Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie CWU

tomasznowak29

Recommended Posts

Witam. Posiadam kocioł na ekogroszek w domu sama podlogowka. Jak najlepiej, najekonomiczniej ogrzewać CWU? Grawitacyjnie, z pompa która załącza się co jakiś czas gdy spadnie temperatura w bojlerze czy pompa od CWU włączona cały czas? Obecnie grzeje grawitacyjnie pompa podłączona ale przechodzi przez nią ciepła woda jak jest wyłączona. Nie wiem jak to możliwe ale tak zrobił u mnie to hydraulik.

No i niech sobie przechodzi. U mnie też tak jest (pompa nie pracuje a ciepła woda w zbiorniku jest) . Podgrzewa CI CWU bez konieczności pracy pompy.

Gdyby się tak zdarzyło że będzie duży pobór wody ( kąpiele, mycie naczyń,sprzątanie,zmywarka na ciepłą wodę ) sterownik powinien włączyć pompę od CWU i ta powinna podbić temperaturę do ustawionej.

Witam. Posiadam kocioł na ekogroszek w domu sama podlogowka. Jak najlepiej, najekonomiczniej ogrzewać CWU? Grawitacyjnie, z pompa która załącza się co jakiś czas gdy spadnie temperatura w bojlerze czy pompa od CWU włączona cały czas? Obecnie grzeje grawitacyjnie pompa podłączona ale przechodzi przez nią ciepła woda jak jest wyłączona. Nie wiem jak to możliwe ale tak zrobił u mnie to hydraulik.

Ja mam to zrobione prosto i skutecznie czyli pompa na powrocie zasila bojler na stałe czyli chodzi nonstop i to jest przy okazji bardzo dobra ochrona powrotu to raz a dwa to że idealnie stabilizuje to cały okład natomiast podłogówka zasilana jest drugą pompą z zaworem 4 drogowym tzw grupa pompowo mieszająca i całość idzie idealnie ,zasilanie podłogówki ok 30 stopni a kocioł ustawiony na 65 stopni i kociołek prawie nie reaguje na pobór wody do CWU a jak już to w zwolnionym tempie a nie tak zwane szarpane grzanie , na powrocie mam około 57-61 stopni .