Pieter24 07.11.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Witam, Zabrałem się za obliczenia oporów w kanałach do DGP. Chciałbym użyć kanałów prostokątnych 150X50 gdyż takie będzie mi najłatwiej zmieścić. W trakcie obliczeń, na podstawie podręcznika Darco wyszło mi, że dla tego kanału opory do turbiny będą bardzo duże (kilkukrotnie większe niż dla 150/125 okrągłej). Problem jest taki, ze muszę wyjść tym kanałem z salonu i dojść na strych, po drodze robiąc 2 przełamania i wlot - z kominka, wylot - do turbiny. Wreszcie, na strychu umieszczę turbinę, która rozprowadzi mi ciepłe powietrze po reszcie pomieszczeń. Moje pytanie brzmi: 1) Czy dokonując obliczeń, liczę także opory powietrza przed turbiną (między turbiną a kominkiem są z 3,4 metry i tak jak powiedziałem kanał musi być złamany), czy opory liczę już tylko za turbiną? 2) Co sądzicie o doprowadzeniu ciepłego powietrza do turbiny tak małymi kanałami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.11.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Witam, Zabrałem się za obliczenia oporów w kanałach do DGP. Chciałbym użyć kanałów prostokątnych 150X50 gdyż takie będzie mi najłatwiej zmieścić. W trakcie obliczeń, na podstawie podręcznika Darco wyszło mi, że dla tego kanału opory do turbiny będą bardzo duże (kilkukrotnie większe niż dla 150/125 okrągłej). Problem jest taki, ze muszę wyjść tym kanałem z salonu i dojść na strych, po drodze robiąc 2 przełamania i wlot - z kominka, wylot - do turbiny. Wreszcie, na strychu umieszczę turbinę, która rozprowadzi mi ciepłe powietrze po reszcie pomieszczeń. Moje pytanie brzmi: 1) Czy dokonując obliczeń, liczę także opory powietrza przed turbiną (między turbiną a kominkiem są z 3,4 metry i tak jak powiedziałem kanał musi być złamany), czy opory liczę już tylko za turbiną? 2) Co sądzicie o doprowadzeniu ciepłego powietrza do turbiny tak małymi kanałami? Pozdrawiam ad 2) Sądzę że turbina nie zrozumie czego od niej oczekujesz...Przekrój kanału powinien być taki (lub odpowiednio porównywalny) jak wlot fabryczny w turbinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts