Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie styropianem

tinjap

Recommended Posts

Hej

Mam zamiar ocieplać "na piankę" dom styropianem 031. Czy zaczynać od dołu czy od góry - murłat,krokwi?

Na filmach widze jak ocieplają od dołu jednak kilka firm z którymi rozmawiałem mówiło, że pierwsza warstwa styropianu idzie od góry.

Edytowane przez tinjap

Oj chłopie. przyklej sobie na piankę styro od góry, tak na próbę choćby, to pogadamy....:jawdrop:

Klej w piance zdecydowanie słabiej wiąże w początkowej fazie klejenia. Stąd często wykonawcy podpierają styropian do ściany albo czekają odpowiedni czas jak klej podeschnie na płycie styropianowej (wtedy jest szansa, że "złapie" bez podpierania).

Nie kombinować. Klejenie od dołu, zwłaszcza, że od wypoziomowania pierwszej warstwy zależy jakość ułożenia pozostałych warstw i całej elewacji. CIekawość jak wykonawca, chce to zrobić klejąc "od góry"?

I tak będziesz musiał popierać bo styropian klejony na piankę odpycha lekko od ściany.

nie wiem jak jest z płytami 20cm grafit ale jak kleiłem styrodur to robiłem jak było napisane na puszce czyli zaaplikować na styropian odczekać z kilka minut i do ściany. Wtedy nic nie odpychało a kleiłem do sufitu. Może dlatego że "pianka" juz "urosła" zanim docisnąłem.

Jestem na etapie wykonania ocieplenia i szczerze mówiąc nie spotkałem się z ofertą ocieplania od góry

Szczerze ja też nie ale oni rzekomo kleją pierw górną warstwę a potem dolną i dalej do góry. Czemu tak? Nie wiem może dlatego że w dwie osoby i jedna robi sobie podbitki a druga klei od dołu. Tak sobie tłumaczę.

Summa summarum musze zabrać się za to sam gdyż obecnie nie ma wolnych wykonawców na ocieplenie. Podobno nie takie trudne to jest.

Edytowane przez tinjap