej instalacji nie wiem czy w 100 % aktualny. https://www.bioires.pl/montaz-oczyszczalni/zglaszanie-oczyszczalni-do-urzedu/?gclid=Cj0KCQiA2ITuBRDkARIsAMK9Q7MBYBl_jxyNyAoPiGhCl-Xodtr2d-RENKarHUXQON2rznI9IjrNitwaAhUBEALw_wcB

Jaro, z tego co wiem niestety takie pozwolenie jest również wymagane w przypadku, gdy odprowadzasz oczyszczone ścieki do gleby. Nowe przepisy. Między innymi z tego powodu nie decydujemy się na oczyszczalnię.

Jaro, z tego co wiem niestety takie pozwolenie jest również wymagane w przypadku, gdy odprowadzasz oczyszczone ścieki do gleby. Nowe przepisy. Między innymi z tego powodu nie decydujemy się na oczyszczalnię.

czas 21 dni jest liczony od dnia nastepnego po dniu w który nastąpiło zdarzenie ( zgłoszenie )czyli od 16.10.2019 termin na wniesienie uwag dla urzędu upływał 5.11.2019 a Pani urzędniczka wysłała pismo 5.11.2019 czyli w ostatnim dniu ja otrzymałem 6.11.2019 i o jeden dzień przegrałem ;

libra100

Możesz powiedzieć co bierzecie w zamian biologiczną?