Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska czy parkiet

akinom

Recommended Posts

Zdecydowanie deskę. Wyglądają one pięknie i szlachetnie, cudnie się starzeją i nadają wnętrzu elegancji. Jedna uwaga musi to być drewno wysokiej klasy, przede wszystkim dobrze wysuszone, bo w przeciwnym razie mogą pojawić się szpary. Znam osoby, dla których nie jest to wada, twierdzą, że takowe dodają uroku, osobiście się z tym nie zgadzam. Ja będę miała na parterze deskę jesionową, na poddaszu łączone deski sosnowe i świerkowe. Z drugiej strony wiele zależy od wykonania. Mam znajomych, którzy mają przecudnej urody parkiet dębowy, bez żadnych szparek i innych wad, przepięknie wykończony na taki półmat. I innych znajomych, którzy mają w salonie deski z drewna egzotycznego, wyglądały one super przez pierwszych kilka tygodni, a teraz raczej nie powalają, bo drewno się pozsychało i porobiły się szpary. Reasumując, gdy jesteście pewni drewna i jakości wykonania to deska, jeśli macie jakieś wątpliwości to bezpieczniej jest wybrać parkiet, bo małe deseczki nie pracują tak mono jak te długie.

O kurde!!!!! Zapędziłam się, że niby ja taka fajna jestem i pomocna. AKINOM KŁADŹ DECHY. Buba dzięki. Pilnuj mnie trochę, człowiek nie wie co robi.... :lol:

Andzia, to samo - pomocna :(

A w ankiecie jaki parkiet piszesz, ze DAB, BO DLA CIBIE NAJPIEKNIEJSZY.

Nic nie rozumie z Twojej odpowiedzi.

Jesli polecasz dechy, a sama masz parkiet, to moze uzasadnisz dlaczego mam kłasc dechy, co z Twoim parkietem nie tak, skoro taki najpiekniejszy, to chyba musi byc cudny.

Sorry za zgryzliwosc, ale nie lubie nie szczerych postów (takich jak Twoj).

co lepsze - deska czy parkiet?

do tej pory zdecydowani bylismy na parkiet, ale im blizej odbioru mieszkanka tym trudniej podjac nam ostateczna decyzje, co połozyc na podłogi.

Co polecacie? deske czy parkiet.

Osobiście polecam deskę, chociaż sam mam parkiet! :wink:

Pozdrawiam!

skoro polecasz deske, to co z Twoim parkietem jest nie tak?

Jeżleżli "spór" o porakiet i deski dotyczy wyglądu i wymiaró elwmentów to ja jesm za deskami... ale do 1,2 m długości i przy szerokościach do 12 cm.

Wtedy takie elementy można kleić bezpośrednio do podłoża (wylewki) a do tego stabilność wymiarowa jest jeszcze w miarę zachowana.

Większe deski na swojej szerokości mogę zancznie zwiększać wymiary. Oczywiście nie jest to regółą i pisze otym tak dla ogólenj wiadomości :)

pozdrawiam

mj

mam podloge modrzewiowa, wg mnie super wygladajaca :), ale niestety nie wychodzi to tak tanio bo zdecydowalismy sie na deski na calej dlugosci, wiec duzo bylo odpadow i trudno o 5-6 metrowe dechy, zdjecia ponizej

trzeba byc przygotowanym, ze beda rysy i itp... ale akurat to dodaje uroku podlodze

mam podloge modrzewiowa, wg mnie super wygladajaca :), ale niestety nie wychodzi to tak tanio bo zdecydowalismy sie na deski na calej dlugosci, wiec duzo bylo odpadow i trudno o 5-6 metrowe dechy, zdjecia ponizej

trzeba byc przygotowanym, ze beda rysy i itp... ale akurat to dodaje uroku podlodze

nie widac zdjec:(

I parkiet i deska. Wyjaśnię.

Parkiet ( dobry gatunek, perfekcyjne ułożenie i wykończenie) to klasa - ładnie wygląda, nie odkształca się i ... widać, że to parkiet Inwestycja na długie lata. Moje rodzice mają dom 50-letni, podłogi -parkiet,dąb. Tyle razy odnawiany, szlifowany - bez szpar, nie szkrzypi i jest piękny po prostu. .U siebie położyłam parkiet bukowy. W poprzednim mieszkaniu tez był parkiet - jaśniutki grab(mieszkanie już nie nasze, to tylko wspomnienie. :( po 12 latach intensywnego użytkowania parkiet był jak nowy

Deska też fajna ale jednak chyba mniej elegancka, ( oczywiście w dobrym gatunku i solidnie połozona też ładna))