peter08 14.11.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 (edytowane) Piszesz takie bzdurne rzeczy, po co. Przykre... Jesteście próżni i puści, próbując oceniać innych, jednocześnie zachwycając się nad sobą. To, że ktoś wybudował dom bez kredytu, całe życie jednocześnie żyjąc skromnie, to tak naprawdę, te życie stracił- taka jest prawda. Kończę budowę dużego, skomplikowanego domu bez kredytu. Mam 36 lat, do 30 bawiłem się na maksa. Prawie wcale nie pracowałem, licencjat robiłem 6 lat, próbowałem większości używek, w tym niektórych regularnie. Z tamtych czasow, mam pamiątkę, bo zdrowie mi trochę siadło, ale nie żałuję, mimo, że błędów popełniłem mnóstwo Między czasie urodziło mi się pierwsze dziecko, więc trzeba było regularnie zarabiać. Praca w magazynie 1500zł na rękę. Potem redukcja i aut, bo krutki miałem staż, lub byłem dla innych za słaby. Potem 12 miechów w ochronie- 2500zł. za 300 godzin pracy. Po tym wiem jedno- nigdy alarmu do agencji ochrony miał podpiętego nie będę Potem już lepsze roboty. Lepsze ruchy na szachownicy życia. Własna firma, ale też raz lepiej, raz gorzej. Najpierw pojawiło się pierwsze marzenie- działka. Wiedziałem, że musi być top lokalizacja, bo potem problem typu przeprowadzka z powrotem do miasta. Udało mi się kupić 1400m po 160zl od metra. Umowe podpisałem z rocznym terminem płatności, bo w kieszeni miałem tylko 20 tyś. zł. co dałem jako zadatek. Rok był dobry. Prawie na całość udało się zarobić. Resztę pożyczyłem od kumpla, dawno już spłacony. Działka dziś w tym miejscu, gdybym na szybko sprzedawał to z miejsca mam 250zł od metra. Czyli szczęście dopisało. Potem cieszenie się dwa lata tą działką z rodziną. Między czasie urodziło się drugie dziecko. Szkoda, że nie udało się więcej, życie Postawiliśmy altankę, płot i na luzie w darmowym programie Sweet Home 3D (czy jakoś tak) rysowaliśmy nasz wymarzony dom. Zasada była jedna- i tak na niego nie mamy, więc nakreślmy dom naszych marzeń. Rok to trwało i poszliśmy do architekta. Super gość, pracowałem w fabryce, którą projektowała jego firma (po części). To za dobrą kasę z konstruktorem mi ten projekt ogarnęli. No i się zaczęło... Najpierw murarze jak zaczęli wyceniać to mówię, chyba odbijam, bez kredytu nie da rady Ale jedna firma dała wycenę 50% niższą od reszty. Dodam, że każdą była od kogoś z polecenia, nikt z łapanki. No i zaczęliśmy z myślą, że to bez znaczenia czy zejdzie nam rok czy 10, bo chcemy się tą budową bawić. Życie jednak okazało się łaskawe i w marcu 2020 minie dwa i pół roku od pierwszej wbitej łopaty. Wtedy właśnie, jak zdrowie dopisze, bo resztę już wiem, że ogarnę to wprowadzimy się do naszego nowego, pięknego domu. Parę lat wcześniej marzyłem o nim i w te marzenia uwierzyłem. Dlatego to Wam radzę- wierzcie w marzenia, a się spełnią, choć wiem jak to banalnie brzmi. A co do Was, to co z tego, że mam dom bez kredytu, jakie to ma znaczenie... Nie jestem ani lepszy, ani gorszy od tej PANI sprzątaczki, poruszanej przez Was w niniejszym wątku, która też buduje swój dom. Cieszę się, że znalazła swoją drogę na szczęście, a jak coś nie pójdzie i nasze drogi by się spotkały, to postarałbym się jej pomóc. Może ona też mogłaby pomóc mi, gdybym to ja miał kłopoty. Zastanówcie się nad pluciem jadem i niedźwiedzią troską. Nie jesteście mędrcami świata, nie docenicie ludzi. Większość z nich sobie poradzi. A na koniec dam Wam naprawdę dobrą radę- zastanówcie się nad sobą i zamiast oceniać innych, skupcie się na poprawie własnego życia POWODZENIA!!! Dobrze napisane,niektórym pasuje zyczyć więcej pokory do życia,nigdy nie wiadomo kiedy wybije ostatnia godzina,trzeba zyć życiem a nie tylko go przeżywać. Więcej poszanowania dla innych ,bez względu kim są i jaki mają status społeczny...Niektórzy jak widze czerpią wyjątkową radość z potknięcia nogi innych bliżnich...przykre.... Edytowane 14 Listopada 2019 przez peter08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.11.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Napisał kulibob człowiek na pewno z problemami natury pscyhologicznej a Wy od razu się podniecacie. Nie ma tu drugiego takiego co to zbiera znicze po śmietnikach, spłukuje kibel wodą z klimy i każe dziecku siku w szkole robić żeby mniej spłukiwać w domu... No taki chłop jest Jemu to sprawia przyjemność te "dziadowanie" i każdy zaoszczędzony grosz jest na miarę 10 mega imprez dla człowieka normalnego Także próżno pisać co to nie stracił w życiu bo żyje jak chce i to lubi jak widać. Jeden pojedzie na miesiąc bawić się w Tajlandii a inny w tym czasie będzie zbierał po śmietnikach znicze i obaj są zadowoleni. Wracając do tematu to ceny generuje popyt , 500+ , kredyty... kiedyś to się skończy i znowu sytuacja wróci do normalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.11.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Piszecie takie bzdurne rzeczy, po co. Przykre... Jesteście próżni i puści, próbując oceniać innych, jednocześnie zachwycając się nad sobą. .... To, że ktoś wybudował dom bez kredytu, całe życie jednocześnie żyjąc skromnie, to tak naprawdę, te życie stracił- taka jest prawda.No i zaczęliśmy z myślą, że to bez znaczenia czy zejdzie nam rok czy 10, bo chcemy się tą budową bawić. Życie jednak okazało się łaskawe i w marcu 2020 minie dwa i pół roku od pierwszej wbitej łopaty. Wtedy właśnie, jak zdrowie dopisze, bo resztę już wiem, że ogarnę to wprowadzimy się do naszego nowego, pięknego domu. Parę lat wcześniej marzyłem o nim i w te marzenia uwierzyłem. Dlatego to Wam radzę- wierzcie w marzenia, a się spełnią, choć wiem jak to banalnie brzmi. A co do Was, to co z tego, że mam dom bez kredytu, jakie to ma znaczenie... Nie jestem ani lepszy, ani gorszy od tej PANI sprzątaczki, poruszanej przez Was w niniejszym wątku, która też buduje swój dom. Cieszę się, że znalazła swoją drogę na szczęście, a jak coś nie pójdzie i nasze drogi by się spotkały, to postarałbym się jej pomóc. Może ona też mogłaby pomóc mi, gdybym to ja miał kłopoty. Zastanówcie się nad pluciem jadem i niedźwiedzią troską. Nie jesteście mędrcami świata, nie docenicie ludzi. Większość z nich sobie poradzi. A na koniec dam Wam naprawdę dobrą radę- zastanówcie się nad sobą i zamiast oceniać innych, skupcie się na poprawie własnego życia POWODZENIA!!! Mądrze napisałeś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 14.11.2019 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Słuszna uwaga z tym 500+. Jestem ciekaw co się stanie z wiborem jeśli dojdzie do sporej inflacji. spora inflacja to już teraz jest gus się ratuje tylko cenami samolotów, okrętów oraz lokomotyw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.11.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Kolego kulibob, proszę trzymać się tematu wątku. Ograniczyć swoje posty do merytorycznych wypowiedzi bez zbędnych, nagannych ataków personalnych. Na forum nie ma miejsca dla takich skandalicznych działań. Proszę wziąć sobie to do serca bo kolejne podobnej treści postu spotkają się z naszą, modów zdecydowaną reakcją i nie ograniczą się tylko do moderowania poszczególnych postów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.11.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Kolego kulibob, proszę trzymać się tematu wątku. Ograniczyć swoje posty do merytorycznych wypowiedzi bez zbędnych, nagannych ataków personalnych. Na forum nie ma miejsca dla takich skandalicznych działań. Proszę wziąć sobie to do serca bo kolejne podobnej treści postu spotkają się z naszą, modów zdecydowaną reakcją i nie ograniczą się tylko do moderowania poszczególnych postów. A co nie tak było z poprzednim postem? Nikogo nie atakowałem no jakieś elementy merytoyczności miał. Wyraziłem się negatywnie na temat 500+ i to że jestem za wysokim Wiborem. To żę jestm egoistą ? to cecha mojej osobowości za która ie mogę być dyskryminowany Edytowane 15 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.11.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Ktoś (już nie pamiętam kto) mówił że jak przyjdzie kryzys to będzie miał kurki i będzie sprzedawał jajka za złoto (czy jakoś tak) i będzie śmiał się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.11.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Widzę, że znowu uaktywnia się u niektórych spory ból doopy z powodu pińcetplusa. Ludzie nie kupują ani nie budują się, bo dostali 500+. Ceny pompuje wizja łatwego życia rentiera a także zakupy za eurasy (również cor az częściej obcokrajowcy tu inwestują). Przynajmniej w okolicy mojego bloku i osiedla większość mieszkań (nowych i z rynku wtórnego) jest sprzedawana na pniu a chwilę później przewijają się różni najemcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 15.11.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 ciekaw jestem ilu tutaj na forum ludzi widzi wibor na 8% poziomie to by pomogło zobrazować pełniejszą wizję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 15.11.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Przy kredycie na około 250 tys i racie na dziś 1200 zł, rata przy 8% wiborze wzrośnie do ok 2000. Dużo, ale ludzie przez to skakać z mostu nie będą. Inna sprawa, że aby taki scenariusz zaistniał w gospodarce musi stać się jakaś katastrofa a wtedy i ludzie z kredytem i bez będą w d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.11.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 500+ powoduje że cześći społeczeństwa wydaje się że może więcej niż w rzeczywistości. To tylko dodatek który może zniknąć w każdej chwili lub nie musi byź rewaloryzowany i za X lat będzie bezwartościowy. Poza tym spowodował głównie wzrost cen usług co ma jakieś odzwierciedlenie w cenach budowy domu. Co do wiboru im wyszczy wibor tym lepiej dla mnie. Wyższy wibor zmusił by ludzi chcących wziąć kredyt do większych perzemyśleń a mających kredyt do racjonalniejszego gospodarowania zasobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 15.11.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Dlaczego lepiej dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 15.11.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Wracając do tematu to ceny generuje popyt , 500+ , kredyty... kiedyś to się skończy i znowu sytuacja wróci do normalności. Ty uważasz, że za 500+ można się wybudować? Nie można. Mam 500+ I ci gwarantuję, że to za mało na utrzymanie dziecka, nie mówiąc o budowie. Owszem, dają 500+, ale nie chcę nawet liczyć ile zabierają w podatkach i składkach ZUS. Z chęcią bym zrezygnował z 500+ na korzyść np lepszego dostępu do żłobka. A jak to wszystko się skończy, to sytuacja wcale nie wróci do normalności. Ceny nie spadną. Zostaną na obecnym poziomie do czasu zakończenia kryzysu, by potem znów ruszyć w górę. Tak było kilka lat temu. Zaczął się kryzys, wkoło trąbiono o ile procent ceny mieszkan niby spadły. Jechałem przez miasto, to widziałem reklamy deweloperów "nowe mieszkanie już od ... ". Z ciekawości dzwoniłem ws kilku ofert. Nie było takich cen. To były ceny-wabiki. Dotyczyły np ledwie kilku mieszkań, których oficjalnie już nie było w sprzedaży, albo mieszkań z jakaś wada (np nad wjazdem do garażu. Ceny normalnych mieszkań były tak samo wysokie, jak w szczycie koniunktury. Edytowane 15 Listopada 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 15.11.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Ty uważasz, że za 500+ można się wybudować? Nie można. Mam 500+ I ci gwarantuję, że to za mało na utrzymanie dziecka, nie mówiąc o budowie. Owszem, dają 500+, ale nie chcę nawet liczyć ile zabierają w podatkach i składkach ZUS. Z chęcią bym zrezygnował z 500+ na korzyść np lepszego dostępu do żłobka. Święte słowa:) Ja za żłobek płacę 715 zł czesnego + 10,50 zł za dzień wyżywienia. Średnio 850 zł/miesiąc. Za sam żłobek jednego dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 15.11.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Przy kredycie na około 250 tys i racie na dziś 1200 zł, rata przy 8% wiborze wzrośnie do ok 2000. Dużo, ale ludzie przez to skakać z mostu nie będą. Inna sprawa, że aby taki scenariusz zaistniał w gospodarce musi stać się jakaś katastrofa a wtedy i ludzie z kredytem i bez będą w d... nie musi być żadnej katastrofy gospodarczej żeby wibor szybko skoczył powyzej 6% To co teraz sie dzieje na rynku czyli bardzo niski wibor od wielu lat jest czyms niespotykanym wczesniej w historii i w koncu sie skonczy. Wiekszosc ekonomistow twierdzi że nie skonczy sie lagodnym wzrostem tylko będzie skok. Zdziwilbys sie jak wiele ludzi ma kredyty i zdolnosc obliczoną na styk, często lekko podkolorowujac swoje dochody przed bankiem. Plus oczywiscie pozyczanie od rodziny na minmalny wklad wlasny. To na pewno nie skonczy sie dobrze przy skokowej zmianie wiboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.11.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 A co nie tak było z poprzednim postem? Nikogo nie atakowałem no jakieś elementy merytoyczności miał. Wyraziłem się negatywnie na temat 500+ i to że jestem za wysokim Wiborem. To żę jestm egoistą ? to cecha mojej osobowości za która ie mogę być dyskryminowany FM jest miejscem gdzie forumowicze szukają wsparcia technicznego, dzielą się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami na tematy bezpośrednio lub pośrednio związane z budownictwem. Każdy atak na osobę, podkreślanie jej "odmienności" jest niezgodbe z regulaminem. Wodę z klimy spuszczasz w WC, ok. W opini ekologów taka postawa jest uważana za wzorową. Godna pochwały i naśladowania. Sam osobiście uważam, że lepiej nie można było postąpić, zwłaszcza że w dzisiejszych czasach zasoby słodkiej wody się kurczą. Popieram każdą taką proekologiczną inicjatywę. Nie interesuje mnie z jakich pobudek u Ciebie w domu postawiłeś na takie rozwiązanie. Na koniec dnia liczy się ile słodkiej wody dzięki temu zaoszczędziłeś. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 15.11.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 nie musi być żadnej katastrofy gospodarczej żeby wibor szybko skoczył powyzej 6% To co teraz sie dzieje na rynku czyli bardzo niski wibor od wielu lat jest czyms niespotykanym wczesniej w historii i w koncu sie skonczy. Wiekszosc ekonomistow twierdzi że nie skonczy sie lagodnym wzrostem tylko będzie skok. Zdziwilbys sie jak wiele ludzi ma kredyty i zdolnosc obliczoną na styk, często lekko podkolorowujac swoje dochody przed bankiem. Plus oczywiscie pozyczanie od rodziny na minmalny wklad wlasny. To na pewno nie skonczy sie dobrze przy skokowej zmianie wiboru. Możesz dać jakieś linki do tych analiz? Z tego co ja wiem, to raczej konsensus jest taki, że idziemy ścieżką europy zachodniej i niestety Japonii, gdzie od 30 lat pompowany jest pieniądz w gospodarkę a ta nie chce drgnąć. Wiadomo, że wielu ludzi ma w głowie kryzys 2008 ale tam sytuacja była dość niecodzienna przez bańkę na subprime. O ile nie ma jakiejś globalnej zmowy milczenia to obecnie nic takiego nie ma miejsca. Wiadomo, są jakieś lokalne bańki typu Kraków, gdzie cenę podbija Airbnb, czy możliwa bańka na amerykańskich FAANG ale czy to podniesie WIBOR w PL do 8%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.11.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Dlaczego lepiej dla Ciebie? Wyższ oprocentowanie lokat, kont, części TFI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 15.11.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Wyższ oprocentowanie lokat, kont, części TFI Wyższe koszty życia przy okazji też będą. Na jednym zyskasz, na drugim stracisz. Sumarycznie i Ty, i my wszyscy oberwiemy wtedy. Jeden tylko mniej, drugi bardziej. Ale każdy oberwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 15.11.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Wyższ oprocentowanie lokat, kont, części TFI Wyższa inflacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts