arro77 10.11.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 witam,jestem swieżo po założeniu instalacji,chciałem tylko sie upewnić i zapytać o kolejnośc załączania i wyłączania falownika,a mianowicie przy załączaniu najpierw dc falownika,następnie ac przy wyłączaniu (podobno ważniejsze) ac ,potem dc (czy na odwrót) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 10.11.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Przy załączaniu raczej nie ma znaczenia, przy wyłączaniu najpierw AC, chociaż jakbyś wył. DC wyłaczn. zintegrowanym to też można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 10.11.2019 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 dzięki,tak mi się też wydawało,niedługo przyjdą wymienić licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.11.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 @arro77 Na niektórych falownikach jest naklejka "odłącz AC a potem DC. Te naklejki miewają napisy czasem po angielsku, a czasem po niemiecku. Co do kolejności załączania - na noc falownika nie odłączasz od sieci AC. Jak świtem pojawi się słońce, to uruchamia się PV, więc gdy jest "podane" AC, to falownik "czeka" na DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 10.11.2019 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Dzięki za info.Na jeden inwerter 5kw ile pobierasz w takich pochmurnych warunkach jak teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 10.11.2019 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 jeszcze jedno pytanie,w trakcie zmiany licznika na dwukierunkowy czy bede potrzebował jakieś zaświadczenia dla ZE,jak to sie odbywa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.11.2019 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 jeszcze jedno pytanie,w trakcie zmiany licznika na dwukierunkowy czy bede potrzebował jakieś zaświadczenia dla ZE, jak to sie odbywa?? Przecież to ZE wymienia licznik, sprecyzuj o co pytasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.11.2019 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 jeszcze jedno pytanie,w trakcie zmiany licznika na dwukierunkowy czy bede potrzebował jakieś zaświadczenia dla ZE, jak to sie odbywa?? To zależy od ZE. W pge udajesz się z protokołem z instalacji oraz stosownym wnioskiem według wzoru PGE do RE i uzyskujesz zgodę na warunki przyłączenia. Zgoda ta jest wysyłana do centrali do Rzeszowa i na jej podstawie ZE dostaje zlecenie na wymiane licznika dzwonisz i umawiasz termin. czekan ie na warunki trwa 14 dni na zmianę licznika ZE ma 30 dni. właczasz najpierw dach potem AC a wyłaczasz odwrotnie inaczej zgodnie z moją instrukcją można uszkodzić falownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts