Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalone ceny budowy domu

Recommended Posts

Taki przykład z życia młodego człowieka. Odziedziczył duże gospodarstwo rolne. Ma dylemat bo nieoplaca mu się gospodarzyć. Lepiej sprzedać 15 ha i kupić 5 mieszkań za gotówkę że sprzedaży. Później je wynajmować i mieć 10 k na miesiąc. Na reszcie ziemi może prowadzić gospodarstwo lub wydzierżawić.

Realnie powstała duża luka pomiędzy kosztem kupna mieszkania a zyskiem z najmu.

W domach nie ma tak dużego rynku więc problem jest pomijalny.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:popcorn:

Nieruchomosci czy na kredyt czy za gotowke zle...akcje ( fundusze ) zle to moze odrazu rewolwer sobie kupic poki sie ma za co?

Moje niedopisanie. Miałem na myśli inne okresy czasu. Najpierw z inwestycji będą wychodzić najwięksi później mniejsi więc to potrwa. Zanim rolnik zdecyduje się na wyjście z inwestycji trochę czasu minie.

Jeżeli korekta będzie głęboka to i rynek najmu go odczuje.

Nie ma co pańkowac moim zdaniem daleka droga.

Gdyby mój scenariusz miał się spełnić są jeszcze inne gospodarki które chciałyby zainwestować u nas kasę

Zyhu ale żeś się uczepił tych 22 letnich dupeczek. One same tego kredytu nie biorą , prawie zawsze występuje dekade starszy sponsor i on zdolność kredytową ma całkiem przyzwoitą. Ale prawdą jest że dużo osób tuż po studiach żyje marzeniami, wesoło się zadłużając ile fabryka dała.

Taki przykład z życia młodego człowieka. Odziedziczył duże gospodarstwo rolne. Ma dylemat bo nieoplaca mu się gospodarzyć. Lepiej sprzedać 15 ha i kupić 5 mieszkań za gotówkę że sprzedaży. Później je wynajmować i mieć 10 k na miesiąc. Na reszcie ziemi może prowadzić gospodarstwo lub wydzierżawić.

Realnie powstała duża luka pomiędzy kosztem kupna mieszkania a zyskiem z najmu.

W domach nie ma tak dużego rynku więc problem jest pomijalny.

15 ha to zależy jakie dopłaty wyciągnie JPO ONW PROW jak ma się szczeście to do 3000-4000/rok z hektara idzie wyciągnać. Płacąc groszowy podatek rolny i bez pierdolenia się z ludzmi. Droga ziemi ajak za 15ha rolnej kupi 5 mieszkań dobra lokalizacja

Bycie bambrem to najlepsze co można robić żejąc wmarę spokojneoczywiście dopuki stnieje UE

Zyhu ale żeś się uczepił tych 22 letnich dupeczek. One same tego kredytu nie biorą , prawie zawsze występuje dekade starszy sponsor i on zdolność kredytową ma całkiem przyzwoitą. Ale prawdą jest że dużo osób tuż po studiach żyje marzeniami, wesoło się zadłużając ile fabryka dała.

jeszcze raz powtórze że to jest przykład reprezentatywny

ale jest on z życia wzięty

23 letnia dupeczka 2800 netto

24 letni jej misiu też jakieś 2700 netto

już się budują, jeszcze dobrze szkoły nie skończyli, kredyt,.... domyślcie sie...

to jest sygnał ! to jest sygnał !

dobra jeszcze słówko, bo ktoś zapyta no ale co mam robić z tym sygnałem. na rynku akcji się ucieka, sprzedaje akcje. na przekręcie frankowym trza było kupować frania po 1,90 a nie go pożyczać

tu ?

dla osób które mają nieruchomości powiedzmy na użytkowanie bez kredytu nic to nie oznacza

dla osób które mają nieruchomości na użytkowanie ale z lekkim kredytem - będzie ciężej

dla osób które mają nieruchomości na użytkowanie z kredytem przeszacowanym - stracą je albo część będą musieli sprzedać

dla osób które mają nieruchomości nafolowane pod kredyty i wynajem - będzie trzeba sprzedać

oznacza to spadki ceny z przyczyn nadpodaży

podejrzewam również, że frank dopiero grzeje lejce ku drodze do 5 pln niż do 3

Edytowane przez zyhu

1. Zdajesz sobie sprawe ze sa ludzie majacy kredyty... i oszczednosci zarazem, prawda?

2. Jak tam z innymi walutami, co tam krysztalowa kula mowi?

3. Nikt mnie nie poinformowal ze $ skoczy do 4 PLN... a ja chcialem sprowadzic samochod z US&A i dac 2,5 / $ do kogo moge dzis miec pretensje ? ;)

4. Ta mloda para ma razem 5500:- chcac zyc sami, wynajmujac, musza pewnie dac jakies 1500:- , pozyczajac na 60m2 na Slasku... za 200 000:- przy oprocentowaniu 6% i pozyczce na 20 lat placa 1483:- / miesiac. W wieku 44 lat beda wlascicelami wlasnego mieszkania 60m2... na Slasku.

5. Pewnie powinni poczekac ( mieszkac u rodzicow ), odkladac i w wieku 44 lat sobie kupic za gotowke... tylko czy wtedy te mieszkanie bedzie kosztowalo 200 000:- ,

no te 200 000 na tym złym śląsku to 1483

a teraz policz 500 000 na ten trendy dom :)

tylko czy wtedy te mieszkanie bedzie kosztowalo 200 000:-,

Czy muszą mieć 60m2? mogą mieć mniej

Mieszkając u rodziców jeśli rodzice zgodzą nie pobierać się opąłt za mieszkanie odłożą w 4lata 200k

Jeśłi nie byli debilami lub niemieli jakiegoś cholernego pecha to każdy ma odłożone sporo na start

Tom wszystko kwestia smaodyscypliny jak wyznaczysz sobie cel i będziesz konsekwentny to go osiągniesz.

Ale jeśli za młodu trzeba mieć srajfona i buty za 300zł to efekt końcowy jest taki mam 44 lata i hura mam pierwszą nieruchomość.

Moja 9letnia córka na swoim subkoncie ma więcej niż niż nie judna dupeczka i misio z "własnym mieszkaniem:)"

Edytowane przez kulibob

1. Zdajesz sobie sprawe ze sa ludzie majacy kredyty... i oszczednosci zarazem, prawda?

2. Jak tam z innymi walutami, co tam krysztalowa kula mowi?

3. Nikt mnie nie poinformowal ze $ skoczy do 4 PLN... a ja chcialem sprowadzic samochod z US&A i dac 2,5 / $ do kogo moge dzis miec pretensje ? ;)

4. Ta mloda para ma razem 5500:- chcac zyc sami, wynajmujac, musza pewnie dac jakies 1500:- , pozyczajac na 60m2 na Slasku... za 200 000:- przy oprocentowaniu 6% i pozyczce na 20 lat placa 1483:- / miesiac. W wieku 44 lat beda wlascicelami wlasnego mieszkania 60m2... na Slasku.

5. Pewnie powinni poczekac ( mieszkac u rodzicow ), odkladac i w wieku 44 lat sobie kupic za gotowke... tylko czy wtedy te mieszkanie bedzie kosztowalo 200 000:- ,

W tym momencie jestem za kredytem najwyżej trochę dłużej popracują na własne M. Jeżeli jeszcze będzie kupione z głową z rynku a nie nowe to powiedziałbym, że nie mają wyboru.

Nie ma co porównywać do budowy własnego domu gdzie 200k można włożyć w zagospodarowanie działki

15 ha to zależy jakie dopłaty wyciągnie JPO ONW PROW jak ma się szczeście to do 3000-4000/rok z hektara idzie wyciągnać. Płacąc groszowy podatek rolny i bez pierdolenia się z ludzmi. Droga ziemi ajak za 15ha rolnej kupi 5 mieszkań dobra lokalizacja

15 ha po 50 tys zł = 750.000 PLN, można kupić 5 mieszkań po 150.000 zł ?

Pewnie tak, ale zależy gdzie, ile m2 i w jakim stanie.

Da się uzyskać po 3000-4000 zł/ha z JPO, ONW i PROW ?

Efekt jest taki ze moga sie przeprowadzic juz teraz a nie mieszkac z rodzicami przez 4 lata a i tak miec wlasne mieszkanie.

Nawet za 4 lata moze to juz nie byc 200 000:-

Pamietaj ze nie kazdy zbiera swieczki ... Dzieki nim tacy jak ty maja co zbierac.

rob

Aele między innemu dzięki tym zniczom ze śmietnnika zajechałem dalej niż spora część zajedzie.

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie-w-roku-2019/stawki-platnosci-2019.html

ONW nie każde grunty i różne stawki ja mam ok 400zł/ha

Dopłaty do łąk jak śa tam cudowne żaby i bociany robaczki itp(eko bzdury) potrzebna opinia rzczoznawcy i odpowiednie koszeniłąk tak jak wymagają teraz tabel nie mogę wygrzebać zależne od rodzaju gruntu

Edit

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwicls721eLlAhUmsKQKHaqIDAAQFjAAegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fwww.arimr.gov.pl%2Ffileadmin%2Fpliki%2FPB_2018%2FWPRE%2F2019%2F13_PRSK_2019_Pakiet_4_i_5.pdf&usg=AOvVaw1KvlnxITwWHTBq_LJVYAQA

Edytowane przez kulibob

Te dokładnie są warte po 100k za ha. Może wartość ponad średnią jednak opowieść na faktach.