kozi47 06.11.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 WitamPodczas remontu łazienki i obniżania sufitu o 25cm wzgledem pierwotnego sufitu zdałem sobie sprawę iż przykryje kratkę wentylacyjną I zastanawiam się jak to rozwiązać najlepiej czy grawitacyjnie tzn rurą spiro z kratki pociągnąć do otworu w kart-gips, czy mechanicznie kupić wentylator sufitowy i zamontować to w kart-gips? Czy w drugim przypadku muszę jeszcze jakieś pracę wykonać? Czy sam wentylator wystarczy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 06.11.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Jeśli nie ma przeciwwskazań kominiarza (np z powodu podgrzewacza wody z otwartą komorą spalania) to możesz sobie wentylator montować a do prac dodatkowych zaliczysz poprowadzenie przewodu. Możesz też zamurować stary otwór i wykuć nowy pod sufitem. Możesz również rurą spiro czy czymś podobnym o odpowiednim przekroju nad sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozi47 07.11.2019 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Zapomniałem dodać że kratka jest zamontowana w ścianie nośnej i powietrze wchodzi/wychodzi na podwórko , popularny junkers mam zamontowany ale w pokoju obok. Czyli rozumiem że spokojnie wentylator mogę montować? Te powietrze które będzie zassysał i które będzie krążyło między sufitem pierwotnym a podwieszanym prędzej czy później wyleci tą kratką wentylacyjną? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.11.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 1 - z tego co mi mówią kominiarze, jeżeli w mieszkaniu jest cokolwiek z otwartą komorą spalania,wentylatory są zabronione.2 - jak chcesz zostawić stary otwór w kominie nad sufitem, to do niego pomiędzy nim a kratką w suficie musi być rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts