Felek999 08.11.2019 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Cześć, mam pytanko od rozdzielacza na grzejniki jak poprowadze rurę pex 16 to czy moge zrobić łączenie poprzez kolanko bo mam taki ostry kąt że kolanko najlepiej pasuje, a nie chce giąć tam rury bo się przełamie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.11.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Można, tylko kolanko to duże przewężenie(szczególnie ta kształtka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 08.11.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Cześć, mam pytanko od rozdzielacza na grzejniki jak poprowadze rurę pex 16 to czy moge zrobić łączenie poprzez kolanko bo mam taki ostry kąt że kolanko najlepiej pasuje, a nie chce giąć tam rury bo się przełamie? W takim przypadku kolano jest wręcz wskazane, oczywiście połączenia zaciskane, skręcanych nie zaleca się do krycia w przegrodach lub posadzkach. Przewężenie na połączeniu rura kształtka jest... w budownictwie wielorodzinnych tych przewężeń jest po kilkaset... ale instalacja nadal grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.11.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Można, tylko kolanko to duże przewężenie(szczególnie ta kształtka). A jakie masz przewezenie w zaworze termostatycznym czy w bateriach.Tez kiedyś nie bylem zwolennikiem tego systemu a teraz tylko tym robię a zeznajomego hydraulika się smieje ktory nadal robi na PP i trzyma łeb nad zgrzewarka iwdycha smierdzace opary z topionego plastiku i naraża swoje zdrowie ze by trochę wiecej zarobic bo robi z materialem. Takie przewezenie do grzejnika gdzie wystarczy przepływ ok.2l.min.nie ma żadnego wpływu ja osobiście nigdy nie dawałem złączek od rozdzielacza do grzejnika zawsze wykuwalem w ścianie większą dziurę i za pomocą sprężyny wyginalem. Edytowane 8 Listopada 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts