NatkaB 11.11.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 DESKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.11.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 u mnie - parter - parkiet , góra - deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 11.11.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 a u mnie parter - deski, a góra... panele (ech, ta kasa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 23.10.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A ja planuję, albo raczej marzę o dębowych deskach w salonie i jadalni, a na górze ze względów finansowych z pewnością położę sosnowe deski (mamy z mężem trochę starego, sosnowego lasu, tak więc potniemy drzewo i niech schnie i czeka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 23.10.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 To zależy ile masz kasy. Deska inna niz sosnowa jest na ogół duzo droższa niż parkiet, w moim przypadku (parkiet jasion jasny select) to deska byla ok. dwukrotnie drozsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazet 23.10.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Ja też marzę o dębowej desce w salonie, ale wszyscy, z którymi rozmawiam mi to odradzają i polecają parkiet No i sama też nie wiem co robić, realizować marzenie czy podejść do tego "zdroworozsądkowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 24.10.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A to ciekawe, możesz określić jakich argumentów używają Twoi znajomi, aby odwieść Cię od pomysłu polożenia desek w salonie? Czemu uważają, że parkiet jest lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SOBOTKOWA 24.10.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Ja mam deski dębowe (przyciemnione bejcą) na całym poddaszu oprócz pokoju Mikołaja (deski sosnowe) i bardzo sobie chwalę. Podłoga wygląda ładnie i bardzo dobrze się ją użytkuje. Tu widać kawałek...http://images33.fotosik.pl/1/2dbf14500ed443c4med.jpgi tu....http://images34.fotosik.pl/1/be51bb4453c9842bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 24.10.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 jako producent powiem jak jest tak naprawde z tymi deskami i parkietem,z poteznego kloca wycinamy najpierw elementy na deski ,a waskie ,krutkie elementy ida na parkiet,stad taka róznica w cenie podłogi warstwowej jednolamelowej a trujlamelowej, czy parkietu,Osobiscie polecam wyrób z dwuch warstw ,spodnia 11warstwowa sklejka lisciasta, warstwa wierzchnia 5 mm dab najlepiej rustic szczotkowany sama natura i zapewniam ze jakbysmy pocieli ta deske na klepki wielkosci parkietu to nie było by takiego efektu co dechy szer 20 cm i dł 200 cm,no i oczywiscie z fuga na krawedziach ,cos dla miłoscików estetycznych szparek,i wymagajacych aby deski nie pracowały,do tego olejowosk seki barwione i przecierane mocniej i efekt niepowtarzalny, cena deski surowej 120 zł m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.orion 24.10.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 A ja planuję, albo raczej marzę o dębowych deskach w salonie i jadalni, a na górze ze względów finansowych z pewnością położę sosnowe deski (mamy z mężem trochę starego, sosnowego lasu, tak więc potniemy drzewo i niech schnie i czeka). To, że las stary to nie znaczy że dobry. Każde drzewo powyżej pewnego wieku przestaje się nadawać do gospodarczego użycia - chyba że przez takowe można rozumieć spalenie P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.orion 24.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Ja też marzę o dębowej desce w salonie, ale wszyscy, z którymi rozmawiam mi to odradzają i polecają parkiet No i sama też nie wiem co robić, realizować marzenie czy podejść do tego "zdroworozsądkowo". Ja bym do tego podszedł trochę inaczej. Oczywiście zakładając, że kwestie ekonomiczne odkładamy na chwilę na bok. Parkiet możesz kupić w miarę standardowym rozmiarze, natomiast w deskach masz już większy wymiar. Generalnie wszystko co ma więcej niż 600 mm długości jest kwalifikowane do desek, aczkolwiek najczęściej sprzedawane jest w pakietach z deskami dłuższymi. Są takie gdzie możesz kupić długości 600-1200 a są i takie 600 - 2200. Zawsze dostaniesz różne długości, najwięcej będzie tych krótkich. I teraz przejdę do drugiej części: jakiej powierzchni masz salon? Jakie są długości ścian? Ułożenie parkietu w bardzo dużym pomieszczeniu spowoduje, moim zdaniem nieciekawy efekt, głównie wynikający z różnorodności parkietu - każda klepka jest trochę inna. Układanie bardzo długiej deski w niewielkim salonie nie ma sensu. Zgubisz gdzieś cały urok łączenia desek po długości. Parkiet to oczywiście całkiem inna technika układania, wzorów jest kilka. Deska praktycznie tylko jeden sposób (podobnie jak wzór angielski w parkiecie). To również będzie miało wpływ na wygląd pomieszczenia. Wracając do kosztów - parkiet i lita deska to oprócz kosztów zakupu również koszty montażu, wliczając w to przygotowanie podłoża. Jeżeli podoba Ci się wzór deski ale zakup litej nie mieści się w Twoim budżecie to proponuje zakup warstwówki. Cena zakupu będzie mniejsza niż porównywalnej litej, nawet nie wliczając w to kosztów położenia litej deski i jej wykończenia. Powyżej mały wycinek z procesu podejmowania decyzji Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazet 25.10.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 A to ciekawe, możesz określić jakich argumentów używają Twoi znajomi, aby odwieść Cię od pomysłu polożenia desek w salonie? Czemu uważają, że parkiet jest lepszym rozwiązaniem? 1. Że drewno za bardzo pracuje i będą się robiły szczeliny 2. Że w salonie 25 metrów nie będzie to miało uroku. Urok jak urok, dla mnie deski są piękne, chodzi o te szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 25.10.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 wiec poco upierac sie nad deska lita ,lepiej warstwowa jednolamelowa z wierchu nie do odruznienia a nie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 25.10.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Zdecydowanie deskę. Wyglądają one pięknie i szlachetnie, cudnie się starzeją i nadają wnętrzu elegancji. według mnie parkiet wygląda całkiem pięknie i szlachetnie i w dodatku starzeje się tak samo, jak deski z tego samego drewna..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 21.01.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jeżeli deska to jaka? Słyszałam, że sosna jest bardzo miękka. Odcieni czerwieni nie lubię, ale z kolei bardzo jasne też mi się nie podobają. I jeszcze jedno. Rozmawiałam z Panem, który prawdopodobnie będzie nam robił podlogi i on twierdzi, że jeżeli parkiet, to on poleca II gat., bo jest ładniejszy. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 21.01.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Preferującym deski mogę polecić deskę warstwową, lakierowaną fabrycznie Fnish deska ( firma gdzieś z południa Polski ).Są to deski długości 1,2 m. a od Barlinka lub Baltik Wood różnią się tym, że podkład jest z dębu a nie ze świerku i warstwa drewna szlachetnego ma 6 mm. grubości a nie 3 lub 3,5 mm. Ja położyłem jesion biały w najwyższej klasie selekcji-- exclusiv. Kosztowało to w ubiegłym roku 180 PLN za m2. Kupowałem w Białymstoku w markecie Fasty ( jest tam stoisko świat podłóg) - w tym sklepie była deska jesionowa dł. 2,20 m z Baltic Wood o znacznie niższym stopniu selekcji w cenie ok. 400 PLN za m2 Nie jest prawdą, ze w dużym salonie deska wygląda nieszczególnie, mam salon 70 m2 i ta deska klejona do podłoża wygląda pięknie a stąpa się po niej cicho jak po betonie. W poprzednim domu miałem klepkę jesionową, wyglądała ładnie i przetrwała ćwierć wieku, jednak deska wygląda oryginalniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 22.01.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 amJrrzy ja mam możliwosć kupienia czegoś tegiego jak ty opisujesz tylko kawałki są krótkie, bo jedna taka deska ma wymiar 19cm szerokości i 40 - 45 cm dlugości.Wykonana jest technolog: wierzchnia warswa drewna gr 6mm 9(dab, buk, orzech, jeśion...), srodek z drewna miękkiego i spód też z drewna twadego tylko oczywiscie gorszego gatunkowo Całość ma grubość 16 albo 18mm. Warstwy klejone krzyżowo. Układa sie to na "piance" i kleii na wpuście. podobno po ulożeniu, wyszpachlowaniu, wyszlifowaniu i pomalowaniu wyglda super. cena też spoko bo ok 45 zl/m2 bez faktury. jedyny mankament to fakt że te deski są krótkie, ale wygląda to dośc solidnie i estetycznie i chyba się na to zdecyduje. co o tym sądzicie?!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 22.01.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Ja mam ochotę na orzech z Komfortu deski 3warstwowe. http://www.komfort.pl/userfiles/image/podloga/201484_A2_a.jpg Tylko załamuje mnie cena więcej na stronie http://www.komfort.pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts