Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykopany dół na piwnicę, a rezygnacja z piwnicy

Recommended Posts

Witam,

chodzi mi o piwnicę, a mianowicie o wykopany na nią dół. Wraz z narzeczoną chcieliśmy budować dom z piwnicą i poddaszem użytkowym. Roboty budowlane stanęły na etapie wykopania dziury pod piwnicę (1,8m). Jak to w życiu bywa, z narzeczoną już nie jesteśmy razem. Tak wyszło. Ale ja dalej chciałbym się wybudować, ale dla samego siebie nie potrzebuję tule miejsca i nie potrzebuję piwnicy, chciałbym na tym miejscu postawić zwykłą parterówkę. I teraz moje pytanie: ziemię z wykopu wciąż mam, jest to żwirowata ziemia, trochę gliniasta, chciałbym zasypać tę dziurę o 80cm czyli do 1m od poziomu 0 i na tym postawić fundamenty.

Czy jest to wykonalne?

Czy dom nie zacznie po kilku latach osiadać?

Czy zamiast ław fundamentowych w tym przypadku wylać płytę?

Czy jak mam projekt domu z piwnicą to czy mogę wybudować go bez piwnicy i bez konieczności wydawania kolejnej decyzji i zmian w projekcie?

Niestety to chyba nie będzie takie proste, ale patrząc z perspektywy czasu na mój dom gdybym miał możliwość zrobiłbym piwnicę;).

W tych pomieszczeniach naprawdę "dużo się mieści", a nie trzeba ich wykańczać w standardzie tak jak parter czy piętro.

Parterówka z podpiwniczeniem to chyba najlepsze rozwiązanie.

Ogólnie i tak radzę Ci konsultacje na miejscu z kierownikiem budowy, który pod względem technicznym rozwiąże Twój problem.

Wg mnie zasypanie wykopanej dziury i stawianie tradycyjnego fundamentu nie wchodzi w grę.

poza tym nie zapomnij że raczej będzie potrzebny projekt zamienny bo to dość istotne odstępstwo od pierwotnego projektu. Ale to może ktoś bardziej biegły z prawa budowlanego się wypowie.

Kwestia techniczne: budowanie na gruncie nasypowym nie jest takie hop - siup. Wydaje mi się że powninieneś nawieźć pospółki i zagęszczać warstwami. Ale to wszytko będzie w ewentulanym projekcie zamiennym

Piwnice zostaw - ilekroć będziesz tam schodził to wspomnienia będą odżywać;).