Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Kupiłem na allegoro Zestaw Hydroforowy JY 1000 Omnigena 100L. Uważam się za człowieka techniki. Zmontowanie hydroforu uznałem za zabawę z klocków lego na jeden wieczór. Tymczasem bawię się z tym już czwarte posiedzenie i zaczynam podejrzewać, że raczej producent zabawił się ze mną, bo albo to jakiś totalny bubel jest albo nie wiem co.

Króciec ssący ma na końcu zawór zwrotny. Idąc w kierunku hydroforu: zawór kulowy, trójnik zalewowy, filtr i pompa. U góry: zabezpieczenie, zawór, drugi trójnik zalewowy.

Generalnie nie zasysa. Głębokość studni nie ważna, bo wyjmuję wąż z niej i wsadzam do wiadra z wodą, poniżej pompy. Zalewam układ wodą w dwóch miejscach: trójnik przy poborze wody i trójnik na wyjściu. Wciskam czerwony przycisk na sterowniku i nic. Pompa działa ale nie zasysa. RAZ udało mi się w tym modelu doprowadzić do stanu w którym pompowała, ale bardzo słabiuteńko.

Co mogę zrobić? Co sprawdzić? Odesłać ten cud techniki?

Z góry dziękuję

https://forum.murator.pl/topic/250649-hydrofor-nie-zasysa-to-jakie%C5%9B-%C5%BCarty/

Koniecznie musisz zalać pompę wodą sama woda w wężu nic nie da musi być zalana pompa przez ten korek , no i jaką masz pewność szczelności na rurze ssawnej ?? z tego co piszesz to sporo połaczeń na tym masz .
https://forum.murator.pl/topic/250649-hydrofor-nie-zasysa-to-jakie%C5%9B-%C5%BCarty/#findComment-7735198

• 3 months później...