krzysztoft79 06.11.2019 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Witam, Posiadam na dachu ciśnieniowy kolektor-podgrzewacz wody Proeco, który składa się z 15 rur próżniowych. Sezon dobiegł końca i teraz trzeba go jakoś zabezpieczyć na zimę. Myślałem, że nie będę miał z tym problemów, bo osoba, która zakładała mi to urządzenie stwierdziła, że wystarczy pod koniec października spuścić wodę i kolektor bez problemu przeczeka do wiosny. Tylko z tego co widzę jeden z sąsiadów zasłania podobny kolektor żaluzją, inny wyciąga rury, to jak z tym jest? Mogę zostawić ten kolektor na zimę bez zasłaniania rur (oczywiście po spuszczeniu wody)? Dodam, że nie mam ani sterownika, ani grzałkiJest to pierwszy sezon, kiedy mam ten podgrzewacz i szkoda byłoby, gdyby na wiosnę okazało się, że coś z nim jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.11.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Wszystko wynika z tego , że jak spuścisz wodę to nie uchronisz rur próżniowych przed czymś podobnym https://www.instalator.pl/2013/01/uszkodzenia-kolektorow-proniowych-heat-pipe-w-sezonie-zimowym-peknieta-rurka/ Czy się zdarza -TAK czy często -BARDZO.(jakość tych rur próżniowych jest coraz gorsza, a ich cena w hurcie to 10 zł , pojedyncze sztuki można kupić od 30-50 zł.)A jak temu zaradzić - jeśli nie jest to na dachu to po prostu wyjmuje się rury próżniowe lub je zasłania. Jeśli nie - liczy się na to, że nic im się nie stanie i zima będzie łagodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 06.03.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Zawsze twierdiłem że rury to są dobre do wody gazu kanalizy zakopane w ziemi ale na dachu wystawione na słońce i mróz to do dupy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts