Nurek_ 08.11.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Od paru dni jestem (na razie szczęśliwym) użytkownikiem powietrznej pompy ciepła. Chciałem spytać posiadaczy jak się u was mają wskazania pompy (zużycie energii, COP) do rzeczywistości - czy rzeczywiście zużywa tyle ile podaje itp?Po 3 dniach moja pompa podaje że zużyła 54 kW i wyprodukowała 283 kW energii cieplnej - wychodzi COP ponad 5 - faktycznie to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 09.11.2019 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Jak najbardziej może zawyżać COP. Najlepiej zamontować licznik energii i w tedy można mniej więcej określić faktyczne zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 09.11.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 U mnie na pompie pokazuje pobór energi połowę z tego co rzeczywiscie na podliczniku.Chyba im wieksza pompa i im wieksze zuzycie energi tym mniej oszukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 09.11.2019 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Zużyta energia się mniej-więcej zgadza, ale wyprodukowanej już nie zmierzę. Fakt, ze na razie pompa pracuje w komfortowych warunkach - bez CWU, sama podłogówka na zasilaniu około 25 stopni, temperatury zewnętrzne jak najbardziej przyjazne. Ale mimo wszystko COP 5 wydaje się dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 09.11.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Może byc ja bez cwu wczoraj +10st na zasilaniu 33st(podł+grzej) realny 4,17 na pompie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 09.11.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 sama podłogówka na zasilaniu około 25 stopni, temperatury zewnętrzne jak najbardziej przyjazne. Ale mimo wszystko COP 5 wydaje się dużo. To raczej nic nadzwyczajnego przy tych warunkach pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 16.01.2020 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 U mnie po roku użytkowania zużycie energii pokazywane przez pompę jest prawie identyczne z tym na podliczniku, różnica kilka kwh. Więc akurat mój Zubadan nie kłamie w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts