tomasznowak29 08.11.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Witam. Posiadam kocioł na ekogroszek w domu sama podlogowka. Jak najlepiej, najekonomiczniej ogrzewać CWU? Grawitacyjnie, z pompa która załącza się co jakiś czas gdy spadnie temperatura w bojlerze czy pompa od CWU włączona cały czas? Obecnie grzeje grawitacyjnie pompa podłączona ale przechodzi przez nią ciepła woda jak jest wyłączona. Nie wiem jak to możliwe ale tak zrobił u mnie to hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 08.11.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Wszystko zależy od tego jak duży zbiornik na CWU i jakie zużycie.Pompa nie zatrzyma grawitacyjnego przepływu ciepłej wody z kotła do zbiornika CWU. Zbiornik będzie stale podgrzewany skoro kocioł pracuje cały czas.U mnie jest tak samo , choć nie mam kotła na węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 08.11.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 U mnie jest osobna pompa do CWU, dodatkowa każda pompa ma zawory zwrotne i jak pompa nie pracuje to przez nią nic nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasznowak29 09.11.2019 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Bojler 120 l 2 osoby dorosłe i dziecko. Kapiemy się i myjemy naczynia wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.11.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Najlepiej to ustawić tak aby sterownik pilnował temperatury CWU i włączał pompę w razie potrzeby.Jaką masz temperaturę pracy kotła ? Edytowane 9 Listopada 2019 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasznowak29 09.11.2019 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasznowak29 09.11.2019 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Tylko u mnie przechodzi ciepła woda przez pompę jak jest wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.11.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 No i niech sobie przechodzi. U mnie też tak jest (pompa nie pracuje a ciepła woda w zbiorniku jest) . Podgrzewa CI CWU bez konieczności pracy pompy. Gdyby się tak zdarzyło że będzie duży pobór wody ( kąpiele, mycie naczyń,sprzątanie,zmywarka na ciepłą wodę ) sterownik powinien włączyć pompę od CWU i ta powinna podbić temperaturę do ustawionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.11.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 W okresie letnim prawdo podobnie taniej lub porównywalnie wyjdzie grzanie wody w taniej taryfie. Przynajmniej bez roboty warto przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 10.11.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Witam. Posiadam kocioł na ekogroszek w domu sama podlogowka. Jak najlepiej, najekonomiczniej ogrzewać CWU? Grawitacyjnie, z pompa która załącza się co jakiś czas gdy spadnie temperatura w bojlerze czy pompa od CWU włączona cały czas? Obecnie grzeje grawitacyjnie pompa podłączona ale przechodzi przez nią ciepła woda jak jest wyłączona. Nie wiem jak to możliwe ale tak zrobił u mnie to hydraulik. Ja mam to zrobione prosto i skutecznie czyli pompa na powrocie zasila bojler na stałe czyli chodzi nonstop i to jest przy okazji bardzo dobra ochrona powrotu to raz a dwa to że idealnie stabilizuje to cały okład natomiast podłogówka zasilana jest drugą pompą z zaworem 4 drogowym tzw grupa pompowo mieszająca i całość idzie idealnie ,zasilanie podłogówki ok 30 stopni a kocioł ustawiony na 65 stopni i kociołek prawie nie reaguje na pobór wody do CWU a jak już to w zwolnionym tempie a nie tak zwane szarpane grzanie , na powrocie mam około 57-61 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts