Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZAWÓR 4 drożny ustawienia Defro temp. ogrzewania za wysoka

misiekle1985

Recommended Posts

Witam

Proszę podpowiedź bo w googlach nie znalazłem. Posiadam kocioł na ekogroszek 12KW KOMFORT EKO LUX powierzchnia do ogrzania +-150m. dom z prothermu 25cm. tylko 2 ściany ocieplone styropianem 20cm. Kocioł pracuje na PID i mam problem z zaworem wbudowanym siłownik Goshe Nr230-487 .Na piecu temp. żadana 60 stopni zbiornik na ciepłą wodę 200l. temp. żądana 45 stopni. I tu jest problem z zaworem wbudowanym ustawiam temp. żadaną na 40 stopni , temp. powrotu ochronę 45 stopni i myślę sobie że jak ustawie temperaturę 40stopni to taką powininem mieć na grzejnikach . A temperatura zaworu pokazuje mi tyle co na kotle czy 60 casem 58 najmniejsza temperatura to było chyba 50 stopni i tyle jest na grzejnikach. Aktualnie w domu włączone 4 grzejniki bo na polu z 10 stopni a w chałpie gorąco 23 stpnie to dla mnie za dużo w domu. Bardzo prosze o jakieś podpowiedzi A i sterownik to K1PV4.

Nie mam pierwsze mam tylko pompy C.o C>W>U> i cyrkulacyjną. No popatrzę i dam znać. Ale jak patrzę na yotuba to ludzie mają włączoną ochronę powrotu i u nich temperatura się trzyma w okolicy zadanej. I na ile procent ma być ustawione całkowite zamknięcie się zaworu było na 5 procent fabrycznie zmieniłem żeby się cały zamykał dałem 0 procent. Ale nic się nie zmieniło.

Jak wyłaczę automat i przestawię ręcznie na full na pole niebieskie to temperatura jest 38-40 stopni. Jak tylko trochę przestawię pokrętło temperatura rośnie do 50. Jak to jest jak zawór się otwiera to temperatura na grzejnikach rośnie czy spada. Podrzucę zdjęcia później,